Jump to content
Българският форум за музиканти

Топ потребители

  1. musicman

    musicman

    Admin


    • Points

      1

    • Мнения

      6157


  2. CyberGene

    CyberGene

    Mods


    • Points

      1

    • Мнения

      1835


  3. Evtim Djerekarov

    Evtim Djerekarov

    VIP listed


    • Points

      1

    • Мнения

      8667


  4. Rezachka

    Rezachka

    Members


    • Points

      1

    • Мнения

      510


Най харесвано

Showing content with the highest reputation on 11/07/23 във всички области

  1. Хубави марки за класическа китара са: Yamaha, Takamine, Cordoba, Alhambria, Fender, зависи от бюджета. Аз бих препоръчал да вземете комплект - китара, тунер и школа. Продават се такива и имат всичко необходимо за начинаещ китарист. Не съм сигурен, че скъпата китара е добро решение за начинаещ, но важното е като я види да му се досвири в края на краищата
    1 point
  2. Не съм чел много по въпроса, може и да откривам топлата вода (no pun intended), но в последно време на La Pavoni-то си почвам с 9 бара, но понеже струята се увеличава, ако задържа на същото налягане, отпускам налягането постепенно до 6, за да поддържам постоянна тънка струйка, т.е. интуитивно си представям, че максимизирам времето, в което водата преминава през смляното кафе, за да извлече колкото се може повече от него. Не съм правил сравнения дали реално има полза от това, но толкова плътно и мазутено кафе като това, което става, не съм пил почти никъде 😀
    1 point
  3. По принцип последното нещо, което автоматите правят, е еспресо. Да, правят някакво си там кафе, но то е в общи линии такова, че обезсмисля въобще купуването на скъпо, хубаво кафе, защото е почти все тая. Тези, които аз съм пробвал, се справят на ниво вендинг машина, което е, как да ти кажа - доста по-зле от капсулите, които макар да не са баш, както трябва, понякога, с хубава машинка, правят доста прилично кафе, особено капсулите тип coffee pod (хартиените възглавнички). Пил съм и кафе от скъпите автомати на Delonghi - горе долу същата работа. Като се замисля, и тумбестите автомати на Saeco, които се появиха около 2015 година са същия дол дренки. Пък и не съм чул досега, автомат да ползва мелачка с конични ножове, или хубави стоманени 55 - 80мм дискове. Все са някакви керамични ножленца, които мелят малко по-добре от ръчна кафемелачка с перка. В общи линии - защо да правим хубава машинария, на която я имаме 100-200 долара печалба, я не, като може да боднем един зрелищен микроконтролер на някакво пластмасово нещо и да го продадем за 1000-2000 лева. Не на последно място - за тези пари човек може да си купи на старо запазена Gaggia Classic и свястна домашна мелачка като Eureka Mignon или друга, заедно с нужните аксесоари, което си е доста приличен домашен Espresso Rig. Пък и е ремонтопригоден в дългосрочен план. Ако пък искаш някакъв не-чак толкова ръчен вариант, аз по-скоро бих препоръчал машина с ESE капсули (хартиени възглавнички) от този тип: https://espressoandco.bg/product_open/279/AROMA PLUS https://kafemania.bg/piccola-kafemashina-za-ese-padove-mono-dozi Може би колегите могат да се насочат към конкретна машина, тий като аз не съм купувал такива, но по магазините и сладкарничките, съм останал с най-добро впечатление от този тип капсули (ESE).
    1 point
  4. ^ Аз имам вкъщи такава Филипс машина (само че е модел 5400) която взех доста намалена. И въпреки това бих казал че не си струва парите. Избрах модел с LatteGo приставката за да прави сама пяна, за приятелката, тя пие само купичино. На вкус според мен го докарва. Аз много-много кафе с мляко не пия, но съм забелязал че след като е направено с пара на пяна придобива един доста специфичен вкус който е по-различен отколкото просто да си сипеш прясно мляко в кафето. Плюс - всичко е автоматично. Минуси: Пяната въобще ама въобще не е толкова гъста и плътна като капучино направено от бариста в заведение. Нямаш опцията някога да ползваш кран за пара, ако вземеш с lattego приставка, само това е - избираш модел със или без и няма как да смениш приставката. Приставката трябва да се мие след всяко ползване - напълно обезсмисля автоматизацията. Има машини които сами правят пятан, но каната с млякото е отделно, да си я държиш в хладилника, може би това е по-адекватния вариант. Примерно в офиса имахме някакво Делонги, горе-долу два пъти по-евтина машина. Носил съм си кафе от вкъщи и на вкус Филипса го прави по-хубаво. Кафемелачката на Филипса е по-тиха (не съм замервал децибели но все пак си е шумна, може да те събуди сутрин). Помпата на Филипса е неприемливо шумна предвид цената, и съм виждал много по-евтини машини които работят по-тихо. От една страна - пълна автоматизация. Ставаш сутринта, натискаш едно копче и имаш хубаво кафе. От друга страна - иска си поддръжка (чистене и смазване на групата, чистене на машината вътре където се закача групата) която е доста досадна като дойде време. Тъй като вкъщи сме само двама, отпадъчното кафе хваща мухъл докато машината каже че е пълна. Мен чеснто казано не ме кефи. За тези пари има голям избор, и има дори еспресо машини със автоматична мелачка. За някои е досадно да плакнат ръкохватката след всяко кафе. За мен е МНОГО по-досадно да чистиш и да смазваш групата на робота, дори и да е веднъж на два месеца. И машината заема прекалено много място. Ако ти трябва машина за само две-три кафета на ден просто няма смисъл от такъв робот. В офиса където сме 50 човека има логика.
    1 point
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.