Jump to content
Българският форум за музиканти

Да поосвежим/ите една кремонка пак за дар?


Recommended Posts

Здрасти!

 

Време е за поредната сълзлива история :) ...

Първо искам да кажа евалата MadCow, за темата и идеята да подари китара ;) Тази тема и ме вдъхнови за следната:

 

Обещаната сълзлива история (следващите 2 абзаца може и да ги пропуснете, те са само "предистория" :D) е за моята първа ел. китарка - една кремона, която ми я подари първият ми даскал по китара. Бях на 15 и беше ултра хипер мега яко - родителите ми не можеха да ми купят китара тогава и да дадат супер мноо пари, а и не се знаеше колко ще ми трае свирнята тогава. Много добер си спомням тоя ден :) ...

 

Та тая китара седи в нас и събира прах и седи и ме чака мен, защото имам желанието да се занимавам с лютиерство просто като хоби. Реално обаче искам да направя прекалено много неща и няма да имам времето и за това, ако трябва да съм честен. Като прибавим, че не живея в БГ и докато си направя място за дърводелстване и такива неща ще минат много години (първо май трябва да си купя къща :D). С две думи няма смисъл.

 

 

Та си мислех, вдъхновен от темата, да направя същото добро дело, каквото направи моя учител (както и MadCow) и белким и аз вдъхновя някой - на мене вече ми е 7 година да се занимавам с тия ел.китарки. Само че, преди това, тази китара е хубаво да се освежи.

Китарата е кремона, предполагам от чам, поне така ми изглежда. 3 сингъл койла, 21 прага, яко изтъркани. Електрониката никаква я няма, в момента е свързан нек и мидъл адаптера директно към изхода, буксата е откачена и сигнала прекъсва. Боята и тялото са очукани, веднъж се изхлузи от колана си и падна на цимент от около метър и половина... абе с една дума "е*ала си е..."

 

1. Ако не друго, поне електрониката ще се смени цялата, като единствено ме притеснява ключа за превключване на адаптери - 5 степенен трябва да е, но е на врътка, а не на лост, та не съм виждал такива. Та ако има някой желаещ да смени електрониката нека се свърже с мен, два потенциометъра и 5 жици не ми е проблем да взема, само ключа да се измисли.

 

2. Във форума има много хора, които съм забелязъл си освежават китарките с една боя. Ако има желаещ, който иска да се поупражни или някой, който има желанието, времето и му е останала някаква боя от някой проект, да удари тая? не знам колко са боите, но предполагам, че може да се вземе и една боя.

 

3. Прагчетата са изпилени, а и грифа не е перфектен (17то прагче и 18то прагче на първа струна дават един и същ тон) и ако има и желаещ да ги смени или поне да я погледне - нека се обади и той/тя. Едни прагове са мисля към 25 лева, което не е чак непосилно :) Ако се съберем само трима желаещи (един с труда за електрониката, един с боята и аз - прагчета, боя и лак, няма да са лудите кинти). Реално не съм се занимавал с нея от години, та може и прагчетата да не трябва да се сменят, а да е само въпрос на сетъп, който ще направя като се върна. Та това не е толкова наложително реално.

 

4. Ако някой има някакви адаптери дето не му трябват може да ги даде да ги сложим на тая. Тия не са цвете. Няма да има голям ефект, ма да предложа.

 

Планът е следният. Китарата мисля да я пусна през август - като си дойда в България и да я подаря на някой/я, който/която няма китара. Пускам темата сега - края на март, защото, ако ще се освежава, това ще отнеме доста време да се координира. Ако се чака докато си дойда, няма да има никакво време (ако съм за 2 седмици, всички тия неща няма как да станат). Въпреки това тя се намира в София и мога да уредя да бъде пратена някъде или някой да мине да я вземе от мястото на което е (10 минути от идеалният център на София - едно от паветата на Ал. Невски).

Та цялата координация и всичко, ако се намерят желаещи предполагам ще отнеме поне два три месеца, ако не и повече.

 

Ако няма желаещи за нищо от това, пак ще я пусна, единствено ще сменя електрониката.

 

Цялата идея е просто да предоставя нещо, на което поне може да се свири. Няма да е ултра тунинг къстъм мега мадафака бийст, ама пак е нещо. Аз поне много и се радвах преди 7 години :) .

Ето снимки на китарката (това е линк):

 

DSC01227.JPG

 

 

Ако има желаещи, пишете тук или на ЛС. :)

Редактирано от Fenix
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво за благородното начинание!

 

Поемам прегледа / напасването на прагчетата и електрониката + 5-степенен галетен превключвател! Ако имаш някой близък да ми я донесе ще е добре! И аз съм в центъра, но нямам много свободно време за да я взема лично! Моб: 0898 819 785!

 

Поздрави,

 

Петър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Похвално! Браво за инциативата! Не защото подаряваш Гибсън на 25 години, а защото ти е първата ел.китара и малко или много има някаква сантиментална стойност за теб (предполагам).

 

Направо от един път бих се хванал да се занимая с пребоядисването и освежаването й, обаче си от София, а от размотаване по куриери няма смисъл. :girl_witch:

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От мен потенциометри B250K, A250K, B500K, A500K, със шлици, къса резба (6мм).

Като гледам снимката мисля, че ще станат.

 

К. Димитров

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер яко!

Знаех си, че ще се намерят ентусиасти.

 

Иначе аз не трябва да взимам никакви похвали - ако не беше MadCow нямаше въобще да съм си помислил. А и все пак, аз и сега не правя нищо - планирам просто да си седя и да казвам на приятелите ми къде да ходят и да я носят :-D...

 

Значи се заформят нещата :girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не смятам, че уменията ми са на ниво да ти предлагам услугите си, затова ще си затрая, за да видя някой друг няма ли да се обади преди мен. Имам два кремокастерски адаптера, но предполагам, че ще са по-зле дори от тия в момента - тяло на хъмбъкър, но сингъл койл безразборно омотан и пльокнат в целофанче около магнита. Иначе еваларката за инициативата :blush:

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

:)

Що ве?! Аз съм виждал твои неща и ми харесаха, да си призная имах някакви.... да ги кажем не "очаквания" но идеи, че би се обадил

Аз лично съм навит, но винаги можем да почакваме - време има много. С предложението на Smartpeter, общо взето само боя остава и всичко е тип топ!

 

Благодаря на всички, особено на smartpeter :)

 

reason for edit: пояснение :)

Редактирано от Fenix
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пропуснал съм предишната инициатива, но мисля да се включа сега ако предложението ми е уместно.

Имам комплект чисто нови ключове Groover(3+3), които купих за ъпгрейд на едната ми китара. За нещастие се оказа че не пасват на хедстока и единстения начин да ги поставя бе като им разменя местата и в следствие на това или на фабричен дефект, единия ключ превърта леко след определен брой завъртания (т.е. все още е годен за употреба, но не трябва да се навива прекалено много).

Виждам че проект-китарата изискава 3+3 ключове, та моите може да влязат в употреба. А и като знам оригиналните кремонски на какво деридже са ...

Мога да ги донеса с мен до София на 13ти април когато пристигам за кратко.

 

п.п. Поздравления за инициативата, бай дъ уей! :)

п.п.п. Сега се сетих, че ако някой се постаре за издълбаването на гнезда за нови адаптери, мога да даря и един нек хъмбакър - Wilkinson.

Редактирано от edgecrusher
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:)

Яко! Аз също я бях изпуснал предишната инициатива.

Ми дай ги тия ключове, да видим дали са точния размер. Иначе на кремонката ключовете са си доста добри всъщност, не поддават засега, ма гроувър си е друга халва! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За фрезоването на гнездо мога и аз да ударя рамо - не е проблем. А ключовете в момента не са ли тройки тип акустична кремона? Иначе от боядисването си не съм особено доволен, защото ползвам предимно и само спрейове, а това не винаги дава дори задоволителен резултат. Ако няма мераклии може да измислим нещо, естествено. :)

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако така и така ще се дълбае имам един хъмбъкер , който ми е непотребен. Бях го свалил от една стара китара и не се знае какъв е. отдолу някой му е залепил лепенка и написал с химикал ямаха, ама нищо не може да се каже. Пробвал съм го работи си, сносно.

 

 

:) Аз по подобен начин си подарих първата китара- Пълдин. Бях я зарязал в един килер, та се сетих за нея и я подарих на една мома , която ме уверяваше че си умира да свири на китара(мръсниците да не си мислят гадости, не съм получил нищо насреща :whistle: ) Чесно казано като я оставих и си помислих че това беше един предмет , който дълги години малтретирах и едно от нещата който свързваше детството с настоящия момент се разчувствах яко :metalist: без малко да си я искам обратно.

Редактирано от ultramega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

много се радвам че има хора са такива идей! ако мога да съедйствам с нещо дребно, казвай. оправям се горе долу с електрониката. ключовете ще е гот да се сменят със единични, че сегашните тройни изглеждат под гаден ъгъл.

успех с начинанието!

а как ще избереш на кого да я подариш да и се радва

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Супер!

 

Значи се събрахме? Великолепната... не моа броя до толкова :Piano:

 

До колкото разбирам, ще я правим с два хъмбърка. Яко мйетъл ше бъде тая китара. Ще кърти мифки, усещам... :)

 

Аз бих искал да си остане 3 сингъла, ама няма как реално. всички капачета са изпочупени и ще трябва да се слага и пикгард и не знам си какво си... И в крайна сметка, пак няма да звучи добре :help: . Бтв, в такъв случай, ще трябва да се запълват дупки. Ааа, под тия капачета, дупките са доста големи, да предупредя. Дори може и да не трябва да се реже за хъм. Абсолютно сериозно говоря. Поне по спомени, които са от много отдавна. Сигурно ще трябва де... А Влад, ако я боядисва rdg, няма май много смисъл да я чоплиш ти за бъкъри.

 

Тогава евентуално да организираме следната кофнигурация?

 

1. Китарата отива първо в rdg_design, който реже, пълни и боядисва (имам една идея за малка "поправка" на тялото). Адаптерите (Ultramega, Edgecrusher ) ще трябва съответно да стигнат до него, та може директно да бъдат пратени към Русе (Ruse, както вече пише :P) или първо да минат през София и да пътуват с китарата).

Тук идва една подточка - ако ще са двойните, ще ни трябват и рамки. Аз мога да взема оттук (ако не се намерят) и да ги сложа после, ако не е проблем - не знам дали няма да е (след като е боядисана, а и все пак те крепят адаптерите. Освен това мисля, да я снабдя с тези врътки, ма това чаак накрая).

 

2. Китарата се връща оттам до smartpeter, при който по някое време отиват и потенциометрите от К. Димитров - Basstrafic, където се сдобива с вързана електроника и евентуално с позанимавка с грифа - смяна на ключове, прагчета, ако е толкова наложително.

3. Озовава се в нас - или аз я събирам от smartpeter, или някой друг и аз й слагам тържествено новите врътки на потенциометрите и я гледам гордо, все едно съм направил нещо по нея :cheers2:После я запазвам за себе си (тук си позволявам да ползвам един материал на Stone, за линка :girl_witch: )

 

4. Накрая правиме като MadCow, само че още не съм измислил, искам да е някакъв различен начин от Php script :D.

 

 

Някой случайно да е съгласен с мойте предложения, или ще ме убиете с камъни? :tomato:

 

 

9ти едит: като бях в даскало и всички се разхождаха с некви карабинери, малко по-големи от пи***те им (бе колкот един юмрук), че нали бяха тежкарчета, и те потъмняваха след време и някой разправяше за неква магическа съставка (май беше сода) в която се вари ключодържателя и после с четка за зъби - търкааай. Такова нещо дали няма да може да се приложи на бриджа? :)

 

10ти едит (ако ми позволи поради изтичане на време): reslickade, с някаква томбола, като при другата тема :)

Редактирано от Fenix
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предлагам на автора да ми изпрати грифа.

Ще му сменя фретборда поставяне на нови прагове и оформяне на главата

Може и примерно нещо тип джаксън да я моделирам

Пък ако е прекалено скофти матеряла ще направя нов.

Може после да го лакирам или да отиде в Русе при rdg да го пръсне заедно с тялото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.