the_gorer Публикувано Април 10, 2009 Публикувано Април 10, 2009 Това е най-новото в света на изработката и ремонта на китари. С този сетъп може да се постигне изключително нисък екшън на струните, без никакво бъждене. Четох ревюта от ползвали услугата, които са смъкнали струните на старите си дъски безумно ниско. Процедурата е изцяло компютъризирана - машина изчислява и тества всичко по китарата. След това се предприема самото дялкане по прагчетата, което също се извършва от машината, с точност няколко хилядни от микрона. Услугата струва около 200 долара и се прави само на няколко места в света, повечето от тях в САЩ. Ето видео какво представлява: _ Цитирай
patient Отговорено Април 10, 2009 Отговорено Април 10, 2009 Немската инжинерна мисъл отново рулира!!! :godbless: Fantastisch! Цитирай
sevenstring Отговорено Април 16, 2009 Отговорено Април 16, 2009 German engineer in the house ... yo! Цитирай
chobbi Отговорено Април 16, 2009 Отговорено Април 16, 2009 Ами Mike Lull (http://www.mikelull.com/Test_web/Repair_Shop/plek.htm),доста отдавна използва тази технология при изработката на своите китари.Разбира се не е проблем,някой да си прати китарата до Германия за"обработка",ако има желание.Мисля,че цената беше някъде около 200-250 евро. Цитирай
разбойник Отговорено Април 16, 2009 Отговорено Април 16, 2009 От 7-8 години това е стандартна процедура за високия клас и къстъм шоп моделите на много от реномираните марки - Gibson, Martin, G&L, Warwick и т.н. Разработката е немска и въпреки че е по-рекламирана в Щатите лесно могат да се намерят и европейски фирми, които извършват услугата (ако някой има интерес - http://www.plek.com). За финал - има различни по цена, прецизност и т.н. Плек машини, но честно казано не съм запознат вд подробности. Цитирай
the_gorer Отговорено Април 16, 2009 Автор Отговорено Април 16, 2009 Много е готино това и ще бъде чудесно, ако започнат да го правят на всички китари. Сбогом бъждене, здравей безкрайно нисък екшън. Машината изглежда като обикновена CNC щайга и се чудя дали няма начин да се построи такава. В смисъл, не би трябвало да искат по 200-300 долара, по-скоро по 20-30 за услугата. Но явно нямат далавера да го направят масово. Цитирай
synchu Отговорено Април 17, 2009 Отговорено Април 17, 2009 ^Така е, спокойно могат да се декларират безработни и да живеят от помощи и направо да го правят и без пари. Като свършат помощите, ще си праснат 3-400 евра заплата, ще папат само макарони и ще го правят пак за по 20 евра. Айде по-сериозно. То един сетъп на китара е по-скъп. Не знам какво толкова странно и трудно за разбиране има в това, че в някои страни цената на труда е по-висока (данъците за хората и бизнеса - хората си ги плащат и т.н.). Цитирай
Linchpin Отговорено Април 17, 2009 Отговорено Април 17, 2009 Предполагам, че въпросната машинарийка не е попаднала все още в полезрението на братята кЕтайци, а както знаем при тях понятието "цена на труда" не е от особено значение при формирането на крайната цена на услугата(изделието), така че няма да се учудя ако скоро се появят "плек"-нати скуаярчета! Е, едва ли точността на изпълнението ще бъде "няколко хилядни от микрона", както се твърди малко по-горе ,(черпя каса бира този,който ми покаже измервателния уред) но при положение, че като стегна струните и грифа ще поддаде поне десета, то мене лично би ме устройвала точност от няколко стотни. Всъщност става въпрос за обикновена автоматизация на производството и нищо чудно съвсем скоро скъпите лютиерски сетъп-и да са просто история. Цитирай
Slacoth Отговорено Април 17, 2009 Отговорено Април 17, 2009 Щом при този метод, от прагчетата се отнема материал само, където е необходимо, то това би означавало, че повърхноста на едно прагче няма да бъде равномерна дъга.Това ще направи проблем с ползването на бендове и слайдове, което е недопустимо.Обаче след като тази услуга се предлага и за качествени инструменти, може би третирането на позициите все пак не е локално, а се извършва на по-различен принцип. Според мен плекването на китарен гриф е грешно решение, защото резултата ще бъде ефикасен само при настоящото положение на тръс-роуда.Когато се наложи коригиране на дъгата на грифа посредством тръс-роуд, проблемните точки, където се получава бръжденето е много вероятно да се изместят с цяла позиция нанякъде и корекцийте не просто ще станат безсмислени, но е възможно да се получи и наслагване на грешки. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 17, 2009 Отговорено Април 17, 2009 Щом при този метод, от прагчетата се отнема материал само, където е необходимо, то това би означавало, че повърхноста на едно прагче няма да бъде равномерна дъга. Малко прекаляваш с дълбокомислието по темата, струва ми се . Всъщност, причината, поради която се отнема матриал само където е необходимо е, че там, където е необходимо, прагчето не е идеално легнало върху дъговидния фингърборд - или е ударено повече, или не е влязло съвсем до край. Както предполагам се досещаш, след отнемането където е необходимо, дъгата си е съвсем ОК. Отделно от това, не мсля че можеш да усетиш някакви леки неравномерности в правилността на дъгата чрез бендване и слайдване.... всъщност повечето серийни китари не са със съвсем идеални дъги така или иначе... Според мен плекването на китарен гриф е грешно решение, защото резултата ще бъде ефикасен само при настоящото положение на тръс-роуда.Когато се наложи коригиране на дъгата на грифа посредством тръс-роуд, проблемните точки, където се получава бръжденето е много вероятно да се изместят с цяла позиция нанякъде и корекциЙте не просто ще станат безсмислени, но е възможно да се получи и наслагване на грешки. Аз предлагам първо да се сдобиеш с качествен, плекван инструмент, след това да коментираш колко "грешно" е решението. Нищо лично, но според мен малко прекаляваш с опита за оценка на нещо, с което не си имал допир. Да не мислиш, че когато инструментите не се плекват, няма момента на неравномерно премахване на материал от коронката на прагчето в процеса на краунване и левелинг? Да- ама на ръка точността е по-малка. Цитирай
AXE Отговорено Април 17, 2009 Отговорено Април 17, 2009 В момента не мога да го гледам пак, но на клипчето май обясняваха, че първо настройват тръс-рода и после правят тия процедури. Т.е. това се прави за един вид струни (марка и модел) и за едни прагчета. Сигурно е яко, но наистина си заслужава за качествени инструменти и при положение, че не експериментираш с различни струни и настройки. А това с хилядните от микрона Не помня да се казва нещо подобно в клипчето. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 17, 2009 Отговорено Април 17, 2009 А това с хилядните от микрона Не помня да се казва нещо подобно в клипчето. Е, сигурен съм, че е поне един порядък по-добра от средностатистическата ръчна рочност. Цитирай
Slacoth Отговорено Април 17, 2009 Отговорено Април 17, 2009 Нищо лично, но според мен малко прекаляваш с опита за оценка на нещо, с което не си имал допир. А нима ти не прекаляваш с опита за оценка на хората?Ти колко китари си направил? Не говоря за ремонтиране и "ъпгрейтване" на инструмент.Говоря за това да купиш дървото, да го проектираш, да издълбаеш канала за тръс-роуда и да монтираш такъв, да изчислиш и разработиш геометричен чертеж за разположението на позицийте в зависимост от дължината на мензурата на китарата, която създаваш, без да се занимаваш с интернет калкулатори и подобни глупости. Е, аз съм направил четири, като от 7 години не се занимавам с лютиерство.Със всяка една от тях съм свирил на живо навремето, когато се занимавах със свирене в групи, и четирите съм продал на цената на която сега вървят Скуайър китарите, т.е. въобще не бяха лоши инструменти. Затова се отказах, защото ако ползвах скъпи части, нямаше кой да купува с крайната цена. Така че по отношение на оценката ти за хората не си прав, защото аз имам достатъчно опит в тази област за да изкажа обосновано мнение, където съм преценил. Цитирай
Recommended Posts