Jump to content
Българският форум за музиканти

Fractal

Members
  • Мнения

    56
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от Fractal

  1. Питаш ме неща, които не съм знаел като термини как да попитам дядо ми. Знаех само от него джазбани като термин (стандартен комплект барабни). После разбрах какво е имал предвид. Не знам какво е оркестър, колко души е, с какви инструменти. Аз гледах слески надсвирвания с тъпани, гъдулки, цигулки даже имаше, кларинети, кавали, акоредеони, тамбури, клавири. Преди 150 г. не знам дали ги е имало. Вероятно ги е имало.
  2. Няма нужда от фактология и аз не знам кога са се появили първи оркестри и за какви оркестри говориш в България, джазови ли? Ако пък визираш народните ансамбли, много са стари. Помня като малък, че дядо ми ми е казвал, че неговия дядо е свирил на тъпан по сватби. Тия неща с надсвирванията съседскоселски са коджа стари. Ритми - бол. Пинизи и заигравки с тях - просто един живот не стига. И няма смисъл да опитвам (лично за мен). Ами то и 4/4 си е леко ограничаващо според мен. Зависи как и къде човек възприема акцент и на какъв етап си изгражда pattern (калъп, шаблон) в главата, ако изобщо има за него такъв. Имах съученик, много добър барабанист, но той помнеше нотите, нота след нота, нота след нота. Така си "четеше" музиката. Не я групираше на тактове. Аз пък - горе-долу обратното. Групирах я на доста дълги. Всеки човек явно е различен като усет, подход по-скоро.
  3. Старичко е (слушано вече), но е желЕзно. Изместване на акценти, но в строго подреден хаос. Понякога тези ритмични фигури се развиват 9,10,11 и повече тактове при Meshuggah. Но като цяло са си 4/4. Полиритмията при тях е сведена до маниакалност. То и затова солата им са "протяжни" иначе просто ще стане претрупано. В народната музика тези неща са обвързани пряко с мелодичното движение на принципа "предложение отговор". Но пък похватите,пинизите, къдренията (както казваше дядо ми) са необхватни. Надсвирванията (чалгиите) затова се правеха едно време по селските събори. Специално те са столетия по-стари от кой да е джаз или метъл (това да не мислиш, че е "дискриминиране" по възраст )
  4. Бих желал, ако няма да хвърляш отново ненужни WTF?-ове да дам прост пример. Песен стара колкото заниманията ми с ритмите. http://www.youtube.com/watch?v=qyGNdA5EYbo Знаете я повечето. Нормално 4/4. Предполагам си достатъчно обучен да чуваш и поне 6/8-то в него. Смао че аз от малък особено във фигурата на фуса чувам ново 4/4 в по-бързо темпо от това на касата и соло-барабанчето. Просто си слагам акцента от 6/8-то на фуса по специфичен за моето усещане за тоя риътм от тази песен начин. Сега вече всичко е лесно, нали! Имах случай, когато свирех на барабани като малък, свирехме за дами-вокалистки тоя полиритмичен убийствен хит и аз свирех с левия крак стъпвах по фуса на споменатия ритъм 4/4 в по-бързо темпо или 3/4 (както го усетиш, ако ти е по лесно да го вържеш с 6/8), а основното 4/4 си беше туп..та... Дойде при мен един батко и ми каза, че не се свирело така и че греша.
  5. Да, защото имам от малък изградено усещане за полиритъм, главно заради дядо ми и постоянното му свирене на тъпан и кларинет, както и заради въпросните Meshuggah. Излез от рамката би бил моят съвет към теб и усети музиката като течение, както на теб ти минава през тялото и съзнанието.
  6. Супер здрав звук имат китарите, прекрасен е просто! Брабаните имат вповечко ревърб, и касата е с много отглехване, май ̀и трябва cut. всъщност може би само касата е причина да ми идва вповече тътена. Виж на клавирите можеше да ги дръпнеш назад в повечко ревърб. Много свежарско, ала Keith Merrow, Chimp Spanner и целия джент-метъл. Малко насечките се разминават с китарите и барабаните, освен ако целенасочено не си искал да избягаш от изравняващ ритъма чинел (китаец, сплаш или фус). Баса, макар че не се откроява такъв потъва в тътена на касата. За нея споделих мнение. Усеща се реденоста на барабанните семпли в midi-то, ама няма начин. Аз те разбирам кво си искал да направиш и имаш моите поздрави! Страхотни идеи за рифове. Виждам, че не си слушал основни банди в стила ето малко насоки: Cynic (може би идейните бащи на стила) + късните Meshuggah Textures (името им е от песен на Cynic) Tеsseract Bulb Animlas As Leaders Cloudkicker Vildhjarta и още доста банди в стил Djent.
  7. Fractal

    Funk Fm

    Много свеж и изчистен фънк. баса и барабаните са бетон и като за стила. Минимал, типични RHCP пинизи от '90-те. Жалко, че не мога да свиря такива неща, иначе да съм се включил в джем. Супер идейни са за обща свирня. Брасче тук там може би някой да подемне, защо не и вокал.
  8. Слабо ме интересува кой къде е учил, какво е свирил и т.н., защото аз се интересувам от авторската музика на музиканта, а не дали си губи времето да изсвири целия джаз, класика или каквото има написано от Бах насам, че що пък не и да изпробва цялата народна музика да изсвири. Забравил си да подчертаеш казаното от мен, относно гайдарската част: всеки, както си го усеща. Аз го усещам като 4/4, а също и като 8/8, също икато 6/8, а мога и като 12/16. Шведите "размътват" мозъка. Все пак ги слушам от 91-ва, когато бях на 10.
  9. Аз искам да попитам един-два "кошмарни" въпроса, но може би трябваше да е на лично... но нищо. Та, имал ли си каталептични състояния (събуждане докато тялото спи, без способност да го движиш)? А спомени за ОИТ преживявания (излизане от тялото, най-често по времето, когато то спи)? Правил ли си опити с хеми-синк (дефазирани ниски звуци от слушалките на едното и другот ухо, до получаването на суббасова честота, възприета от мозъка)? Ако да, какво усети (вибрациите, каталепсията или си заспал нормално)? Ако не е много музикантско, моля за извинение, но последно... Събуждал ли си се сутрин и в главата ти някой ти пее или свири добро, хубаво, харесвано от теб, но напълно непознато музикално произведение, песен, тема и т.н.?
  10. Специално у нас, нали затова постоянно следя докъде е стигнало обсъждането да се построи така наречената Зала за концерти, с по-малки зали и т.н. - нещо като НДК, но разбира се осъвременено. Не е като да не може да се поднови НДК, но все пак не и като да няма нужда от нова такава зала. НДК да я оставим на Веско Маринов (на щега казано). За мен удобството и коМфорта са от максимално значение. Не обичам да мисля върху работата на другите, въпреки че винаги ми се налага, налагало и ще ми се налага и занапред вероятно. А му писва на човек отвреме-навреме. Някой си "гуру" ми обяснява колко яка апаратура навързал, "мачака вътрешности баса и касата с ниски", клуба дъни яко. А резонансите ми правят слуха на менгеме. Последния случай е от преди седмица в един клуб за жива музика. С трима приятели ходихме. Добра апаратура - ок. Обаче те там са глухи, "професионално увредени" от резонанса вътре. Така кънтеше, че на втората или трета песен си тръгнахме. Аза дори съм си намерил и резонансите на банята и коридора. Просто не може да не обърнеш внимание в какъв геометричен обем правиш звука си, резонасите са най-големия убиец на коМфорта от слушането на музика. Я стъкла почват да звънтят, я мебелировка. За чаши и бутилки да не говорим. Не искам силен звук, а балансиран. Щом е балансиран, усилвам го и всичко е наред. Не можеш да слагаш само яката апаратура в уравнението. Някак си е половинчато.
  11. Каквито и апаратури, за колкото и левчета да си подредил, които и звукови-техници и инженери да си наел, помещението ти "мяма ли акустика", ще си прехвърляте вината един на друг за кънтящия звук и "ще не се чувам, а баса гърми"? Стадионите и полетата са друга работа. Там просто ти трябва голям коефициент на усилване, максимално линейно на това което си миксирал. Диджеите винаги имат як звук, защото всичко е семплирано и просто усилено на стадиона. Главно в клубовете, щом никой не си е направил труда да проучи резонансните честои на това помещение празно и с хора, вълнови прояви при наличие на звуково налягане вътре над нивото на човешки говор... абе изобщо щом никой не е обърнал внимание на акустическите особености, апаратура и спецове за хиляди левчета да си наел, резултата ще е както обикновено - кънтеж!
  12. Една емо-мейдънска простотия: Смях се до припадък!
  13. Имаш някаква доза престараване към имитация на Джоуви. Даже в кавърчето на Мейдън по идентичен начин с пунтиране гласа на Джоуви. И изгледжда, поне в моите уши, като пародия на места или все едно се лигавиш като разгонен котарак - не е плюене, просто едно мяукане се долавя, а на 0:47 мин. е направо в кулминацията! Джоуви не е пее така, а така вероятно възприемаш тембъра му. Че е американски, леко кънтри-носов е така, но ти си го пресилил съвсем, защото при нас е характерен гърления резонанс при говорене. Джоуви пее доста отворено, а ти затваряш доста към "и".
  14. Fractal

    Reason

    Има! Правиш си устройството Dr.Rex зареждаш си желание бийт, нагласяш си L и R клуп-маркерите в граници, в които искаш да ти се сложи биййта и натискаш То Тrack бутона. Ще се нанижат MIDI клипове със блокчетата на бийта в рамките на L и R маркерите. Маркирар един от тия MIDI клипчета и: В 4-ката натискаш F8 (или меню Windows -> Show Tool Window) -> таб Tool -> долу намираш в него Scale Tempo -> Натискаш Half, Double или по проценти си го избираш... даваш Apply (веднъж го натискаш) и си готов.
  15. Ужас! Наистина ли е така?! Не мога да повярвам.
  16. Fractal

    Две в едно

    Позна, не съм бил. (и да съм бил пак щеше да си познал де, просто отговарям на първия ти въпрос)
  17. Искам да се включа към въпроса на Fallenblood. Харесва ли ти по-стриктната (да я нарека така) музика, ритмично ориентираната и по-малко мелодична (общоприето общоприятна)? Групи като Blotted Science, Obscura и други със по-силно изразена бас линия или предпочиташ по-свободната импровизационна музика на доста от нещата, които аз съм слушал от вас? Помниш ли парче, което ти се е налагало да разучиш, но да изсвириш само един-два пъти? Кое, ако да?
  18. А звукотестването (soundcheck) къде точно и кога се прави? Само на мониторни колонки над пулта ли (или на слушалки от звукоинженера), a резултата на процесите, които си описал в поста си идват, след като инженера е нагласил микса и "пуска музиката" нататък да се усили? Или всъщност музикантите се качват и свирят без да могат да изкажат мнение, че нещо звука не им е приятен, удобен за изпълнението, защото не могат (поради техническата) специфика да обяснят кое от това, дето не им харесва от звука, трябва да се коригира по цялата техническа верига.
  19. Fractal

    Две в едно

    Само предполагам, но си бил или си тамбурист. Има нещо в постановката ти и резнатат акитарка, което ме навява на тая мисъл. Познах ли?
  20. Искам слушалки тип "в ухо" или както ти си отбелязал - "in ear", но ако има и медицински ще е супер за сценичен имидж. Много добра идея! Не става ясно какво е райдър, но явно е като списък за покупки. Аз, като изпълнител, слабо се интересувам от това какви даджи ще се използват. От мен предполагам се очаква само да се кача на сцената с музикалния си инструмент и да изпълнявам музиката си. Но и не е хубаво отговарящите за райдъра, техническото обезпечаване и т.н. да се сърдят, ако резултата не ми хареса като се прави звукопробата. Би трябвало да настройват, докато и музикантите, звукоинженера и тестовите слушатели останат доволни. Предполагам редно е организаторите на концерта да се погрижат аз да имам райдър (списък) пред себе си и да осигурят апаратурата и нейното свързване и функциониране, а аз, като изпълнител, няма за какво да се бъркам в тая част. Бих желал да получа повече информация тук, какво се прави с резонанса и акустиката като цяло на затворени помещения като клубове за жива музика, за дискотеки и караокета е ясно. Говорим за един малък клуб макс. 500 човека. Някой тества ли резонанси, стоящи вълни (ако се получават и дали)? Нека озвучителите да споделят опит. Стадионите са на следващ етап. Нека първо покорим клубната сцена.
  21. На мен хич не ми подхожда за песен, а по-скоро за ТВ-скеч в стил пародия на обществения строй и организация у нас.
  22. Тип пианистична клавиатура щом си в раздел Клавишни ползваш, нали? Може и четвъртия тон вече да го смесваш с хармония някаква в музиката (два различни по честота тона, звучащи заедно) и да се объркваш кой от тях ти трябва (всъшност може би и двата ти трябват да ги изсвириш). дай по-конкретно инфо за музиката също.
  23. Добре де, фен съм ти, ако може да се нарека така. Със сигурност не ме помниш, пък не е и нужно. А с препратката към Сизиф, имах предвид много музикални формации, в които си взимал участие или си създавал, включвал си се и т.н. като гост, съавтор. Не обичаш ли хората да те знаят като басиста на еди коя си банда, а не да изреждат цял биографичен списък с формации? Така де, мислил ли си да се закотвиш в някоя банда и кое би те накарало да го направиш - стила, съавторството, защо не командването в нея, заплащането (ако се случи да има такова)? Директен въпрос: изкарваш ли пари от музика в момента? Ако не, то бачкал ли си за кинти като наемен музикант и бил лиси доволен от свирнята и заплащането? Можеш ли да претендираш за професионален музикант и каво мислиш за колегите си басисти тук в България? Ако си давал или мислиш да даваш уроци по бас, какво би показал или казал на ученика си в първия час от урока? И още мога да питам, но нека оставя и другите да го правят. П.п. Идвал съм два пъти на място, където свирехте всеки път с различни хора като слушател.
  24. С последното не съм съгласен. По-скоро сигурно си искал да кажеш нещо от сорта на правете любов, а не секс или аз така го тълкувам. По-скоро правете звук, а не шум. И "звук за да си купиш", значи си купил всичките изброени горе точки. Иначе можешда купиш само апаратурата и да платиш на хората, които оперират с нея (хамали, звукотехници, звукоинженери). А какво да кажем, ако не искаме никакви монитори, а слушалки. Все повече се прибягва до такъв тип "мониторинг" на сцена от изпълнителите? Ясно е, че е хубаво да е безжично, съответно разни там пинизи по технологията и спецификата на свързване и стабилност на сигналите, но удачно ли е, удобно ли е. Изглежда много практично, особено за по-големи мероприятия с цел да се спести от антуража за сметка на по-мобилен и лек. За клубчета също е добър вариант, струва ми се. За цена не говорим.
  25. Свилене, имал ли си момент, когато ти е писвало по някаква причина, че да оставиш бас, желание за свирене в банда и т.н.? И ако да, защо си започвал пак и пак? Не е ли това малко като историята за Сизиф, дето бутал камъка.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.