Jump to content
Българският форум за музиканти

N-audio Programmabe Looper


Recommended Posts

Pepilooper.jpg

N-audioprogrammablefootcontroller.jpg

Pepilooperinside.jpg

 

За последните няколко месеца направих 2 програмируеми луупера и смятам занапред да се поддържат в продуктовата линия на N-audio.

 

Предистория:

Идеята беше да направя програмируема система за контрол на ефекти която да е по-добра от повечето подобни педалборд лупери на пазара. Естествено преди да започна да я правя направих ресърч с цел да видя какво предлагат хората и как да направя нещо, което да има повече опции от чуждите купешки неща. Тук е мястото да споделя, че педалиерата се хареса много от Radial и в момента сме на ниво преговори за общо развитие на този проект.

 

Първата педалиера която направих представлява последователна верига за комутация на до 6 ефекта (втората картинка). Тя претърпя и малко софтуерни подобрения. Тук е мястото да кажа, че Калата от форума се зае и изпълни перфектно цифровото управление по изискванията които имах аз за което му благодаря!

Втората педалиера е направих по по-специфични изсквания на Пепи от Акага. Лишихме се от 2 луупа за сметка на контрол на каналите на усилвателя и контрол на ефект(и) през луупа на усилвателя.

 

 

Няколко думи за работата и софтуера на тази педалиера:

Имаме общо 6 релета които пускат или спират съответния ефект, Имаме 2 реда светодиоди. Единият показва кой презет (програма) е активна, другия кои ефекти (педали) са в този презет. Общо педалиерата има 2 банки от по 6 презета. Банките се сменят с малкото копче A/B/Free. Освен тези банки при задържане на това копче педалиеарта преминава във фрии режим. В този режим всички педали работят независимо все едно пускате и спирате отделните ефекти. Програмирането става само с 1 копче learn/store. При задържане на копчето се влиза в режим програмиране. Избират се кои ефекти да се пуснат, повторно се натиска бутона learn/store, избира се на кой презет да се запази тази конфигурация и сте готови. Имаме изход за тунер който работи винаги без значение в кой режим сте или дали педалиерата е в mute.

 

Цифровата част е базирана на микроконтролер с флаш памет който пази всички настройки. При спиране на ток се влиза в последно избрания режим. Микроконтролерът управлява 7 релета - 6 от тях са за съответните канали, а седмия за мют на сигнала. Релетата които съм ползвал са капсуловани херметически затворени предназначени за комутация на сигнали. Благодарение на тях комутацията на ефектите е true bypass. При подаване на сигнал в пасивния вход, от входа на изхода всичко е true. Освен пасивен вход съм сложил и активен, като за буфер съм ползвал двоен супер качествен операционен усилвател OPA2134 който осен като буфер за китарния сигнал играе роля и за буфер за тунера. Всики конектори са на Neutrik.

 

Оказа се, че на базата на този хардуер могат да се направи програмируема комутация от различен тип според изискванията на всеки, за това оставям този проект гъвкав според изискванията на всеки един музикант. Тоест дали да има опция контрол на ефекти през луупа на кубето, дали да има контрол на каналите на усилвателя или всички 6 канала на лупера да се ползват за комутация на ефекти.

 

Габаритите са 50/12/4см

 

Цената за момента е 650 лева.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както винаги - топ-професионално!

 

Браво, ман !

 

П.С.: А, забравих - Честито, Пепи!! :)

Редактирано от visiondann
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въй адаш за коледа не смогнах, ама мисля, че великденският заек ще ми донесе едно луперче, че направо сънувам морки сънища от как го видях това :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря момчета за добрите думи..

 

Още нещо да допълня за хардуера. Педалиерата си върви с адаптерче за нея.

Тъй, като има отделни модули съм разпределил захранванията както следва: аналоговата част (активен вход + буфер за тунера) работи на 15 волта, релетата работят на 12, а микропроцеосрното управление на 5 волта. Масата е проектирана спазвайки starground концепцията за минимални влияния на отделните модули.

 

Освен това има опция ако някой ползва мой Powerbox, той да се преправи, за да може да храни лупера

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво Ники :godbless:

Тази педалиера би била доста полезна на гиър маниаците и на про-китаристите, защото дава неограничени възможности за комбиниране на ефекти и преампи, които иначе трудно се навързват, особено ако искаш да останеш "true" :thumbs_up:

 

Надявам се някой ден и на мен да ми потрябва :girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... се зае и изпълни перфектно цифровото управление по изискванията които имах аз, за което му благодаря! ...

Благодаря Ви за вниманието, колега. И аз ще Ви похваля - много 'арно Сте наредили лейаута :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

След като си загубих 2 дена в проектиране на двуслойна платка за фуутконтролера, най-накрая пристигнаха и самите платки:

new-pcb.jpg

 

 

Само дето забравих да спомена за цвят на платките и по дефаут са зелени :)

Следващия път ще са сини или черни.

 

Иначе тук има 3д видео на платката: Видеото

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Готови са първите 2 бройки с новия дизайн. Ето и няколко снимки:

 

6chFootswitch.jpg

6chFootswitchinside.jpg

6chFootswitchPCB.jpg

 

 

Налично а е и бета версия на ръководството :girl_witch:

http://n-audio.net/manuals/fc6_manual_beta.pdf

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.