Jump to content
Българският форум за музиканти

nickysn

Members
 • Content Count

  69
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

17 Good

About nickysn

 • Rank
  Навъртащ се

Previous Fields

 • Инструмент
  китара

Contact Methods

 • ICQ
  18785752

Profile Information

 • Gender
  Male
 1. nickysn

  Съвети за бързо свирене?

  Ето също и едно видео на Мартин Милер по въпроса за бързото свирене:
 2. Като алтернатива на класическите школи, мога да препоръчам A Modern Method for Guitar на William Leavitt. Знам, че преди е било основният учебник по който преподават китара в Berklee College of Music. Не знам дали още преподават по него. Книжката има 3 тома, като първият отнема около година, докато минеш през него. Има и издание, което включва трите тома в една книга: https://www.amazon.com/Modern-Method-Guitar-Volumes-Complete/dp/0876390114/ref=cm_cr_arp_d_product_top?ie=UTF8 Има и вариант само на първия том, включваш допълнително DVD с видео уроци към книгата: https://www.amazon.com/Modern-Method-Guitar-DVD-ROM-Berklee/dp/0876390696/ref=sr_1_5?s=books&ie=UTF8&qid=1526138063&sr=1-5&keywords=a+modern+method+for+guitar Аз нямам вариантът с DVD-то, така че не мога да кажа дали има голяма полза от него. Може и да е добра идея, ако не можеш да си позволиш учител. Но от друга страна, в youtube има доста безплатни и хубави видео уроци също - просто трябва сам да можеш да отсееш хубавите от лошите уроци там. Като стил нещата звучат като класика и джаз. Ето това, например, е първият дует: Всичко е дадено само с ноти, без табулатура, но дясната ръка свири с перце. Така можеш да научиш нотите, без да си забавяш развитието на дясната ръка. Има доста дуети, така че е най-добре или да си намериш друг човек, с който да ги свириш (например учител, друг ученик или някой твой познат, който може да свири на китара) или да си вземеш нещо, с което да се записваш, така че да можеш да си запишеш примерно първата китара, после да си я пуснеш и да свириш втората, заедно с първата. Ако имаш пари за това, можеш да си вземеш looper педал и да ползваш него. Looper педалът е много полезен ефект, всъщност, и е доста добра инвестиция, особено ако ти е трудно да си намериш хора, с които да свириш, защото можеш да го ползваш, за да си запишеш ритъм китарата и после да свириш отгоре соло и т.н. Ползата от книгата: - научаваш нотите по грифа - научаваш да четеш ноти - развиваш си добре основната техника както на лявата, така и на дясната ръка (свирене с перце) Така че поставя добра основа. Недостатъците: - въпреки че книжката е за начинаещи и започва с лесни неща, за някои хора трудността на упражненията се покачва прекалено бързо. Просто трябва да имаш търпение и дисциплина, за да минеш през нея. - няма рок техники като бендове и т.н. Затова е хубаво да не свириш само по нея, ами да продължаваш да си учиш и свириш любимите рок парчета (по ноти, по табове, по слух - както намериш за добре), както и рок методи (книжките на Юли Марков бяха споменати по-горе), въобще всичките неща, дето са казали хората по-горе - няма смисъл да ги повтарям.
 3. Не знам Caliber-а колко е труден за настройване (не съм свирил на него), но повечето Mesa усилватели идват с примерни настройки в книжката (а книжките ги има онлайн на сайта им, примерно това е за Caliber plus: http://mesaboogie.com/media/User%20Manuals/50%20Caliber%20Plus.pdf ), което може да спести доста време, особено ако нямаш опит с техните усилватели или пък имаш ограничено време да го пробваш.
 4. Всъщност, големият слон в стаята (извинявайте, че използвам английски идиом, ама звучи добре ) е фактът, че музиката и добрият звук са нещо силно субективно. А когато имаш субективни фактори, тогава много влияе и усещането за това колко пари си дал Пример извън музиката - при интернет търсачките са направили следният експеримент: Използвайки едни и същи резултати (върнати от google), на една група хора им ги показват сякаш са резултат от google, а на другите - сякаш са от yahoo, иначе резултатите са едни и същи. Познайте как ги оценяват хората - тези, дето изглеждат сякаш са от google изглеждат с около 20-30% по-добри Та при музиката е просто невъзможно да избягаш от това. При това положение, познайте дали китара за 3000 лв няма да ви звучи по-добре от такава за 1000 лв? Разбира се, изобщо не казвам, че няма обективни критерии по които да сравниш качеството на две китари - има, разбира се. Това, което казвам е, че и субективният фактор е доста голям също.
 5. Ако под 2 бона имаш предвид евро, мога да препоръчам Mesa Express+ 5:25 или 5:50 Мисля, че покрива всичките ти изисквания, като изключим цената - има 25 и 50 ватова версия - има комбо вариант, както и само глава - може да се превключи на 5 вата, при което става за свирене вкъщи. Имай предвид, че пак е доста силен звука, но е горе-долу приемливо "тих" за вкъщи и звучи добре при тези нива - 1x12" - има готин клийн - има high gain канал, наречен "burn" - имаш отделни тон контроли за всеки канал, но graphic EQ-то със слайдерите (което е на практика еквалайзер, включен по-късно във веригата - след предусилвателя) е общо, но пак можеш да го включваш и изключваш отделно за всеки канал, както и да използваш preset V-shape на което само му настройваш силата - независимо за всеки канал - има effects loop и изходи за външен кабинет с различни импеданси (вкл. и в комбо версията) - има foot switch, на който имаш превключване между двата канала, включване/изключване на reverb-а, включване/изключване на graphic EQ-то, както и solo boost Ето още едно ревю:
 6. nickysn

  Любим албум от 2014

  Понеже съм любител на мелодичния дет метъл: Insomnium - Shadows of the Dying Sun
 7. nickysn

  Бисерите на Muzikant.org

  "vocal skills free download" има, нарича се "Auto-Tune" ;-)
 8. nickysn

  Mini amps

  Да, ама не може да свири на батерии Хубаво е, да имаш нещо, дето лесно се пренася и няма нужда да се включва в електрическата мрежа (ако искаш да свириш в гората ), но за свирене вкъщи и аз предпочитам нещо, което звучи по-добре. От мини усилвателчетата, аз имам Marshall MS-2 и според мен звучи ужасно (което може да се очаква от 7-сантиметровото говорителче), но поради някаква причина в онлайн ревютата го хвалят. Сигурно е заради надписа Marshall
 9. Уф, не говорех за теб, а за хората, които обвиняват екранировката
 10. Именно, тогава защо обвиняваме екранировката на китарата?
 11. А от къде идва разликата спрямо предишния му усилвател?
 12. nickysn

  Cruzer TC-250 3TS

  Да, на практика няма никакъв смисъл да използваш това за главен критерий когато купуваш китара (или каквото и да е друго). Единствено има смисъл като второстепенен критерий, когато избираш измежду няколко китари, които покриват критериите ти за качество, което търсиш. Т.е. на първо място търсиш китара с определено минимално качество (което зависи от това на какво ниво си и за какво ще се ползва китарата) - всички под това въпросно качество ги отхвърляш (защото не ти вършат работа, независимо колко са евтини и колко са добри за цената си) и тогава вече можеш да избереш най-евтината измежду по-качествените. Прав си, че не трябваше да го споменавам. Исках само да кажа, че китарата е подходяща стартова китара за начинаещ и става за свирене, а не само за декорация на стаята. Като качество ми се стори сравнима с китарите до около 300 лв (и от 2-3 малко по-скъпи, може би са били кофти бройки).
 13. nickysn

  Забавна простотия

  Lil Wayne свири на китара: Как да свирим на китара като Lil Wayne:
 14. nickysn

  Cruzer TC-250 3TS

  Днес купих за подарък един Cruzer ST-200 за 130 лв., което е strat-подобният модел на Cruzer. Бях изненадан колко е добра *за парите си*. За тия пари очаквах пълен боклук, на който не може да се свири, но се оказа, че е удобна за свирене, звучи прилично и изглежда добре. Стори ми се значително по-добра от разните Stagg-ове, Cort-ове и други подобни в ценовия диапазон до 300 лв, а в магазина имаше и дори по-скъпи и по-калпаво направени китари от нея. Дали си заслужава да се купи? Като стартова китара за начинаещ - да. Дали е по-добра от Fender? Не, освен ако не говорим за съотношение цена/качество, тогава - да. Disclaimer: Може просто да съм уцелил хубава бройка. Също така, не претендирам да съм кой знае какъв специалист по китарите.
 15. nickysn

  Избор на Акустична китара

  Yamaha обикновено има тук: http://www.musicworld.bg/bg/home/1/%D0%9C%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%B8.html
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.