Jump to content
Българският форум за музиканти

Плекване на китара


Recommended Posts

Това е най-новото в света на изработката и ремонта на китари.

 

С този сетъп може да се постигне изключително нисък екшън на струните, без никакво бъждене. :girl_cray2:

Четох ревюта от ползвали услугата, които са смъкнали струните на старите си дъски безумно ниско.

 

Процедурата е изцяло компютъризирана - машина изчислява и тества всичко по китарата. След това се предприема самото дялкане по прагчетата, което също се извършва от машината, с точност няколко хилядни от микрона.

 

Услугата струва около 200 долара и се прави само на няколко места в света, повечето от тях в САЩ.

 

Ето видео какво представлява:

 

 

 

_

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 36
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Ами Mike Lull (http://www.mikelull.com/Test_web/Repair_Shop/plek.htm),доста отдавна използва тази технология при изработката на своите китари.Разбира се не е проблем,някой да си прати китарата до Германия за"обработка",ако има желание.Мисля,че цената беше някъде около 200-250 евро.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От 7-8 години това е стандартна процедура за високия клас и къстъм шоп моделите на много от реномираните марки - Gibson, Martin, G&L, Warwick и т.н. Разработката е немска и въпреки че е по-рекламирана в Щатите лесно могат да се намерят и европейски фирми, които извършват услугата (ако някой има интерес - http://www.plek.com). За финал - има различни по цена, прецизност и т.н. Плек машини, но честно казано не съм запознат вд подробности.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много е готино това и ще бъде чудесно, ако започнат да го правят на всички китари.

Сбогом бъждене, здравей безкрайно нисък екшън. :)

 

Машината изглежда като обикновена CNC щайга и се чудя дали няма начин да се построи такава.

В смисъл, не би трябвало да искат по 200-300 долара, по-скоро по 20-30 за услугата.

Но явно нямат далавера да го направят масово.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Така е, спокойно могат да се декларират безработни и да живеят от помощи и направо да го правят и без пари. Като свършат помощите, ще си праснат 3-400 евра заплата, ще папат само макарони и ще го правят пак за по 20 евра.

Айде по-сериозно. То един сетъп на китара е по-скъп. Не знам какво толкова странно и трудно за разбиране има в това, че в някои страни цената на труда е по-висока (данъците за хората и бизнеса - хората си ги плащат и т.н.).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предполагам, че въпросната машинарийка не е попаднала все още в полезрението на братята кЕтайци, а както знаем при тях понятието "цена на труда" не е от особено значение при формирането на крайната цена на услугата(изделието), така че няма да се учудя ако скоро се появят "плек"-нати скуаярчета!

Е, едва ли точността на изпълнението ще бъде "няколко хилядни от микрона", както се твърди малко по-горе :) ,(черпя каса бира този,който ми покаже измервателния уред) но при положение, че като стегна струните и грифа ще поддаде поне десета, то мене лично би ме устройвала точност от няколко стотни.

Всъщност става въпрос за обикновена автоматизация на производството и нищо чудно съвсем скоро скъпите лютиерски сетъп-и да са просто история.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом при този метод, от прагчетата се отнема материал само, където е необходимо, то това би означавало, че повърхноста на едно прагче няма да бъде равномерна дъга.Това ще направи проблем с ползването на бендове и слайдове, което е недопустимо.Обаче след като тази услуга се предлага и за качествени инструменти, може би третирането на позициите все пак не е локално, а се извършва на по-различен принцип.

 

Според мен плекването на китарен гриф е грешно решение, защото резултата ще бъде ефикасен само при настоящото положение на тръс-роуда.Когато се наложи коригиране на дъгата на грифа посредством тръс-роуд, проблемните точки, където се получава бръжденето е много вероятно да се изместят с цяла позиция нанякъде и корекцийте не просто ще станат безсмислени, но е възможно да се получи и наслагване на грешки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом при този метод, от прагчетата се отнема материал само, където е необходимо, то това би означавало, че повърхноста на едно прагче няма да бъде равномерна дъга.

 

Малко прекаляваш с дълбокомислието по темата, струва ми се :).

Всъщност, причината, поради която се отнема матриал само където е необходимо е, че там, където е необходимо, прагчето не е идеално легнало върху дъговидния фингърборд - или е ударено повече, или не е влязло съвсем до край.

Както предполагам се досещаш, след отнемането където е необходимо, дъгата си е съвсем ОК.

Отделно от това, не мсля че можеш да усетиш някакви леки неравномерности в правилността на дъгата чрез бендване и слайдване.... всъщност повечето серийни китари не са със съвсем идеални дъги така или иначе...

 

Според мен плекването на китарен гриф е грешно решение, защото резултата ще бъде ефикасен само при настоящото положение на тръс-роуда.Когато се наложи коригиране на дъгата на грифа посредством тръс-роуд, проблемните точки, където се получава бръжденето е много вероятно да се изместят с цяла позиция нанякъде и корекциЙте не просто ще станат безсмислени, но е възможно да се получи и наслагване на грешки.

 

 

Аз предлагам първо да се сдобиеш с качествен, плекван инструмент, след това да коментираш колко "грешно" е решението. Нищо лично, но според мен малко прекаляваш с опита за оценка на нещо, с което не си имал допир.

Да не мислиш, че когато инструментите не се плекват, няма момента на неравномерно премахване на материал от коронката на прагчето в процеса на краунване и левелинг? Да- ама на ръка точността е по-малка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В момента не мога да го гледам пак, но на клипчето май обясняваха, че първо настройват тръс-рода и после правят тия процедури. Т.е. това се прави за един вид струни (марка и модел) и за едни прагчета.

Сигурно е яко, но наистина си заслужава за качествени инструменти и при положение, че не експериментираш с различни струни и настройки.

 

 

А това с хилядните от микрона :hysterical: Не помня да се казва нещо подобно в клипчето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А това с хилядните от микрона :hysterical: Не помня да се казва нещо подобно в клипчето.

 

Е, сигурен съм, че е поне един порядък по-добра от средностатистическата ръчна рочност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо лично, но според мен малко прекаляваш с опита за оценка на нещо, с което не си имал допир.

 

А нима ти не прекаляваш с опита за оценка на хората?Ти колко китари си направил?

Не говоря за ремонтиране и "ъпгрейтване" на инструмент.Говоря за това да купиш дървото, да го проектираш, да издълбаеш канала за тръс-роуда и да монтираш такъв, да изчислиш и разработиш геометричен чертеж за разположението на позицийте в зависимост от дължината на мензурата на китарата, която създаваш, без да се занимаваш с интернет калкулатори и подобни глупости.

Е, аз съм направил четири, като от 7 години не се занимавам с лютиерство.Със всяка една от тях съм свирил на живо навремето, когато се занимавах със свирене в групи, и четирите съм продал на цената на която сега вървят Скуайър китарите, т.е. въобще не бяха лоши инструменти.

Затова се отказах, защото ако ползвах скъпи части, нямаше кой да купува с крайната цена.

Така че по отношение на оценката ти за хората не си прав, защото аз имам достатъчно опит в тази област за да изкажа обосновано мнение, където съм преценил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.