Jump to content
Българският форум за музиканти

Анкета за ползата от нов подраздел Откраднати/Загубени инструменти.


Моля, дайте мнение, което да се осланя на обмислен отговор.  

74 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

Привет,

 

Както обещах отварям тази тема, което не е за пръв път, за да видя дали има полза от обмислянето на подобен подраздел, който да предостявя информация за откраднати или загубени музикални инструменти. Както повечето от вас знаят аз съм скептик относно ефекта на подобен раздел. Дори смятам, че ще навреди.

 

Доводите ми са:

 

1. Крадецът също живее в 21-ви век и има Интернет. Чете, гледа и се запознава с това къде и как може да се продаде това, което е откраднал.

2. Може да има спекула и лъжовни обяви, което да доведе то страхотен проблем и е нежелателно.

3. Може да се навреди с лъжовна информация на едно вероятно течащо следствие, което тече във връзка с тази кражба.

 

Моля, помислете преди да гласувате и да пуснете своя коментар. Държа да има мнения по тази тема, защото не е приятна, а е и много отговорна.

 

Поздрави,

Виктор

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 30
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Много е трудно да се прецени...

От една страна е добре да бъдем информирани, защото в случай че някой чуе за обявен инструмент ще може да помогне.

От друга страна крадецът виждайки подобен раздел в този Форума, и съответно листнат инструмента, който би искал да отика, ще офейка мигновенно.

Много е трудно!

 

По-скоро съм за оставане на нещата както са си, т.е. да не се оформя такъв нов подраздел, като съм съгласен с доводите на IgniteAll.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами аз съм по-скора ЗА такъв раздел. Колко са регистринати потребители тук? И какъв е шанса нещо обявено за откраднато да не изкочи в един момент? Недейте да се заблуждавате, апаратурата и инструментите НЕ СЕ Продават чрез интернет обяви... купуват се от хора, които често са запознати с произхода на "стоката"... обаче кръгът е малък и рано или късно ще изкочи нещото, а с тази тема ще има ПОВЕЧЕ шансове...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм на мнението, че е по-добре да не се предупреждават крадците с такъв раздел във форума! По един или друг начин такива инструменти и апаратура могат да се окажат тук, и ако собственика следи внимателно обявите, то този инструмент/апаратура/ могат да бъдат открити и да се помогне на полицията със следствието. Всеки, който пише тук си оставя IP-адреса като подпис и много бързо след това може да бъде открит от компетентните органи. Иначе какво правим - идва крадеца тук, вижда, че инстумента е межу търсените и изчезва без следа. След това инструмента се продава по други канали, върху които ние нямаме контрол, и така инструмента изчезва завинаги. Оставете все пак шанс на крадците да се хванат сами в мрежата! Затова гласувах с "НЕ".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Гласувам с "да", защото макар и всички лоши страни да са налице, опареният сам решава дали да си обяви инструмента, а и сам преценява колко време след случая да го обяви в темата.

 

Единственият наистина негативен момент би бил спекулирането с темата, което мисля, че няма как да се контролира.

Все пак, много хора си купуват инструменти втора ръка без документи за покупко-продажбата.

Така оригиналният собственик, притежаващ документацията от магазина може да го обяви за откраднат, въпреки, че реално го е продал.

 

Затова, моят глас би трябвало да се чете по-скоро като 50%да, 50%не.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Факт е,че тази тема вълнува всички,защото до колкото ми е известно кражбата на инструменти е голям проблем и се чудя защо чак сега се сещаме за това?!Особено голям проблем беше в София,когато всеки репетираше където намери.Сега с платените репетиционни май се пооправи положението.

Факт са обаче 2та случая за по-малко от седмица.Относно първият,мисля си,че е станало заради оставената в колата дамска чанта ,така че много е възможно крадците да са задигнали НЕ преднамерено китарата.Ако е така,не става въпрос за кражба от друг музикант,така че инструмента много скоро може да се появи на пазара и бидейки предупредени съфорумците биха съобщили ако това се случи.

Вторият случай обаче ,според мен,си е чисто музикантска кражба като много е вероятно самият крадец да е член на този форум и с подобен подраздел бихме направили мечешка услуга на потърпевшата страна.Така че,как е най-правилно да постъпим???? Ако краде музикант,то инструмента се покрива,защото ще е "предупреден" и ще се страхува да го шитне,поне не официално.Ако пък са незаинтересовани лица от подобен род стока, които ще целят бързо да се отърват от инструмента,то дори след обикаляне на различни собственици тя ще излезе на бял свят.А си мисля също и ,че съществуването на подобен раздел няма да спре мераклиите да се обзаведат с по-хубав инструмент по вторият начин.

 

Според мен,ако не се направи такъв раздел,а група модератори или всички се нагърбят да преглеждат обяви из други сайтове или просто да се "ослушват",то може всеки потърпевш да пише ЛС с данните на откраднатия инструмент,като същото може да направи и на колегите си от форума с които се познава и има доверие.В крайна сметка клюкарщината е част от народопсихологията ни и ако впрегнем тази иначе отрицателна черта в нещо положително,то резултата ще е по-добър от очакваното.

Не съм гласувал в анкетата,а само изразих мнение,защото правилният отговор може би е друг.

Редактирано от vihro
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз съм за защото крадците като научат че има такива теми ще се замислят прди да крадат... Аз лично ще мога да видя че нещо е крадено и не бих го купил..

Освен това всеки нека е наясно че с такъв инстумент на сцена не може да се излезе защото хиляди ще знаят и все някой ще го познае..

Абе доста акъл се иска да си крадец, а ако имаш толкоз акъл нямаше да си крадец....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпреки многото доводи "против", повечето от които са доста сериозни, аз съм "ЗА".

Може крадецът да се покрие след това, може да се спекулира с обявите, това са лошите страни.

Но самият факт, че крадците по - трудно ще препродават после, би могъл да доведе до общ спад на кражбите (не е сигурно, но като не се знае кое - откъде е, много по - лесно е да се отървеш от крадени неща).

А така, ако се знае, че е крадено, ще е по - трудно.

Важното е, че ако някой види обявите, ще може да се свърже с истинския собственик (естествено, само при добра воля) и той да си върне нещата. Иначе такъв шанс НЯМА.

 

Тоест :

1. Без новия раздел : крадено - загубено.

2. С новия раздел : крадено - загубено (с малък шанс да се върне).

 

Лично на мен второто ми изглежда малко по - добре.

Доводите против са сериозни, но си мисля, че дори и да е малка ползата, пак ще я има. По - добре е от нищо.

 

Поздрави на всички, и дано, ако го направят новия раздел, да не ни се налага НИКОГА да го ползваме! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре де, а нещата, които нямат сериен номер?

- Откраднаха ми китарата, един черен скуаер страт, с драскотина под адаптерите...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе хора, голяма част от тези кражби са по поръчка... какво предупреждение във форума би ги уплашило... да не говорим, че вторият случай с Олд Шетърхенд е ПОВЕЧЕ от сигурно, че е или колега или посетител в бара... ЗА този раздел е по-скоро за предупреждение, че се бди от колкото да се спрат кражби. Тихомълком да се наблюдава не става така. А за спекулациите - лесно се решава този проблем. Темата с обявата просто се закрива с надпис от подателя - ПРОДАДЕНО и готово...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Toва в предния ми пост най-много ме притеснява.

Не всички инструменти имат отличителни белези като серийни номера.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

е, това е вярно, но пък от друга страна по-скъпите инструменти си имат някакви сериини номера... а защо да крадеш скуайър, който струва 200 лева в магазина... въпреки, че и това си има обяснения... По-интересно е знае ли някой как стои въпросът със ЗАСТРАХОВАНЕТО на музикални инструменти и апаратура?

Редактирано от billymilano
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз съм 100% ЗА!

Знаем колко трудно се намират откраднати вещи (почти невъзможно), такава тема ще помогне поне на членовете на форума, да не купуват откраднат инструмент и дори да сигнализират, иначе всеки би купил такъв, ако не знае, че е краден.

Не надценявайте крадците, те най-често са дроги или мангали, кой от тях ще се зарови в нета да прави проучване? Дори и да направи, само ще разбере, че не може туку така да го продаде, да си го завре отзад, дет се вика(става въпрос на задното стъкло):-).

Ако китарата няма сериен номер, си има документи за закупуване, които доказват произхода, дори едно просто продавателно със свободен текст върши работа, та като купувате, изисквайте такова!

Ако се отвори такава тема, предлагам да няма коментари, само инфо за откраднатото.

Редактирано от johniebgood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^^Ако имаш документ за продажба/касова бележка не върши работа/ от фирма вносител/производител на музикални инструменти мисля,че става,но за втора ръка забрави-и аз,а и мои колеги сме пробвали преди пътуване в чужбина и застрахователите отказват.

^Свободният текст не върши никаква работа,това не е официален документ издържан пред съдебните органи.До колкото ми е известно трябва да е заверено от нотариус или сделката да се извърши пред такъв,ако искате да има някаква тежест в съда.Предполагам тук има юристи,могат да вземат отношение по въпроса с документацията при покупко продажба на музикални инструменти.

 

"Дори и да направи, само ще разбере, че не може туку така да го продаде, да си го завре отзад, дет се вика(става въпрос на задното стъкло):-)."

И кой печели от тази работа?Нали целта е инструмента да излезе на светло,собственика да си го познае и т.н. а НЕ да се покрие с години.Какво става тогава-правим мръсно на крадеца???-"Не е важно на мен да ми е добре,а на Вуте да му е зле"

В такава ситуация аз бих искал да си намеря откраднатото колкото се може по-скоро,а не да забравя ,че въобще някога се е случвало подобно нещо!!!

Редактирано от vihro
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.