Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

В томан продават Harley Benton лампови усилватели,които не звучат никак зле поне от видеотата в ютюб.Струват по 80 евро ако не ме лъже паметта,а ако се вземят и с колона харли бентън(които също са добри за цената си) с 12" говорител си е идеално(+около 50 евро).5 ватовите са много подобни на Epiphone Valve Junior ,а 15 ватовото нямам идея от кой усилвател е копирано.

• Отговори 75
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Този супер чамп се оказа наистина много яка машина. От три седмици го имам и впечатленията ми са много добри. Използвам случая да благодаря на кольо к за хубавата тема и за доброто ревю на този амп, които не бяха без значение при моя избор. :)

Отговорено (Редактирано)

Свирил съм на Vox DA5 известно време и останах доста доволен от възможностите му. Чисто и просто като сила на звука (говорим си за практиз и на досатъчно ниво без да дразниш хората около теб), също и като вариации на звука.

Забавен и удобен, но просто "брит" звученето на VOX и Marshall не ми харесва... А и цената му е към 240 лв., които никак не са малко според мен.

Иначе мнението на ТОНИ е интересно - в него ред на мисли аз бих се задоволил с един Gibson Falcon(един от най-добре звучащите ампове, които съм чувал на живо и съответно съм имал възможността да посвиря на него час-два), но идеята е за маловатови комбота.

ПП: Изненадващо малко е дискутирано в тая тема, наистина очаквах доста по-голяма активност. :cheers2:

ПП2: Да дам и аз моите стотинки... Мисля поскоро да си вземам G-dec jr на Fender. Самия Superchamp XD ми е известен от доста време, но цената му е доста по-висока...

Редактирано от Slide
Отговорено

забелязах, че в томан ги делят на tube, solid state i modeling. tube и solidstate е ясно - лампови и полупроводникови. modelling обаче не мога да си го обясня. някой на помощ?

Отговорено
забелязах, че в томан ги делят на tube, solid state i modeling. tube и solidstate е ясно - лампови и полупроводникови. modelling обаче не мога да си го обясня. някой на помощ?

Моделинг трябва да са ампове с вградени симулации/процесори. (различни видове дисторжън, амп симулации и ефекти като ревербератор, флангер, хорус, дилей...)

Долу-горе е така. Поне така си го обяснявам де. :offtopic-001:

Отговорено

На мен много ми допадна roland cube 30х, който си купих около нова година - харесва ми как звучи, като гледам и на други :offtopic-001: , 10" говорител, изцяло транзисторен, има разни вградени ефекти и симулации, колкото да се придобие представа какво представляват, но най-често свиря на чистия му канал - уж моделиран да следва roland jazz chorus и ме устройва :no: За несилно свирене вкъщи е чудесен, също е доста лек, донякъде компактен и удобен за носене

210Е струваше, в този магазин влязох и имах шанса да си го избера измежду десетината с цена около 200Е, и не съжалявам, че ги дадох

Отговорено

Малко оффтопик ще направя да питам нещо да не правя нова тема.При За ламповите усилватели съм разпитвал наляво надясно и ми казаха нещо от сорта ,че в България не било много добре защото били мн капризни и лампите трябвало да се сменят или нещо такова било ,а в България трудно се намирали .Съжалявам за неясното изказване и общо взето и това ми е въпроса -Какви са недостатъците при ламповите кубета и по-лесно ли се поддават на повреда и скъпо ли излиза поправката?

Отговорено (Редактирано)
....При За ламповите усилватели ...

Не можах да разбера за кои лампови ампове питаш? По принцип, при лампите минусите са, че са доста тежки и не чак толкова практични за мъкнене наляво-надясно. Също така, поддръжката им е по-скъпа, в смисъл, трябва да подменяш лампи на определен период, евентуално да биасваш наново (т.е. да настройваш режима на работа на крайните лампи), а това си са допълнително парички.

Звукът им (динамика, честотна характеристика) е толкова сладък, обаче, че кара хората да загърбят гореспоменатите минуси. Това е накратко.

Редактирано от Vynyl Sky
Отговорено (Редактирано)

И друго за лампите, което много хора считат за минус - трябва да надуеш усилвателя, за да чуеш този "сладък" звук, което пък не е много практично за практис свирене у вас си.

Дет се вика - на 11 трябва, не на 1 :music336:

Редактирано от Slide
Отговорено

...само дето далеч не всички лампови усилватели трябва да се надуват чак толкова, че да свирят добре. Това просто е едно доста поостаряло виждане, но пък доста разпространено :music336:

Отговорено

В момента основен недостатък, който виждам в ламповото си кубе е, че тежи 30 кила. Не е никак удобно за разнасяне.

А това с честите повреди на лампите си е мит. Да - възможно е при удар да повредиш някоя, ама трябва да си мноооого упорит... Все пак тези неща са направени с идеята, че ще бъдат разнасяни и че ще са подложени на вибрации доста често.

Да - трябва да се сменят през известно време и да - изборът на лампи из БГ не е от най-богатите, но си има хубави сайтове в нета, от които можеш да поръчваш. Който има брада си има и гребенче, с което да я реше :music336:

Все пак, ако не е за нещо сериозно, гледам да ползвам моделинг кубенцето си по-често от лампата - по-лесно е.

Отговорено
...само дето далеч не всички лампови усилватели трябва да се надуват чак толкова, че да свирят добре. Това просто е едно доста поостаряло виждане, но пък доста разпространено :music336:

Прав си,лампата си звучи благо и на чисто,напоследък го оценявам това :music336: .Но за АС/ДС саунд си трябва изцепен Маршал.

А по темата- 5 ватовите лампови Фендер кубета -някой да каже впечатления?

Отговорено

Напоследък, много лампови ампове, с гейн на чистия канал, могат да извадят саунд тип AC DC без да се събаря апартамента. На времето имах Маршал Лиид 100 (оригинален от 70те ), наистина това е машината за рок саунд, но и наистина, с него тихо не можеше да свири. Просто така беше направен. Сега на Енгъла ми, мога просто да вдигна гейна до края и да сложа мастера на 1 (или под 1 :greenangel: ) и да си свиря вечер в къщи . Вярно, че се губи малко от саунда, поради компресията на надутите крайни лампи, но все пак резултата е прекрасен.

По темата

В Ebay е пълно с лампи и далеч не са скъпи. Например 2 6L6 могат да се вземат за, примерно, 45 лева с пътните. Също могат да се изписват от всеки голям музикален магазин ( обикновенно по скъпо). При това, съвременните лампови кубета далеч не се развалят толкова често. Само трябва да помним да пускаме първо отоплението за около минута ( ако разбира се има такова копче, някои ампове имат други решения), да не местим ампа няколко минути след като е спрян, за да истинат лампите , да не се вади кабела на говорителя ,когато усилвателя работи и някои други съвсем простички неща и ламповия амп ще си бачка безпроблемно , години наред.

Разбира се в това не включвам някакви правении от комунистическия период, за тях всичко е божа работа. Същото се отнася и за някое китайски изчадие от типа 50 вата за 140 евро (примерно)