Jump to content
Българският форум за музиканти

Изработка на китарен кабинет


Recommended Posts

  • Отговори 145
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Мога да кажа единствено поздравления и. . . .приемаш ли гости за тестове и сравнения. :)

 

Изглежда много професионално. Браво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Thank's man! Радвам се че ти харесва. Като стане работата и ако съм доволен как свири ще му мислим за тестове. Ето го небезизвестното пънче. С много любов подбрано, от ашладисано младо неизвестно дърво green_flying.gif И мостра от вече разкроената кожа. To be continued...

 

 

imgp0074aq.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-трудната част мина. Сега остана да го накича. Имам един китарен кабел, мога ли да сложа от него? Средата му е многожилна изолирана и с оплетка. Ето какво е положението досега.

 

 

imgp0076p.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Имам един китарен кабел, мога ли да сложа от него? Средата му е многожилна изолирана и с оплетка.

Твърдо НЕ. Ширмован кабел не е за тази цел, по няколко причини.

Кабелът трябва да бъде двужилен, многожичен, с добра изолация. В зависимост от мощността и дължината, може да е 1.5mm2, 2, 2.5 и нагоре.

В случая добър избор ще е 2х2.5mm2 за пълната мощност(100вата) и дължина до 10м. Ако ще се използва с MV3, и дължината е 0.5 ... 3 метра може да се използва 2 х 1.5mm2. Жаковете трябва да са добре избрани, че повечето евтинджани са калпави и създават проблеми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да ще има ъгли и за това не съм се старал много по кишетата. Само за кабела не разбрах много. Значи двужилен многожичен ясно. За дебелината също разбрах, само дължината ме смущава или не съм разбрал. А може и аз да не съм се изразил правилно. Аз питах за кабела който е между говорителя и жаковете. tomato.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Същото, което ти написа Parni_Valjak важи и за вътрешното окабеляване, като дължината ще си я подбереш, така че да няма много излишен кабел нагънат вътре.

 

Купи си едно парче и от него си резни колкото ти трябва за вътрешното, като останалото ще е за кабела от главата до кабинета.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В Динакорд има хубав кабел за говорители, най-дебелият който открих в Пловдив е. Марка JBL на цена от около 4лева за метър. Плосък, двужилен, многожичен с прозрачна изолация. За вътре в кабинета е перфектен.

 

За кабел от усилвателя до кабинета продават Проел, кръгъл като китарен кабел отвън, но вътре е сериозен двужилен кабел за говорители. Получава се по-естетично.

 

Ако имаш възможност да намериш заключващи жакове на Neutrick ще ти свършат добра работа, но аз не можах да намеря такива в Пловдив и сложих обикновени на моя кабинет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Аз питах за кабела който е между говорителя и жаковете. tomato.gif

Ако имаш многожичен единичен проводник с посочената по-горе квадратура, можеш спокойно да го използваш вътре. Все може да изровиш нещо от къщата.

Може да усучеш две парчета, може и свободни да ги оставиш. Гледай дължината да е такава, че де не се мандахерцат кабелите, но ида не се опъват при изваждане на говорителя.

N.B.

Да не забравя - плюсът на говорителя > на плюса на жака! Не е фатално, но когато се комбинират повече ОТ, ако не е спазено това, ще се получи дефазиране и ниските ще затихнат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси на всички, светна ми вече. notworthy.gifcheers.gif

 

Взех кабел 1.5мм2. Имам питане за жаковете. Намерих в къщи 4-5 жака, но задължително ли е да са маркови за да са хубави. Предполагам не. Как да преценя дали е хубав един жак. Предполагам освен здрава изработка има значение проводимоста на материала. Мога ли да измеря съпротивлението или нещо от сорта? :rolleyes:

 

Имам две дупки на жакплейта. Не че ще ми се случи да вържа паралелно друг кабинет, но поне да не седи празен единия жак. Мога ли да ползвам един кабел от говорителя до планката за жаковете и да пойна мостчета от парче кабел или да пусна два кабела?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Мога ли да ползвам един кабел от говорителя до планката за жаковете...?

Да, така се прави.

N.B.

Направи си "тапи" за жаковете, за да не "духа" през тях - поне за единия, другия ще си има за тапа мъжкия...

ПП. Трудно ще прецениш качеството на жаковете. Имат проблеми с механичните сглобки, което в последствие води до прекъсване (въпреки голямата площ на сглобката). Все пак гледай да не се превъртат .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Твърдо съм за Neutrik! Има в Динакорд на супер цени! Дори от нета трудно можеш да си докараш по-евтино.

Има и други читави марки разбира се (Суичкрафт примерно), но в БГ не знам дали има. А тия другите криминалните... Не, мерси!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Жаковете на Cliff също са много добри (предпочитам ги пред Neutrik), но тук май не ги продават. Има ги във Farnell и други сайтове. Китайските имитации не е препоръчително да се купуват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.