Jump to content
Българският форум за музиканти

playman

Тремоло блокировач/Tremolo stopper - откъде?

Recommended Posts

Здравейте, купих си китара на много добра оферта, но е с Floyd Rose, което абсолютно не го искам и знам, че има начини да се блокира, за да стане като нормално тремоло, т.е. да престане бриджът да се държи на струните, респективно настройването на една да не разстройва всички останали.

Намерих да се предлага в чужбина следното. Знам, че ще кажете "Колега, това става и с трупче", но искам солидно решение, освен това посоченото е обратимо, позволява ръчката на тремолото все пак да се използва в едната посока (надолу) и, не на последно място, май че ще даде по-добър състейн от трупче. Някой виждал ли е такова в някой магазин България?

 

P.S. Знам как да го поръчам от чужбина, просто ще отнеме безкрайно много време.

41%2BKr6kg6PL._SX300_.jpg

tremolostopper_lrg_2.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

g2mLQ.jpg

 

Tremol-no също е добро решение. Не съм сигурен дали големите муз. магазини го имат в наличност, но през Динакорд и Томан отнема около 1 месец да пристигне. А през това време може да го блокирате както споменахте с трупче или нещо подръка.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря за отговора, полезно ще е за други потребители тези неща да ги има обсъдени в темата :)

Аз съм напълно наясно със съществуването и функционирането на Tremol-No и даже то би пристигнало сравнително бързо от чужбина, но го отхвърлих засега поради следните причини:

1. Цената от около 145 лева с доставката, в сравнение с 30-на за онова. 

2. Ако го върна временно на режим Floyd Rose (която опция е единственото му преимущество), настройването пак ще е много трудно, след което пак трябва да го развивам него под капака и да отключвам струните при грифа, за да я настроя отново за блокирана позиция - много излишен труд за едно тремоло, и то само за да се движи И нагоре.

3. Сигурен съм, че не ми трябва Floyd Rose от музикална гледна точка, звучи ми леко изкуствено и машинно като начин на звукоизвличане и без това.

При всички положения някои хора са на друго мнение и приемам и него. Това, например, е страхотно.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tremol-No е яка джаджа, имам в едната китара. Но е за хора, които все пак искат да използват инструмента И като такъв с плаващо тремоло. Предвид цената не е подходящ за постоянно фиксиране.

 

Постоянното фиксиране го реших на една от китарите с голяма лустър клема опакована с няколко врътки хартиено тиксо (за обиране на неравностите). Измислих го като временно решение, за проба докато си направя трупче. Но работи супер и така си и остана, вече година. ;)

 

От гледна точка на състейна трупчето ще свърши много по-добра работа от онази ламаринка с винтче предвид разликата в контактната площ между двата варианта. С трупче вибрациите ще се предават доста по-добре към тялото.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Има десетки начини да се блокира флойда, но не мога да разбера защо си купуваш китара с флойд след като не искаш да има флойд.Звука е много по-различен от китара с тремоло и фиксиран бридж.С блокирането пак китарата няма да звучи като фиксиран бридж.По-добре я продавай и си купи желаната китара.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами защото китарата беше последна бройка, реално намалена на 50%, и дори да си купя Tremolo-No пак ще ми е излязла евтино. Освен това много ме радва като звук и neck-ът е много удобен. За BC Rich Mockingbird става въпрос, с Floyd Rose Special. Не знам доколко точно фиксирането на бриджа ще развали звука - досега съм чел само, че добавя sustain, но ето, че и не кой да е, а гуру като Роб Чапман си купува китари с флой тремола и ги фиксира:

https://www.youtube.com/watch?v=xkj8p4Z3Rjg

Той даже отива по-далеч - според него всяко тремоло е вредно и потенциално разстройва китарата при bend-ове. Слага трупчета даже на обикновените Stratocaster-и този човек... Много интересно твърдение, и безспорно имащо логика, е също това, че самите бендове са по-трудни с Floyd Rose, защото се бориш с опъна на пружините отзад.

Ами май-май го няма в България този продукт, който се забива с винтове. Евентуално може наистина да сложа трупчета и толкова. Мерси!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Искаш бърз и евтин вариант.Става така.Купуваш си ъглов профил(ъгълче) със подходящи размери.От Баумакс ,Практикер или друг магазин(железария например).Още два винта за захващане на ъгълчето и един болт(може и стопорен като от снимката по-горе) М5 или М6.И две гайки за законтряне на болта.И Воала имаш си стопер за няколко лева по възможно най-лесният и бърз начин.Може да монтираш повече от един щом се притесняваш за състейна на китарата.

Edited by jorog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ето това също е идея :) Само дето онова е от месинг, за да подобрява звука уж. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Офф топик: Не искам да създавам излишни спорове или да давам акъл в така или иначе леко замиращ форум. Вече са дадени достатъчно отговори на темата от които автора да реши кое му върши работа и кое не. В никакъв случай не искам да упреквам автора за избора му на инструмент, но какъв е замисъла зад тази покупка при положение, че не искате тремолото да функционира ? Дори и с това намаление дали некът е толкова хубав ? Или е просто импулсивна покупка ?

 

Със смесени чувства съм за Floyd Rose Special вибрато системите. Притежавам китара с въпросната система и изобщо не съм доволен от качеството на изработка. Седлата са изработени от някаква много кекава цинкова сплав, която е адски мека и със времето се образуват канали в тях от струните и последиците бързо излизат наяве. И не, това не се дължи на пренатягане на заключващите болтове или лоша поддръжка... Китарата не е била в условия на висока влажност, или много високи температурни условия/промени. Просто тези корейски модели са адски недъгави. Така че, дори и да се блокира блока няма никаква гаранция, че седлата или нещо друго няма да даде фира след половин година и китарата ще се разстройва постоянно. Късмет да намерите и оригинални резервни части на Floyd Rose за Special сериите, които да не струват майка си и баща си защото са доставени от САЩ. По-удачно ще е да се смени цялата система с нещо по-качествено. А ако се обърнете към Schaller за седла например, бъдете сигурни, че няма да паснат без Shim-oве. 

 

Все пак не е важно какво мисля аз, а дали автора е доволен от избора си. Щом е преценил, че този модел му харесва и му доставя удоволствие да свири на него значи е постъпил правилно, но да има едно наум с това с което се е захванал.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ясно, мерси много за информацията! Може да я заключите темата, да, основните неща са казани.

Share this post


Link to post
Share on other sites

самите бендове са по-трудни с Floyd Rose, защото се бориш с опъна на пружините отзад.

Това не е така, според мен. Чисто физически (като сила на опън на струните, болка в пръстите, да го кажем) с плаващо тремоло е по-лесно. Китарата с Флойд (или друга такава система) винаги е по-мека от тази с фиксиран бридж. Даже доста често несвикналите натискат бриджа с дланта и "бендват" без да искат, толкова е меко.

 

По-трудно е да се правят унисон бендове, но това не е защото иска повече сила за бенд, а защото трябва да се компенсира вече по-ниско звучащата небендната струна, за да не звучи фалшиво. При дабъл стоп бендове е сходно.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

За бендването е вярно,че е абсолютно различно при флойд, при тремоло и при фиксиран бридж.Флойда мърда много лесно, но не знам дали дебелината на струните и опъна на пружините дали няма да дадат различно усещане.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • By ognian
   Здравейте, имам въпрос за свирене на китара - постановка с лява ръка.
   Става въпрос за 9 годишно дете. Той е левичар - и в момента има интерес към класическа китара и учи основните акорди. Но хваща китарата като за дясна ръка. Пробвал е и обратната постановка (за лява ръка ) но поне за сега - казва, че не му е удобно така. 
   Въпроса ми е: Трябва ли в последствие да започне обучението си по китара с постановка за лява ръка?
   Благодаря!
  • By wiseppman
   В този материал има много истини. И ми направиха впечатление изреченията: "Защо през 70-те и 80-те години и най-добрите музиканти са използвали традиционните усилватели и кабинети? Защото не са имали друга опция! Тогава не е имали истинско HiFi."
    
    
  • By hegemarth
   Здравейте! От известно време имам нова  Harley Benton Less Paul с активни адаптери. 
   Не свирих близо месец на нея и онзи ден я включвам и се започна едно ужасно пращене на чист канал.
   Не е от кубето, не е от кабели, защото като включа другата ми китара (пасивна), няма проблем.
   Някакви идеи от какво може да е и как вероятно да го оправя?
  • By Александър Георгиев
   Добър ден/Вечер колеги,аз съм Александър и съм на 19 години от Бургас тук съм за да се допитам до всички вас за помощ и съвет
   това лято постъпих във операционната със срязан Радиалиус ( Нерв ) Артерия главна и венички във момента се възстановявам но процентите пръстите ми да останат изтръпнали е много висок,а китката ми да се изправи на 100% също е нисък.Попринцип свиря на бас и пиано и във момента е много трудно,поради тези проблеми също имам и проблеми със университета..чудя се какво да направя  и как ? кой край да хвана съществуват ли уреди или  ръкавици за свирене или нещо от сорта..за във момента ходя само на физиотерапии където ме подлагат на ултразвук и т.н.
    
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.