Ивелин Отговорено Февруари 1, 2010 Отговорено Февруари 1, 2010 Да, но фразата завършва с акцента на музикантите, които го свирят през цялото соло на 2-ро време. Абе странна риба е Дейв! Цитирай
Tozi Отговорено Февруари 2, 2010 Отговорено Февруари 2, 2010 Хич даже не е странен. Напротив - работата е ясна - отделил е необходимото време да отработи различните ритмични комбинации и техники и постоянно работи върху нови. Отдаденост и постоянство. Цитирай
Ивелин Отговорено Февруари 3, 2010 Отговорено Февруари 3, 2010 И според теб това не е странна риба? :) Цитирай
Tozi Отговорено Февруари 3, 2010 Отговорено Февруари 3, 2010 Не. Това е нормална риба. Другите са странни. Цитирай
Steppenwolf Отговорено Февруари 3, 2010 Отговорено Февруари 3, 2010 На български фон е странна може би. Цитирай
Tozi Отговорено Февруари 3, 2010 Отговорено Февруари 3, 2010 Мнозинството - може би да. Но аз познавам и такива български музиканти, които всеки ден работят над нещо и се до-усъвършенстват независимо от обстоятелствата в живота им. Такива които не се отегчават да свирят два тона колкото е необходимо за да станат перфектни и чак тогава свирят следващите два. Останалото е посредственост. Цитирай
TheLord Отговорено Март 23, 2010 Отговорено Март 23, 2010 Съществува ли в професионалната фолклорна музика въобще такъв размер 7/8 ("широка седмица") и какво се изпълнява? 7/8 или7/16 е сложен триделен седемвременен размер,получен от сливането на два прости двуврем. и един прост тривременен размер. 1)размер-7/8 или 7/16 с трети удължен дял е широко распространен в народната музика.Той е послужил за основа на таца ,,женска ръченица'' 2)Размер 7/8 или 7/16 с първи удължен: е метрична основа на мъжката ръченица,песента ,,Болен ми лежи Миле Попйорданов"и маса македонски песни 3)размер 7/8 или 7/16 с втори удължен дял,не е характерен за нашата народна музика 1. Такова животно "удължен" в музиката няма! Незнам колко от вас има музикално образование, но в теорията се нарича "тривремена група на 3-то място" или 1-во съответно... 2. Отностно мъжката ръченица също е грешно понятие.Правилното название на танца е "четворно". Ръченица и Еленино могат да бъдат в един и същ размер (7/16).Разликата се получава от начина на възпроизвеждане.От опит знам че на стил "7/8" могат да се изсвирят както ръченица (визирам шопска, северняшка и тракийска) , така и Еленино, че даже и македонско (пример "Йовано, Йованке" ). Поздрави и успех в разучаването на българският фолклор Цитирай
Tozi Отговорено Март 23, 2010 Отговорено Март 23, 2010 1. Такова животно "удължен" в музиката няма! Незнам колко от вас има музикално образование, но в теорията се нарича "тривремена група на 3-то място" или 1-во съответно... То по принцип такова животно като ръченица в музикалната теория няма - има триделен седем временен неравноделен размер първа разновидност с тривременна група на последно място. Това какво означава? Ръченицата не съществува? Интересно като идеш при някой от братята в махалата и им кажеш "Брат ми я ми изсвири триделен седем временен неравноделен размер първа разновидност с тривременна група на последно място", те какво ще ти извсвирят? 2. Отностно мъжката ръченица също е грешно понятие. Правилното название на танца е "четворно". А не е ли "четворно Мъжко хоро" случайно? Ръченица и Еленино могат да бъдат в един и същ размер (7/16).Разликата се получава от начина на възпроизвеждане.От опит знам че на стил "7/8" могат да се изсвирят както ръченица (визирам шопска, северняшка и тракийска) , така и Еленино, че даже и македонско (пример "Йовано, Йованке" ).Поздрави и успех в разучаването на българският фолклор Аз от опит знам че в 7/8 може да се свири и кубинска и бразилска музика (а също така румънска,сръбска,турска..., индийска), но не съм чувал за бразилска ръченица или кубинско еленино хоро, защо ли? Поздрави и успех в изучаването на музиката. Цитирай
Лими Отговорено Март 23, 2010 Отговорено Март 23, 2010 Айде и от мен по същество един видео поздрав в Цитирай
karcho7 Отговорено Май 18, 2010 Отговорено Май 18, 2010 Здравейте, колеги! Като става дума за еленино и петрунино хоро, веднага асоциирам и "Дрънкалива". Имало обаче две разновидности. Чувал съм, че по произход е от Добруджа, но се изпълнява и в областта на с. Еркеч (Бургаско) - Тракийска фолклорна област... Та, на кого да вярвам. Някой има ли запис на "Дрънкалива", и може ли да ми даде идея как се нотира. Благодаря, колеги! Цитирай
juan Отговорено Юни 16, 2010 Отговорено Юни 16, 2010 ЕЛЕНИНО ХОРО - 7/8 (срещал съм го и като 7/4) Относно Елениното -което е по-лесно да се преброи. Ами малоумни ли сте или какво...просто запейте 1-2 1-2 1-2-3 Е-е-лено моме-е 1-2 1-2 1-2-3 Е-е-е-е ле-но-о и т.н....Просто и ясно :-) Какви са тея 13/16 отде ги измъдрихте - отидохте мно-о-ого далече в криво (Садовско) хоро. Относно Петруниното - то си е 12/16(не видях да има такъв отговор) Ето и схемата 123-12-12-12-123 Ето тук направих пример за това което имах предвид. Аудиото е в три темпа (150/200/250) за се види как при бързо темпо стойностите се изравняват. Еленино пример. Нотички Дааа звучи "спънато" в 13/16. Но пък е добра идея да се създаде именно "Еленино хоро (сопнено) " Цитирай
Steppenwolf Отговорено Юни 21, 2010 Отговорено Юни 21, 2010 Ами малоумни ли сте или какво...просто запейте Не е зле да прочетеш правилата на форума и да си премерваш по-добре думите. Регистриран си от 2006 година, така че това е първо и последно предупреждение. Който спал - спал. Цитирай
dedo pop Отговорено Август 7, 2010 Отговорено Август 7, 2010 Някоай може ли да каже в какъв размер е , от 1,30 до 2,30, специално на 1,41 става интересно. Цитирай
Fractal Отговорено Август 8, 2010 Отговорено Август 8, 2010 (Редактирано) juan, не си си довършил с пояснение, но пък си обидил ненужно прибързано, което всъщност теб те вмалоумява. Неравноделноста е комбинирането по сричките на пеене заради ударенията им в различните диалекти. Инструменталната подложка само прави музиката и също се развива и самостоятелно през вековете. Гайдарската част в началото е безмерна после си е 4/4, каквото са всички така наречени неравноделни метруми, но всеки както си го усеща. Ето как западняците интуитвно изравняват неравноделноста, защото речта им и групирането в текстове на песни е следвала съвсем различен подход. Обикновено техни диалекти имат разлика във фонетиката, но не и в ударенята, докато при нас е във всичко. Ето ти и пример как пък северняците местят изразителната си идея по структурата на същото 4/4. Ако поразучиш малко езика им ще разбереш защо и мисленето им относно метрумите може да е такова: Редактирано Август 8, 2010 от Fractal Цитирай
Recommended Posts