Jump to content
Българският форум за музиканти

Да поосвежим/ите една кремонка пак за дар?


Recommended Posts

Не изтънявай грифа! Каналът е дълбок! Ще се покаже тръсрода и сбогом Гергино... Провери дали тръсрода е в изправност. Ако е, то може да се постигне някакъв разумен екшън. Смяната на прагчетата обаче е наложителна.

Това е мойто скромно мнение за сега...

 

П.П. Мога да помогна на тоя етап с един нът, ако се наложи...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мен има един двоен адаптер Willkinson и ключове, дарени от Edgecrusher. Освен тях имаме нужда от следните части: прагчета (може би ще купим дружно, едва ли някой има излишни), рамки, електроника (потенциометри, превключвател, жак), капачка за предусилвателя, евентуално ново мостче.

Моля който има желание да дари нещо, да се обади тук, дори и да е писал преди.

 

Отделно се търси желаещ да се захване с тялото на китарата. Междувременно трябва да уточним какво искаме от него. Аз предлагам само дълбаене за двойния адаптер и кухината за предусилвателя, запълване на неравностите и боядисване. Формата я запазваме каквато си е. Боядисването може и друг човек да го направи.

 

Давайте! :cheers:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих искал предаварително да се извиня, че се обаждам без да имам опит в лютиерството, но за експеримента се бях заел да изтънявам гриф от точно такава Кремона. Свалих около 1/3 от дебелината без да ми намигне шиша :cheers:.

Все пак не съм сигурен дали не става въпрос за конкретната бройка и дали тази китара би понесла подобна интервенция.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами smartpeter пое грижата за грифа, иначе мерси :cheers:

 

Междувременно fernandes потвърди, че имаме и единични адаптери.

Редактирано от AXE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

A, аз не напирам да го правя. Едно, че не съм от толкова можещите, а пък и време няма. Само давам акъл, защото имаше мнения, че не може да се изтънява грифа.

Все пак нали знаеш, че акълът е единственото нещо което можеш да даваш без да го имаш :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен тях имаме нужда от следните части: прагчета (може би ще купим дружно, едва ли някой има излишни), рамки, електроника (потенциометри, превключвател, жак), капачка за предусилвателя, евентуално ново мостче.

 

Моето предложение от преди си е валидно, само с една малка корекция - вече няма излишни копчета за потенциометри.

Мога да актуализирам офертата си както следва:

1. Потенциометри - колкото и каквито ви трябват,

2. Жак - панелен,

3. Комплект прагчета - 1,35 височина, и 2,9 широчина.

 

Не е кой знае какво, но това имам.

 

К. Димитров

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Аз мога да добавя към останалите неща е 1 врътка за потенциометър, бяла тип Стратокастер. Също мисля че имам и работещ 500к потенциометър с нея. Имам да изпращам и други неща на Коста, така че няма да ми е проблем да добавя и това в съвсем близко бъдеще.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:recourse:

 

BassTraffic, предполагам ще са ни нужни пак 2 потенциометъра, нека спецовете да кажат какво съпротивление за HSS. Другите неща също са добре дошли. Имаш ли вариант да ги пратиш към София по някой? Ако не, може със smartpeter да се разберете да му ги пратиш по пощата.

 

 

edgecrusher, нека BassTraffic да каже дали има нужда да пращаш потенциометъра. А за врътката - ще ни трябват няколко еднакви, а и според мен по-добре метални :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще ги пратя по Еконт - няма проблеми. Само кажете, какво точно ви трябва - пращането е лесно.

 

К. Димитров

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някои въпросопредложения от мен:

 

Здравейте,

 

Гриф -изработен от бук:

- На ширина в допустими граници - 42,5/55,5 мм, доста дебеличък - задължително изтъняване!

Искрено се надявам каналът за шиша да не е твърде дълбок :godbless:

 

- Фингърборд -бук - направа на нов 15-16 инча "модерен" радиус а отгоре кленов фурнир за по добър вид!

Моето предложение е главата отпред да се боядиса със същия цвят като тялото, а фборда да си остане натурален. Предполагам предлагаш употребата на фурнир за да не личат старите канали и да се избегне необходимостта от направа на нов фингърборд.

 

 

- Прагчета - не излеждат добре -поставяне на нови от сребърно-никелова сплав!

Може би супер джъмбо H1.3мм/W2.8мм :) :P

 

 

1. Смятам, че вече няма опастност от навлизане в канала на тръсрода! Днес имах време да поработя няколко часа.

Ето малко нови снимки:

http://s156.photobucket.com/albums/t2/Smar...itar%20Rebuild/

 

При огледа на грифа забелязах , че фингърбордът е неестествено дебел 8-8,5 мм. Веднага съобразих, че това в случая е голямо преимущество и отнех от повърхността му толкова , че да стане 6 мм! Едновременно с това беше направен и радиусът. От снимките ще видите дебелините при 1-во и 12-то и прагче! Оставащото ще се отнеме ог задната страна на грифа и се надявам, че няма да има проблеми! Крайните размери смятам да бъдат съответно 20мм/21,5-22 мм!

 

 

2. И моето желание е главата де е в унисон с цвета на тялото! Да, фингърбордът ще е с натурален цвят. Имаше възможност да отнема още малко и всички следи от предишните жлебове щяха да изчезнат! В такъв случай отпадаше необходимостта от фурнир, но реших да не го правя първо защото фингърбордът щеше да стане 5+ мм - за мен минимумът е 6 мм и второ, специално аз никак не харесвам особено по лицевите повърхности на струнен инструмент текстурата на натурален бук - не е никак импресираща! Кленът изглежда много по добре!

 

3. Относно прагчетата - определено смятам, че Супер Джъмбо са неподходящи особено за този (а и за много други)

инструмент ! Имам достатъчно опит за да го твърдя! Такива прагчета бих поставил само на отявлен(в добрия смисъл на думата) металяга! В този стил музика се търси масивен звук с много среди и баси и в това отношение споменатият размер ще е от полза! В нашия случаи, обаче това няма да е така! Преди да се изработи или основно ремонтира/модифицира един инструмент трябва да се направи подходаща концепция за същия! Нашата в случая според мен каква е? Феникс пожела този инструмент да бъде ремонтиран и подобрен за да бъде впоследствие подарен на някой начинаещ. Това за мен преди всичко означава удобна китара с балансиран звук! Чамът е мека дарвесина при това с нееднородна структура(lвследствие на което се появяват паразитни вътрешни дифракция и интерференция на звуковите вълни - това е най силно изразено при значинелни дебелини, както е в случая - за съжаление един минус) резониращ в областта на средните честоти! Високите чистоти не са добре изразени. Ако сложим Супер Джъмбо ще се засилят още повече средите и донякъде басите като по този начин ще бъдат покрити още повече високите които и без това (както вече споменах) ги няма кои знае колко! А пък от физическа гледна точка как си представяте един тинейджър(какъвто предполагам ще бъда притежателят на нашия инструмент, може да е даже момиче) с още неукрепнала физика да се бори с 25,5 инча скала със С.Дж. прагчета! Да не говорим, че вследствие на голямата си височена при по голамо натискане на струната към фингърборда има вероятност и за фалшива интонация. Един напреднал китарист сигурно би се справил с тези предизвикателства, но един начинаещ? Специално аз силно се съмнявам! Освен това да не споменавам колко пъти след като съм поставял споменатите прагчета след не повече от месец клиентът идва отново с молба да бъдат заменени с по малък размер защото звукът на инструмента се е променил не е този който е бил преди, въпреки ,че е бил предупреден от мен предварително, че ще има промяна! От друта страна имам опит с ремонт и настройки на бутикови марки като Фодера, Кен Смит, Педула и др. и при нито един от тези инструменти не съм видял Супер Джъмбо прагчета, при все ,че повечето от тях ако не и всички са били бас китари! Този факт говори сам по себе си! Моето предложение е да се използват прагчета с височина 1,1-1,2 мм и ширина 2,5-2,6 мм! Разликата във физическите параметри не е голяма, но усещането при свирене и звукът са различни(в положителен смисъл)! Ако някой има различно мнение и други доводи нека да ги изложи!

 

Нека да мислим какво ще най-добре за този който ше свири на този инструмент а не да желаем да пуснем в ход личните си предпочитания!

 

Относно адаптерите - сингълите е препоръчително ако не и задэлжително да са с различен поляритет на магнитите за да има възможност за хъмбъкинг режим при едновременното им включване!

 

Фендер Стр. да каже преампа ще има ли потенциметър за регулиране на гейна? Ако отговорът е да изходният жак ще трябва да се изнесе отстрани на китарата - ще е необходима елипсовидна плочка-носач на същия! Не е необходима отделна капачка за преампа и батерията - капакът за електрониката ще покрие всичко - на една от първите снимки това е показано!

 

Ще са необходими два потенциаметъра 500К Log за коригиране на усилването и тона!

 

АХЕ, да се направи списък с частите които в момента са в наличност и този списък пириодично да се обновява с намерените нови такива - цветът им също ще е от значение впоследствие!

 

Това е за сега от мен!

 

Поздрави,

 

Петър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако има нужда давам електроника от страт Aria включваща 2 сингъла и 1 хъм и 5-степенен blade суич. С 2 потенциометъра - 1 за тон и 1 волюм и едно ключе, което прави нещо с хъмбъкъра, но не знам точно какво. Само няма изходен жак.

Мога да ги донеса до София ако там се развива действието :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@smartpeter

Здравей, колега!

Гледам, че си интелигентен и доста обстоятелствен човек. :)

Би ли ни обяснил, ако обичаш на по-простичък език, причинно следствената връзка между

различните звуци при различните височини и широчини, прагове.

Т.е. как ( по какъв начин и по каква причина) това оказва въздействие върху промяна в звука.

За фалшивите тонове, когато струната се натиска по-силно върху високото прагче е ясно, но останалото всъщност е по-интересно.

 

''Такива прагчета(супер джъмбо -бел.ред.) бих поставил само на отявлен(в добрия смисъл на думата) металяга! В този стил музика се търси масивен звук с много среди и баси и в това отношение споменатият размер ще е от полза!'' - причина за това?

 

 

''Ако сложим Супер Джъмбо ще се засилят още повече средите и донякъде басите като по този начин ще бъдат покрити още повече високите .. '' Защо? Ако може малко по-обстоятелствено, ще е по-интересно и обяснимо за всички.

 

'' От друта страна имам опит с ремонт и настройки на бутикови марки като Фодера, Кен Смит, Педула и др. и при нито един от тези инструменти не съм видял Супер Джъмбо прагчета, при все ,че повечето от тях ако не и всички са били бас китари!'' - това сякаш противоречи на първият пост, че точно високите прагове добавят ниски честоти, нали това са басове и точно тия честоти им трябват - взех да се обърквам малко.

 

''Моето предложение е да се използват прагчета с височина 1,1-1,2 мм и ширина 2,5-2,6 мм!'' - това трябва да са медиум джъмбо или стандарт както ги водят (мисля, че на Фендер има такива)

...а на бас китарите трябват ли им високи прагове - не мисля, че са им нужни в голяма част от случаите.

 

1) По какъв начин ниските/високите прагове добавят или отнемат някои честоти? Защо?

2) По какъв начин широчината на праговете влияе върху тези честоти? Защо?

3) ...ами материалът, от който са направени?

4) При кои радиуси на фингърборда се поставят ниски/високи прагове? Кои са най-подходящи при различните видове радиуси? Защо?

Силно се надявам да разбереш поста ми правилно и да не го приемеш като нещо негативно.

 

Предварително благодаря, за отделеното време, за да отговориш на въпросите ми! Ще бъде от полза за всички при избора на прагове.

 

Поздрави!

 

ПП Факт е, че метълските китари са с високи и широки прагове. При Гибсън са само високи, но тесни.

Широките прагове при късомензурните китари мисля, че не са подходящи, заради това, че към последните прагчета, позицията става много тясна.( мое наблюдение)

Редактирано от EAmechaniX
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер върви!

 

И на мен ми е интересно това за прагчетата. Имат ли някакво влиание? Поста ти, EAMechanix, наистина звучи сякаш е остър, но не мисля, че си имал това предвид.

 

BassTraffic Значи със сигурност взимаме потенциометрите (два, 500к, както каза smartpeter) и жака. За прагчетата ми е интересно да чуя наистина какви импликации имат. Иначе ако нямат някакъв ефект съм за медиум. Имам 2 китари - едната със супер джъжмбо, другата с медиум и въпреки че повече ми харесва тая със супера, не мисля че ще пасне на тази.

Главата на китарата искам да остане в дървесния си цвят и форма.

 

Имаме значи всичко по електрониката. Нека е без преамп, тъй като така и не отговорих на това. Тъй че китарата ще иде при fender_str, ако още ти се занимава за екран и електроника.

 

Китарата си става HSS. Имаме всичко по електрониката.

 

fernandes мерси!

 

RDG засега не отговаря. Може да няма възможност или достъп до интернет, все пак форума праща писмо на мейл, че има ЛС. Ще почакам още малко и ако не - ще търсим друг.

 

Това е засега :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм обръщал внимание на промяната в звука, получаваща се в резултат на височината на прагчетата, но понеже имам една китара с 1.3/2.8мм прагчета, бих казал, че ми харесва леснотата, с която се правят бендове при тези прагчета.

Като главен недостатък бих посочил това, че трябва да се натиска доста внимателно при акорди, за да не се повишава тона много, и съответно да не се получават фалшиво звучащи акорди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте :)

Идеята да направим с общи усилия китара за някой, който наистина ще и се зарадва, ми допадна и на мен :D

За това искам да се включа с тези метални рингове:

92295282215873442891255630191M2LKAe9EmWImCAbDoueQ.JPG

 

Не съм убеден обаче, че ринговете за синглите ще успеят да закрият тия хралупи издълбани в китарата и поради това ми се струва че ще се наложи да се позапълнят отворите.

Ако мислите че ще паснат на китарката, направо давайте адрес и да ги засилвам натам.

 

Поздрави и успешно завършване на проекта :)

Христо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.