Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здреавейте, свиря на китара от половин година и искам да стана добър китарист но имам един въпрос какво е нужно на един китарист да свири сола имам впредвид скали техники и там подобни става въпрос да съчинявам сола по дадена мелодия. Също така евентуално дали трябва да посетя един два урока специално за солата? Благодаря предварително.

Отговорено
ни става въпрос да съчинявам сола по дадена мелодия.

Всъщност солото е мелодия, а ти искаш да кажеш по дадена хармония.

За съжаление само с въображение, резултатите няма да са достатъчно задоволителни.

Трябва да научиш поне някои основни неща-

Например мажорната гама и нейните акорди, минорна пентатоника за начало.

А ако освен всичко имаш и технически затруднения да свириш соло , най бързо ще ти помогне учител по китара.

Отговорено

Уроци няма смисъл да препоръчвам, мисля че е ясно...

Това, което бих препоръчал, са книгите на Юли Марков - почваш ги една по една, докато накрая не изядеш с кориците "Соло китара и рок импровизация". Помагат.

Ще ги намериш във форума и във сайта на BabyThomas.

Отговорено (Редактирано)

Ами, аз когато започнах солата забелязах кои тонове ми звучат добре и ми станаха солата, ето я скалата, ако ти харесва я ползвай:

1. В прагчета(коя да е струна): 0|2|3|5|7|8

става и по-надолу ,ако му хванеш цаката.Повтарям:На мен ми харесва, ако на вас ви харесва си е негово мнение.

2. Ноти: не знам

Редактирано от bustard
Отговорено

С един-два урока няма да минеш. Още повече, ако преди да хванеш китарата не си свирил на други инструменти. Намери си свестен учител и отдели на работа с него поне 2-3 месеца. Вложението си струва.

Отговорено
Ами, аз когато започнах солата забелязах кои тонове ми звучат добре и ми станаха солата, ето я скалата, ако ти харесва я ползвай:

става и по-надолу ,ако му хванеш цаката.Повтарям:На мен ми харесва, ако на вас ви харесва си е негово мнение.

2. Ноти: не знам

В кой строй?

Отговорено

bustard това което опитваш да ни обясниш не е много ясно... да не говорим че не е и много вярно :hysterical:

Въпреки че не знаеш ноти и скали, ти всъщност точно тях използваш и свириш една определена(която ти звучи "яко") на една струна. Комбинациите обаче са твърде много и не са случайни. Ако не учител да те учи , поне сам да се поинтересуваш за какво става въпрос .

Отговорено

Най- вече ти трябва техника и тогава въображение.Ако си на ясно какво искаш да свириш , в нета има толкова много клипове със сола свят да ти се извие.Гледаш и слушаш как го свири човека и започваш да учиш. :icon_shithappens:

Отговорено
Да, и надолу може

0|2|3|5|7|8|10|12|14|15|17|18|20|22

Грешка при 18-то прагче,като гледам скалата май трябва да е 19-то

Дано констатацията да ми е била правилна.

:icon_shithappens:

Отговорено (Редактирано)

става и по-надолу ,ако му хванеш цаката.На мен ми харесва, ако на вас ви харесва си е негово мнение.

то и аз не знам много ноти, ама ползвам и последователни прагчета понякога... а намерих и една картинка която е интересна :icon_shithappens: и в може да се прилага при много акорди , след като се прочете още малко.

A-Minor-Pentatonic-Scale-5-Positions-For-Guitar.gif

на картинката е показана ЛАминор пентатоник скалата (започваща от 5 прагче на 6-та струна. ако преместиш за дапочва от 3-то прагче ще стане СОЛминор скала и т.н. по лесен начин е да пробваш върху дадената хармония от кое прагче ще се получи най звучно и точно. при по сложните хармонии може да се наложи да се модулира, да се премества и връща в същата тоналност, октава и т.н. с времето ще ги разбереш

друг начин е да движиш по тоновете на съответните акорди, и с тях да си правиш опити...или арпежи...

"на който не му харесва, също си е негово мнение"...

Редактирано от rocker_vn