Jump to content
Българският форум за музиканти

Compressor - The Best One


Vynyl Sky

Recommended Posts

Здравейте,

 

бих желал да заформим една темичка за различни компресори за китара, които сте ползвали и впечатления от тях.

 

Благодаря за отделеното време!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че благоприличие е леко пресилена дума за случая, даваща основа за безпочвени заяждания и изхвърляници "зад кадър".

 

Не искам да ви ангажирам с мнението ми. Ако го искахте, щяхте вие да отворите тема. По-скоро събирам впечатленията на другите. Ако няма такива, здраве да е!

 

;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И на мен би ми било интересно да чуя нещо повече по въпроса. Никога не съм имал такова нещо и даже не съм сигурен дали схващам в действителност предназначението му. Единствения ми опит е с софтуерни такива и така и не ги усвоих, по начин , който да ми вършат някаква смислена работа. Така че някой ако има желание да разясни ще е супер .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че благоприличие е леко пресилена дума за случая, даваща основа за безпочвени заяждания и изхвърляници "зад кадър".

 

Естествено, че е пресилена - не я приемай буквално.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ми хареса какво правеше със звука ми, затова го продадох.(Boss CS-3)

 

Явно си "предозирал" - компресора се ползва така, че "да не личи", че е ползван ... Всички други заигравки водят до нежелани резултати ...

Има такива теми във форума, ползвайте търсачката ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Компресорът е устройство, което определено време(attack) след като сигнала е превишил някаква сила(treshold), намалява сигнала в някаква степен(ratio), а после, известно време(release) след като сигнала падне обратно под границата на включване на компресора(threshold), той се изключва и престава да намалява сигнала.

 

По този начин той не влияе много на тихите моменти, докато намалява силните. Това прави звука по-равномерен като сила и когато се използва разумно маха нежеланите пикове, но при лоша употреба сближава много тихо и силно и по-този начин намалява динамиката на сигнала.

 

Според мен повечето педалчета - компресорчета вършат работа, но не са особено безшумни или неизкривяващи машинки. Макар, че компресорите имат приложение, в повечето случаи то едва ли е между китарата и усилвателя, или поне повечето китаристи не слагат компресор преди усилвателя си. Разбира се, компресорът може да се ползва така, че да не се забелязва а само да намалява прекалено резките и големи пикове.

 

Иначе имаше една схема из нета на компресор, изцяло базиран на полеви транзистори - според мен има голяма вероятност той да е сред най-добрите педалчета за целта.

Популярни педалчета има много, като голяма част от тях са базирани на добрия стар DynaComp.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Както се вижда човека обяснява всичко така че и да не знаеш английски ще схванеш.Вече може да преслушаш много модели и да си избереш някакъв,който да ползваш.

 

@Evtim Djerekarov всъщност е обратното услилва тихите моменти и ги изравнява със силините.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Evtim Djerekarov всъщност е обратното услилва тихите моменти и ги изравнява със силините.

 

Не - Евтим е прав - затова е компресор - за да компресира пиковете. Затова компресора се настройва на изхода с толкова децибела нагоре, с колкото надолу е настроен да компресира (грубо казано). За да се "изравнят" нивата ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Опцията Състеин определено ме блазни(изкушава).

Редактирано от MasterOfDisaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Макар, че компресорите имат приложение, в повечето случаи то едва ли е между китарата и усилвателя, или поне повечето китаристи не слагат компресор преди усилвателя си.

 

АбСОЛЮТНО ГРЕШНО

 

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ КАЖЕ КОЕ Е НАЙ-ДОБРОТО :D

 

КОМПРЕСОРИ РАЗЛИЧНИ И НЕ ВСИЧКИ ДЕЙСТВАТ СЪВСЕМ ЕДНАКВО

 

ИМА ЕДНА ДИЛЕМА

TO COMPRESS OR NOT TO COMPRESS

 

МАЙСТОРИТЕ ЗНАЯТ КОГА И КАК

 

И МАЛКО ЕКЗОТИКА

ЕЛЕКТРО ХАРМОНИКС БЛЕК ФИНГЪР

НЕ СЕ ПРОДАВА :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Компресорът е устройство, което обработва/ограничава амплитудата (оттам и динамиката) на сигнала - затова се нарича и 'динамичен процесор' (както и Gate-устройствата). Задачите, които могат да се постигнат с такава обработка са най-различни. В едни случаи целта е, да не се повлиява (т.е. - минимално, да се повлиява) звученето произлизащо от сигнала. Тогава, както отбеляза Данчо, добрата работа с компресор не издава неговото присъствие (това разбира се е най-общо казано, донякъде е и афористично). В други случай, обаче се целИ, да се постигне определен звуков ефект и тогава работата на компресора се чува отчетливо. Такава е и ситуацията при едно от най-честите приложения, когато се обработва китарен сигнал, а именно - постигането на т.н. "sustain" ефект. Компресорът фактически не удължава сигнала (това няма как да стане). Той може, да ограничи/"свие" макс. амплитудни стойности, като ги приближи до минималните. При "по-жесточко" компресиране (напр. с отрицателни ratio и treshold) се създава усещане за еднаква сила на сигнала (при трептене на струна говорим) от възникването му, почто до затихването. Това създава и психоакустично усещане за по-голяма продължителност/отзвучаване (sustain). Тъй като компресирането потиска/затихва сигнала (компресорът постига задачите си със затихване на сигнала - не с усилване), за да се осигури последващото нужно, работно ниво устройствата извършващи компресия обикновено имат на изхода (а много често и на входа) усилватели. Чрез тях обработеният и затихнат сигнал се усилва, колкото е необходимо и се предава по-нататък по веригата. Усилването обаче повдига и шумовия праг (усилва и шума). Затова се усеща и тази "шумност", за която се спомена по-рано. При устройствата с по-добри конструкционни динамични показатели (съответно с по-ниски нива на шум), това се усеща по-малко. А който има нужда/изисквания/претенции за постигане на по-добри крайни (след обработката) динамични стойности, той знае каква е разликата м/у USA; UK; Germany; Danmark.... от една страна и China - от друга.(най-образно казано, де)!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно.

 

Освен това използването на компресор при и без това вече силно компресирани източници (като китара с много дисторшън) е, според мен, донякъде безсмислено и прави звука доста изкуствен (синтезаторен е най-близката аналогия, която мога да направя). От друга страна, когато китаристът няма достатъчно опит при чисти електрически/акустични китари помага за управляване на динамиката при живо свирене и при запис (където обаче компресорите, които се използват са по-различен тип устройства, със значително по-добри показатели и съответно по-високи цени).

 

Тук, разбира се е важно да се отбележи, че компресирания звук може да се използва и като ефект, т.е. търсен звук, което си е решение на артиста един вид :thumbs_up:

Отново конкретното устройство, което компресира е въпрос на личен избор и вкус. Аз използвам компресор, много рядко, при запис и значително по често при микс. Това, което използвам е рак устройство, по схемно решение на SSL buss compressor-а, изпълнено от NAudio (nikifena), и отговаря на моите нужди. Дълго се забавлявахме с него и го настройвахме, но накрая се получи доста добро.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.