Reckless Публикувано Август 15, 2010 Публикувано Август 15, 2010 Здравейте, нямам музикално образование и много се чудя на една ситуация в музиката: Размер 3/8 за времето на една осмина са ударени 3 еднакви по дължина ноти. Може ли това да са шестнайсетини ? Благодаря ви предварително ! Цитирай
CyberGene Отговорено Август 15, 2010 Отговорено Август 15, 2010 Когато за времето на една нота се удрят три ноти, това са триоли, в твоя случай на една осмина нота - триоли шестнайсетини. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Август 15, 2010 Отговорено Август 15, 2010 Тактовият размер в случая няма значение. Щом имаш три еднакви ноти ще са ти триоли. Щом са за времето на 1 осмина - триоли 16-тини. Едит: Cyber ме изпреварил. Цитирай
Reckless Отговорено Август 15, 2010 Автор Отговорено Август 15, 2010 Много ви благодаря ! А може ли на партитурата триоли да са изписани само с "3", без дъгичка, или трябва да има дъга, защото в една и съща партитура има някои с дъга, други без ? Цитирай
CyberGene Отговорено Август 15, 2010 Отговорено Август 15, 2010 Може и с дъга, може и без дъга. Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Август 15, 2010 Отговорено Август 15, 2010 Ех, че хубава тема... Човешки въпроси, човешки отговори, благодарност...Помощ и разбирателство. (и един офтопик, ама просто много се зарадвах ) Цитирай
Nikifena Отговорено Август 15, 2010 Отговорено Август 15, 2010 Когато знаеш какво точно искаш да питаш, получаваш отговор спрямо въпроса Изглежда този раздел се толерира повече от знаещите, отколкото в говорилня или китара Цитирай
Tozi Отговорено Септември 11, 2010 Отговорено Септември 11, 2010 (Редактирано) Здравейте, нямам музикално образование и много се чудя на една ситуация в музиката:Размер 3/8 за времето на една осмина са ударени 3 еднакви по дължина ноти. Може ли това да са шестнайсетини ? Благодаря ви предварително ! Начина по който е зададен въпроса ме прати директно в трета глуха да заичам и мигам на парцали. Ето какво разбрах прочитайки го: Размер 3/8 за времето на една осмина... За времето на една осмина е изсвирен размер 3/8? Не е невъзможно по принцип но би трябвало да се обозначи смяна на темпото или ритмична модулация. Както и да е - забавно зададен въпрос ми се стори. Та да повторя потретеното и аз: Ако за времето на една осмина са "ударени" три еднакви по дължина ноти това е шеснадесетини триола тоест за времето на две шеснадесетини са изсвирени три. Редактирано Септември 11, 2010 от Tozi Цитирай
Ивелин Отговорено Октомври 1, 2010 Отговорено Октомври 1, 2010 (Редактирано) Според мен, за да няма лутания и догатки кое какво е - по-добре да се дават визуални примери: @Reckless, Това са три осмини в един такт с размер 3/8: А ние за това ли говорим? Ако да - това е 16-тина триола с две осмини. Забележи, че 16-тините имат две ребра, за разлика от осмините, които имат само едно. Редактирано Октомври 1, 2010 от Ивелин Цитирай
Ивелин Отговорено Октомври 2, 2010 Отговорено Октомври 2, 2010 (Редактирано) И все пак си мисля, че всичко беше ясно след 5-тия коментар и останалото е ненужно в темата... Но Tozi само показва, колко значими са препинателните знаци! Размер 3/8. За времето на една осмина... Прекалих от скука...моля изтрийте ми коментарите! Редактирано Октомври 2, 2010 от Ивелин Цитирай
Recommended Posts