michel Публикувано Февруари 28, 2010 Публикувано Февруари 28, 2010 Във втората част на десетилетието (след 2005 година условно) като че ли има някаква липса на иде в бизнеса. И не говоря за поп-фолка, които от прочувствени балади и денс парчета през 2003-2004 година преминаха на мазни кръчмарски песни. Говоря за Руши, Графа, Мария Илиева, за поп певците. През 2002-2004 Руши, Графа И Мария Илеава пък и много други поп изпълнители имаха много по-добри продукти от сега. Ами за Тони какво да кажем? Тя сеаг изобщо пее ли? Въобще поп музиката се развиваше най-добре през 90-те и до 2004 година, от там нататък е само чалга. Сега постоянно ни надуват главата с Миро. Ами няма как - Пайнера много пари наля в него и Мирко стана чалгарче. Той не е виновен, че народът е прост и това харесва. А онзи, "старият" Миро от Каризма 2002-2004 беше много по-готин и имаше много по-добри песни. Как ми се иска музиката от 2000-2004 година да се завърне. Не искам чалгаризирана поп музика. Дори Нети на Дони имаше толкова хубави парчета в онзи период. И да, признавам си - от 2005-6 година не слушам българска музика по радиа и телевизии! Слушам само колегите по пиано баровете. 1 Цитирай
Лими Отговорено Февруари 28, 2010 Отговорено Февруари 28, 2010 Понеже си млад(21г), предполагам не си слушал " "(87-92г), след тях и досега не е направено кой знае какво и от гореизброените "звезди", а и от по-старите такива.Още техни песни: , , 1 Цитирай
BREAKDOWN Отговорено Февруари 28, 2010 Отговорено Февруари 28, 2010 Абсолютно съм съгласен с Лими. Освен това си избоил имената на едни от най-посредствените попаджии в България, от които така или иначе няма да чуеш нещо кой знае колко смислено. Причината - всички се втирнаха да правят нещо като някого, нещо което звучи като някой, нещо... като нищо. Наскоро четох едно интервю с Румен Бояджиев, който за новия албум на ФСБ кава нещо от сорта на: ..."не ме интересува как звучат барабаните, китарите, клавирите и т.н., защото на мен ми харесва как звучат. Ние правим оригинал и ще звучат както ние искаме..." Ето тук е проблема. Никой не се захваща да прави оригинал. Като споменаваш тези попаджии, замислял ли си се (ако си спомняш де) колко много рок групи имаше през 90-те. А сега колко са? Колко от тези дето набраха популярност от 97-ма до към 2002 година днес ги има и вървят нагоре... Не запълват пръстите на едната ръка, да не кажа че ги няма. Тъжно но факт - живота е поп фолк от където и да го погледнеш..... Цитирай
Crimson Отговорено Март 1, 2010 Отговорено Март 1, 2010 Изводът от тази тъжна приказка е: "Support your local metal bands! Bang your head!" Цитирай
Hillbilly Отговорено Март 1, 2010 Отговорено Март 1, 2010 Как ми се иска музиката от 2000-2004 година да се завърнеБаце,върни 20 год назад..,а ако върнеш 40-50 ,ма не в булгаристан ,ще снимаш откъде е тръгнала всичката съвременна музика. Е това ти ясно сигурно,ма защо засягаш само пост-соц времената,на времето Бандарака е бил утрепан (не буквално) от Щурците ,аре да не пиша,че ще ми изтрият поста.. Цитирай
Fallenblood Отговорено Март 1, 2010 Отговорено Март 1, 2010 (Редактирано) Изводът от тази тъжна приказка е: "Support your local metal bands! Bang your head!" а точно в метъла колко безидейност и имитативност ще остане... в крайна сметка за мен той е малко или много ограничена форма на изразяване (още повече на българската ъндърграунд сцена) и в него изобщо е трудно да се направи нещо хубаво. това все пак е въпрос на вкус, но какво новаторско виждаме и по света и у нас? от песните, в които се пее за колко е як метълът, до неравноделните пейзажи от душевни преживявания - всичко сме го виждали, всичко е изчерпано. едни in flames които и преди, и досега за мен бяха изключително силна група, създаваща ясно определена музика хем с оригиналност, хем без изгъзици, колко им струва новият албум... а у нас така или иначе е популярно това, което дадат по слави трифонов. Редактирано Март 1, 2010 от Fallenblood Цитирай
Лими Отговорено Март 1, 2010 Отговорено Март 1, 2010 (Редактирано) А, Какво стана с музиката, ли? Идейна криза, както навсякъде. Преди 22г. Фр.Фукуяма предрече „Краят на историята”, но настъпи краят на „Великите идеи”, чиято липса е заместена от ефектните сурогати на модерните технологии и маргинални движения, борещи се за нещо си(диня със семки, сняг в Арктика и др. такива) Пак ще обобщя извадки от други мои предишни коментари: Всяко хубаво нещо, независимо в каква област е, когато стане масово(народно) се опошлява постепенно, превръщайки се в кич от безкрайно и импотентно копиране. Но, там далеч на "Запад", хубавите музикални образци, отдавна са претиражирани и амортизираните им поточни линии, все по-често бълват боклук, а тук идват вече избледнелите и опошлените им кичозни сурогати, на които много наши музиканти подражават неадекватно, защото това е световната мода. Не заклеймявам стилове(жанрове), а вече опошлените им поради „масовизацията” продукти. Добрите им образци(а има хиляди такива) останаха далеч в музеите. Е, все още чат-пат се появяват шедьоври. А така наречения „синтез” между някои стилове(като метъл+фолк и др.), аз наричам „ашладисване”. Или другояче казано да присадиш на сърдечноболен чуждо сърце, бъбреци и др - ще живее още някоя и друга година, но на патерици. Едно от масовите и пошли явления у нас е пародирането. Много групи се изкушават, уж на шега да пародират нещо си и като видят, че успеха(кинтите) е по-голям от преди, се вживяват в новото си "амплоа" и се превръщат в пародия на самите себе си. У нас това се превърна в епидемия вече, примери - бол. В България пародирането се превърна в един от най-лесните пътища към успеха и такава „пародиста” пошлост се лее от всякъде, че вече ми се гади. Сега и Сульо и Пульо се пробват в това поприще, а покрай тях и някои добри, "обещаващи" групи се изкушават и си "хвърлят бисерите на свинете". А най-удобни стилове за пародиране се оказват Пънка и Рапа. Иначе Пънка, а и Рапа оставиха много добри образци, но също назад в музеите. Ако ще пародираш на всеослушание „нещо си”, желателно е преди това да си създал по-стойностни музикантски продукти. Всеки "жанр"(стил) си има шедьоври, но когато – по-вта-рям - се масовизира, той се опошлява и един креативно мислещ музикант, трябва да се пренасочи в други муз. измерения, а винаги има такива (ослушайте се), за да не тъпчи на едно място. Редактирано Март 1, 2010 от Лими 1 Цитирай
Hillbilly Отговорено Март 1, 2010 Отговорено Март 1, 2010 от песните, в които се пее за колко е як метълът, до неравноделните пейзажи от душевни преживявания - всичко сме го виждали, всичко е изчерпано Като гледам за кво страдаш - има и Рок музика измислена преди Метъла,приятелю (тва не е лицемерно обръщение,поста ти е много читав - влагаш мисъл) Цитирай
Fallenblood Отговорено Март 1, 2010 Отговорено Март 1, 2010 (Редактирано) ^ да, де, аз конкретно в тия води имах предвид. затва и не плувам вече в тях... но предлагам собствено и оригинално решение на проблема - ! - отказ от тенденцията да се употребява ("слуша") музика като елемент от ежедневието (вм. лансираното понастоящем "music = life".) капсулиране на възприемането на музика в рамките на собствената личност. "- ти каква музика слушаш? - ами никаква." (вм. настоящото "всякаква") на мен ми е много неприятно да ида на заведение, а там да са набримчили музика, дори и най-любимата ми песен да е (не че мога да посоча такава). и да не можем приказките да си чуем - нищо, че се свиква. пък и стотинките са кът (: Редактирано Март 1, 2010 от Fallenblood Цитирай
Angelina Sekulova Отговорено Март 3, 2010 Отговорено Март 3, 2010 С кое какво стана след 2004 година? Аз лично съм по-нещастна, че имена с подобно качество въобще се употребяват в едно изречение с понятието музика, отколкото че щели да изчезнат. Що пък Нети? Тя пък кога се е доближавала до материята "песен"? "Каризмаааььь"... Аз много искам известни видове поведения изобщо да не възникват в музикалното пространство. Наивно вярвам, че хората могат да бъдат отказвани от глупостта си, преди да я извършат (което би им спестило време и излишни житейски разочарования). И съм за превенция на "звуковото замърсяване". Ама това ще стане след 1000 години. В моето мечтано бъдеще музиката ще е ТИХО занимание - социално незначително, не-модерно, не-романтично, не-звездно, не-мечтателно, не-сълзливо, не-разглезено, не-затъпяващо. А дотогава..., махнете "не"-тата от предишното изречение и съчетайте картинката с ШУМНОТО натрапване на родните "поп" не-знам-какво (или всякакви други представители на този кух "лайфстайл"). И готово. И с'я пък да се вайкаме - що не могат? А могли ли са някога? Цитирай
emo15 Отговорено Ноември 19, 2011 Отговорено Ноември 19, 2011 Съгласен съм с автоpа - поп музиката от пеpиода 2001-2005 действително беше на по-добpо ниво от бозите, с които ни заливат в последните години. Гадно е, че в БГ сме се pазделили на два лагеpа - pокаджии/метьлджии и чалгаджии. А има толкова много стилове по сpедата /поп, хаус, денс, диско, поп-pок, джаз, и т.н./, защо сме все хоpа на кpайностите? Цитирай
Demiurg Отговорено Ноември 28, 2011 Отговорено Ноември 28, 2011 След една година - продължение на темата... няма лошо. Тия дни гледах Белослава в някакво предаване (случайно я засякох по някакъв канал). Аз принципно я харесвам, но ми се поизгуби от музикалния взор последните няколко години. Та там разправяше, че е готова с ново парче. Едно парче ! За няколко години ! О Боже ! Като погледна другите наши "звезди" - ми те "правят парчета" и "издават сингли" - ебаси, за година- две само 1-2 парчета ли правят ? Хората албум правят за една година (айде- две да са) - нашите - по едно парче, и то бозаво... Ако човек носи музиката в себе си, идеи му хрумват ежедневно. Голяма част от тия идеи да се забравят, да не са подходящи и т.н да отпаднат - пак за година, човек, дето се занимава с музика (дори и покрай другата си работа, като повечето от нас), има материал за 10-12 парчета ! От тях 5 да стават за албум - пак за две години изкарваш 10-тина качествени парчета за албум. А нашите - по един "сингъл" на няколко години ! Браво бе, музиканти, браво бе, звезди ! 2 Цитирай
enuffZnuff Отговорено Декември 18, 2011 Отговорено Декември 18, 2011 (Редактирано) Напълно безсмислена тема за обсъждане! Редактирано Декември 18, 2011 от enuffZnuff Цитирай
Лими Отговорено Декември 18, 2011 Отговорено Декември 18, 2011 Няма безсмислени теми щом се отнасят за музика! Цитирай
berki Отговорено Декември 21, 2011 Отговорено Декември 21, 2011 Разшири си малко музикалната култура. Българската сцена не се изчерпва с Миро, Дони, Нети и Мария Илиева. Има много нови страхотни български изпълнители, просто са малко по-ъндърграунд, но все пак това е така не само тук. Иначе като спомена Миро, слушал ли си новата му песен с Дивна? Според мен е наистина добре направена и кефи! Цитирай
Recommended Posts