Jump to content
Българският форум за музиканти

Изработка на китарен кабинет


Recommended Posts

Ами реших да се пробвам да си направя кабинет. Свалял съм размерите от оригиналния. В интернет има инфо и снимки от доста хора които са го правили. Предстои рязане на всички плоскости и летви. Шперплата е 21мм тополов, понеже такъв намерих. По-нататък още. :cheers2:

 

 

cabinet.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 145
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Надявам се, че ще използваш абсолютно същия високоговорител, който е поставен в оригинала.

Конструкцията е BR, и това ще е от много важно значение. Всеки експеримент с различен високоговорител има сериозна възможност да не стане както трябва.

В действителност без възможност за измерване на получения резултат, ще стане тука има, тука нема. Освен, както казах, ако не се използва точно оригиналния високоговорител.

 

А защо за китара си избрал BR? Сигурно имаш някакви съображения?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами значи за говорителя прочетох доста теми из нета, което не значи че са меродавни. И хората са ползвали най-различни говорители. От 50 до 200 ватови имаше. Незнам какво е BR конструкция, но този кабинет е за китара и на сайта на меса е точно в раздела кабинети за китара. Пичовете които са го правили също пишеше че го ползват за китара. Намерих едни схеми в нета които бяха за такъв бас бокс, но с 15" говорител и други размери. Иначе нямам специални съображения, просто исках компактен бокс със затворен гръб.

liquid_death какъв му е проблема на тополовия шперплат? И някой знае ли къде в Пловдив мога да си купя ракол?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... Незнам какво е BR конструкция, но този кабинет е за китара и на сайта на меса е точно в раздела кабинети за китара.

... Иначе нямам специални съображения, просто исках компактен бокс със затворен гръб.

BR е Бас Рефлекс, което автоматично означава, че кутията не е със затворен гръб. Предполагам, че си мислил за closed box, но случая не е такъв.

Отворът в дясно отпред с двете бичмета е отвор, с определени размери - площ и дълбочина, които се съгласуват с обема на кутията и параметрите високоговорителя. Именно това се нарича порт или бас рефлекс. Това, че някои не знаят какво правят, наистина определя писанията им за немеродавни.

Такъв тип конструкции слизат повече в ниските честоти отколкото затворения обем и имат по-ниски изкривявания, при определен обем,

Но всичко това зависи от проектирането на системата. Ако не е проектирана правилно, ще има сериозни проблеми от различно същество.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъкмо излизам от банята :) и се сетих че BR е бас рефлекс. Иначе знам за какво служат отворите, постарал съм се с точност до сантиметър да сваля размерите. Ето тук може да видиш че модела е със затворен гръб http://www.mesaboogi...ele-1x12-LG.htm Избрах такава конструкция, защото ще го ползвам предимно в къщи, ще е до стена и ако е отворено отзад може да се получат дефекти. Надявам се така на доста по-стегнат саунд, лоу енд и доколкото прочетох closed back е по-подходяща за озвучаване и запис с микрофон. Наистина скачам в тъмното, но човек се учи постоянно. Ако нещо не се получи, ще пробвам да затворя средния порт или всичките и да отворя отзад гърба. Ще видим. Благодаря за отделеното време. cheers.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

bluelemon, свалянето на точните размери има смисъл само ако използваш същия говорител - кутията е проектирана спрямо неговите параметри. Open back и closed box търпят значително повече своеволия в оразмеряване, а избрания от теб вариант е най-претенциозен - имай го предвид. В нета човек може да намери почти всяко мнение, което търси, а гаранция за компетентността на даващите го няма.

 

Според мен е вероятно Меса да използват добре известен говорител, който да е достъпен за директна покупка, но за да разбереш кой е ще ти трябват търпение, малко късмет и подходяща аудитория сред която да питаш.

 

Преди много време бях пускал във форума една статия от сайта на Селешчън (на този линк), която може да ти даде поводи за размисъл и малко по обективна информация за различните типове колони и употребата им от китаристи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами значи за говорителя прочетох доста теми из нета, което не значи че са меродавни. И хората са ползвали най-различни говорители. От 50 до 200 ватови имаше.

..................................

 

Без да претендирам, че съм експерт по темата, бих те посъветвал ако не можеш да намериш абсолютно същия говорител, да се откажеш от бас рефлексна конструкция. По форумите се пишат такива простотии, че да ти се завие свят! Някой си сложил еди какъв си говорител и видиш ли, кабинетът свири, АлиУя!!! А това дали е 50 или 200 вата е от най-малко значение, има много по-важни параметри, ако ти се чете повече - http://en.wikipedia.org/wiki/Thiele/Small.

 

Ако се спреш на затворена конструкция, там няма какво толкова да объркаш и може да слагаш различни говорители...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще си позволя да добавя една страница отнасяща се до проектиране на BR, която да покаже, че убеждението "кутиите за високоговорители са елементарна дърводелска работа" е силно неправилно.

http://en.wikibooks....nclosure_Design

Разбира се, не може да се очаква хора, вън от проблематиката да са наясно със сложността.

Затова съвсем добронамерено, някои се стараем да предпазим колегите от форума да вършат неразумни неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Добре де, наляхте ми акъл, за което съм благодарен :) Светна ми за какво става въпрос. Явно съм имал повече ентусиазъм от достатъчното. Сега остава въпроса open back или closed. Дайте акъл за някой добре звучащ кабинет с една дванайска.

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С този ще ми се получи ли. Със затворен гръб е и със Celestion V30. Проблем ли ще е бас рефлектора със друг говорител или трябва да е същия? Другия вариант е mesa wideboy, който е с отворен гръб.

 

greatEngl.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С този ще ми се получи ли. Със затворен гръб е и със Celestion V30. Проблем ли ще е бас рефлектора със друг говорител или трябва да е същия?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей го новия концепт :) бокса е с размери 60x45x33 и за сега мисля да му лепна един eminence Legend GB12 или red white and blues. Това е на второ четене.

 

boxu.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въртиш, сучеш и все едно и също... Защо така?

 

ПП. Като те влече да е BR, дай да измерим параметрите на избрания високоговорител и да проектираме тази проклета кутия...

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.