wait_and_bleed Отговорено Юли 23, 2010 Автор Отговорено Юли 23, 2010 Демек да зема дърво и догодина да почвам да я правя? Цитирай
IsoMorPhiC Отговорено Юли 23, 2010 Отговорено Юли 23, 2010 Можеш да отидеш до някой дърводелски цех и да си избереш готова изсъхналa заготовка, от която да ти отрежат нужното парче за тялото. Отделно можеш да намериш и такава за грифа, не знам обаче общо колко пари би ти излязло. Ето малко цени в евро за сравнение - цък. Цитирай
L.K. Отговорено Юли 23, 2010 Отговорено Юли 23, 2010 Демек да зема дърво и догодина да почвам да я правя? По-добре е да намериш отлежал материал, па макар и по-скъп. Майсторите и производителите събират и колекционират материал от години и това е непрекъснат процес. Аналогията с отлежалия алкохол тук е много уместна. Цитирай
wait_and_bleed Отговорено Юли 23, 2010 Автор Отговорено Юли 23, 2010 Еми аз ще гледам за зема нещо такова Цитирай
pioneer 306c Отговорено Юли 23, 2010 Отговорено Юли 23, 2010 В предишните постове ти казах от къде да си вземеш явор явора е сух но дори да е съхнала една дървесина 15г след като я разрежеш и преди да я калиброваш (заготовка за тялото или заготовка за грифа) трябва да престои поне 20дена Имал съм орех на над 20г съхраняван както трябва след като го нарязах изметна на 3-4 ден след един месец вече квото изметнало изметнало и тогава го калибровам на размер ако е тънка талпата примерно 25мм за гриф като го минеш на планята няма да изметне но ако е била 50мм дебела и я резнеш на 25мм гарантирано измята Цитирай
wait_and_bleed Отговорено Юли 23, 2010 Автор Отговорено Юли 23, 2010 ААааа тоест мога да я изрежа и тогава да я оставя да изсъхне? Цитирай
Valeri_pj Отговорено Юли 24, 2010 Отговорено Юли 24, 2010 Аз не съм тръгнал да правя китара по простата причина,че има още доста неща които са ми неясни и най вероятно ще похабя доста матерялТова приятелю си го писал на 13.07 а на 17.07 изведнъж реши че всичко ти е вече ясно Четейки постовете ти,извинявай ама по всичко си личи че си нямаш и основни понятия относно дървените материали(матеряли).Приеми един съвет.Имаш хубава китарка както написа - Les Paul.За какво ти е на баир лозе да се мъчиш с неща,които не разбираш и са обречени на провал.За тая работа Българите имат поговорка - От всяко дърво свирка не става.Има хора които умеят да свирят,има и такива,които умеят да правят инструменти.Ориентирай се !! Цитирай
Mefistofel82 Отговорено Юли 24, 2010 Отговорено Юли 24, 2010 ^ +1. Само че аз бих допълнил - ако все пак толкова много искаш да се пробваш да си направиш сам китара, то не се хвърляй толкова на сляпо както правиш в момента. Преди да взема решението да започна изработка на китара бях прочел две книги за това как се прави. По времето докато търсех частите прочетох още една. Отделно и тук бях пуснал тема с някои въпроси, които по онова време не бях си изяснил. И аз си мислех, че може да стане бързо, само че нещата далеч не са такива каквито изглеждат. След година и половина планиране, събиране на пари и мнооооого чакане сега материала ми (орех за нек тру китара) е разкроен и чака. Кога ще продължа - и аз не зная, има някои специфични неща, които трябва да се направят, а аз нямам машините за това и трябва да пообиколя да търся дърводелец, който да е съгласен да ми свърши работа. И още нещо - с парите, които съм потрошил за хардуер, ръчни дърводелски машини и т. н. можех да си купя някоя доста свястна китара, а трябва да ти кажа, че съм подбирал от евтиното. Цитирай
rdg_design Отговорено Юли 24, 2010 Отговорено Юли 24, 2010 Здр, колега! Ето ти готов материал за проекта ти. Готов, калиброван и полиран, слагаш шаблона и режеш. Чист ВГ орех .Материала е специално подбран и подготвен за изработка на китара. Беше предназначен за голега от форума, който впоследният момент се отказа по финансови причини. Цена 120лв. Поздрави RDG Цитирай
Heartman Отговорено Юли 24, 2010 Отговорено Юли 24, 2010 Никой ли не го дразни думата матерЯл в тая тема е на 100 места. Цитирай
Valeri_pj Отговорено Юли 24, 2010 Отговорено Юли 24, 2010 (Редактирано) Hertman пак добре че не е Матрял тогава вече ще е трагедия PP Орехчето си го бива човек да има пари да скрои нещо ама пуста криза Редактирано Юли 24, 2010 от Valeri_pj Цитирай
wait_and_bleed Отговорено Юли 24, 2010 Автор Отговорено Юли 24, 2010 ЕЕ човек да не се обърка тука... веднага се нахвърляте Цитирай
maxim09 Отговорено Август 12, 2013 Отговорено Август 12, 2013 Не намерих категорична информация из темите на форума за БРЯСТа и ТОПОЛАта и тяхното приложение в китаростроенето. Повече ме интересува за изработване на тяло на ел. китара, но може да се изкажете и относно използването им в изработката на грифа. Цитирай
Fats Отговорено Август 12, 2013 Отговорено Август 12, 2013 Не намерих категорична информация из темите на форума за БРЯСТа и ТОПОЛАта и тяхното приложение в китаростроенето. Единият от басовете, с които свиря е Fender bass JP - 90, USA, тялото му е от някакъв вид топола, доста е по-леко от другите ми инструменти. Имам и Jazz bass, който ми откъсва рамото като свиря повече от половин час прав. Цитирай
Recommended Posts