Jump to content
Българският форум за музиканти

Странна работа..


Recommended Posts

Такаа,доскоро свирех в Ми бемол с 10-ки,но ми писна да опъвам ластици и се върнах към нормалния строй.Китарката е Винтидж -Леспол копие и днес започна да ми звънка повече от нормалното,като измерих екшъна на 12-то се оказа че е по-малък от 1,5 мм ,както го бях нагласил ;)

По всички закони би трябвало тръсрода да поддаде,защото това е горе-долу като да минеш от 9-ки на 10-ки и грифа да се огъне леко повече,като съответно се качи и екшъна,но грифа си е със същата настройка,просто са се свалили струните..

Как да е,вдигнах леко магарето отгоре и е ОК,но някой може ли да го обясни това??

Не ми се вярва врътките за реглаж на височината да поддават..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз от теория много не разбирам,

от практика, на няколко китари съм минавал от ми бемол с 10-ки, към нормално ми с 9-ки( и обратно)

и поне досега не ми се е налагало да променям нищо.

от което съдя, че силата на опъна на 9-ките в нормален стой = силата на опъна на 10-ките в ми бемол . или поне приблизително .

естествено мога и да греша и някой да обори напълно

това ми заключение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^И аз това казвам,но без да натягам тръсрода,както би следвало, грифа си седи пак толкова прав ,но след 10тина дни стрините се свалиха леко,все едно съм го пренатегнал ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз скоро смених размера струни(без строя) на лес полска китара и разбрах какво голямо значение има промяната относно опън,екшън и т.н.Аз не виждам нещо кой знае колко странно,никой не е изяснил с точност закономерността при смяна на сетове/строеве,така че корекции се налагат явно.Ти усети ли китарата по-мека(образно казано) като сложи деветките преди да пипаш магарето?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малее,значи не мога ич да обяснявам..

Все едно минах от 9ки на 10ки-от ми бемол с 10 (като на 9 е опъна)минах на стандартен строй-без да се извие грифа,а струните паднаха леко..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дай му малко време и ще се оправи.Тръсрода, както и грифа траа да "свикнат"с тази промяна.

Редактирано от SviStyle
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наблюдавам напоследък подобно нещо при моя VR100 ( LP Jr. copy ). Без промяна на струни и строй акцията пада. Единствено си го обяснявам с това, че напоследък стана малко по-студено и не е ясно от какво е направен truss rod-а и дали температурата не го кара да реагира така ( през лятото май отпускаше в големите жеги и ацията ставаше по-висока ).

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да се е поизпънал от темепературните промени в последно време, което си е нормално.

Редактирано от Йети
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При относителноо новите китари, често съм наблюдавал едно явление, което условно наричам - свикване на грифа. Просто докато китарата улегне, грифа или поотпуска или пък може малко да дръпне ( като в твоя случай ) и това, съчетано с температурни промени, както Йети по горе писа, най вероятно е обяснението в твоя случай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Не е само от възрастта на китарата. Една от моите е на над 15 годин' и постоянно прави номера от рода на далия повод за тази тема. Лично аз съм стигнал до извода, че такива отклонения от сетъпа много зависят от условията в момента на смяната на струните (температура, влажност ... фаза на луната:cheers2:) и използването й непосредствено след това (дали си я оставил да преседи, или веднага си я опнал да свириш здраво, и къде).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може и от самата китара да е. Аз на моя Vintage V100 му смених три различни настройки(от стандартно Си в Ре с дропната 6та в Ла и после Ре с дропната 6та в До) в рамките на седмица без да пипам нищо по хардуера и няма никакви изменения. Струните са Ernie Ball - Not Even Slinky 12-56.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бе и аз си го мислех това за температурните промени,но като се свива тръсрода нали същото става и със струните..,както и да е -нищо и няма,може би си уляга с времето както се каза.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да те успокоя-на много метли се случва.има неколко причини,да не навлизам в подробности.това е по-добрия вариант,отколкото да се извива на обратно и трьс рода да не компенсира.мисля,4е до седмица всичко ще е ок.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.