Hillbilly Публикувано Септември 30, 2008 Share Публикувано Септември 30, 2008 Такаа,доскоро свирех в Ми бемол с 10-ки,но ми писна да опъвам ластици и се върнах към нормалния строй.Китарката е Винтидж -Леспол копие и днес започна да ми звънка повече от нормалното,като измерих екшъна на 12-то се оказа че е по-малък от 1,5 мм ,както го бях нагласил По всички закони би трябвало тръсрода да поддаде,защото това е горе-долу като да минеш от 9-ки на 10-ки и грифа да се огъне леко повече,като съответно се качи и екшъна,но грифа си е със същата настройка,просто са се свалили струните.. Как да е,вдигнах леко магарето отгоре и е ОК,но някой може ли да го обясни това?? Не ми се вярва врътките за реглаж на височината да поддават.. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TONY Отговорено Септември 30, 2008 Share Отговорено Септември 30, 2008 аз от теория много не разбирам, от практика, на няколко китари съм минавал от ми бемол с 10-ки, към нормално ми с 9-ки( и обратно) и поне досега не ми се е налагало да променям нищо. от което съдя, че силата на опъна на 9-ките в нормален стой = силата на опъна на 10-ките в ми бемол . или поне приблизително . естествено мога и да греша и някой да обори напълно това ми заключение. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Hillbilly Отговорено Септември 30, 2008 Автор Share Отговорено Септември 30, 2008 ^И аз това казвам,но без да натягам тръсрода,както би следвало, грифа си седи пак толкова прав ,но след 10тина дни стрините се свалиха леко,все едно съм го пренатегнал Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
spongebob Отговорено Септември 30, 2008 Share Отговорено Септември 30, 2008 Аз скоро смених размера струни(без строя) на лес полска китара и разбрах какво голямо значение има промяната относно опън,екшън и т.н.Аз не виждам нещо кой знае колко странно,никой не е изяснил с точност закономерността при смяна на сетове/строеве,така че корекции се налагат явно.Ти усети ли китарата по-мека(образно казано) като сложи деветките преди да пипаш магарето? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Hillbilly Отговорено Септември 30, 2008 Автор Share Отговорено Септември 30, 2008 Малее,значи не мога ич да обяснявам.. Все едно минах от 9ки на 10ки-от ми бемол с 10 (като на 9 е опъна)минах на стандартен строй-без да се извие грифа,а струните паднаха леко.. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SviStyle Отговорено Септември 30, 2008 Share Отговорено Септември 30, 2008 (Редактирано) Дай му малко време и ще се оправи.Тръсрода, както и грифа траа да "свикнат"с тази промяна. Редактирано Септември 30, 2008 от SviStyle Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
the_man_who Отговорено Октомври 1, 2008 Share Отговорено Октомври 1, 2008 Наблюдавам напоследък подобно нещо при моя VR100 ( LP Jr. copy ). Без промяна на струни и строй акцията пада. Единствено си го обяснявам с това, че напоследък стана малко по-студено и не е ясно от какво е направен truss rod-а и дали температурата не го кара да реагира така ( през лятото май отпускаше в големите жеги и ацията ставаше по-висока ). Поздрави Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Йети Отговорено Октомври 1, 2008 Share Отговорено Октомври 1, 2008 (Редактирано) Може да се е поизпънал от темепературните промени в последно време, което си е нормално. Редактирано Октомври 1, 2008 от Йети Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kolio_k Отговорено Октомври 1, 2008 Share Отговорено Октомври 1, 2008 При относителноо новите китари, често съм наблюдавал едно явление, което условно наричам - свикване на грифа. Просто докато китарата улегне, грифа или поотпуска или пък може малко да дръпне ( като в твоя случай ) и това, съчетано с температурни промени, както Йети по горе писа, най вероятно е обяснението в твоя случай. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
sevenstring Отговорено Октомври 1, 2008 Share Отговорено Октомври 1, 2008 ^Не е само от възрастта на китарата. Една от моите е на над 15 годин' и постоянно прави номера от рода на далия повод за тази тема. Лично аз съм стигнал до извода, че такива отклонения от сетъпа много зависят от условията в момента на смяната на струните (температура, влажност ... фаза на луната) и използването й непосредствено след това (дали си я оставил да преседи, или веднага си я опнал да свириш здраво, и къде). Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
edgecrusher Отговорено Октомври 1, 2008 Share Отговорено Октомври 1, 2008 Може и от самата китара да е. Аз на моя Vintage V100 му смених три различни настройки(от стандартно Си в Ре с дропната 6та в Ла и после Ре с дропната 6та в До) в рамките на седмица без да пипам нищо по хардуера и няма никакви изменения. Струните са Ernie Ball - Not Even Slinky 12-56. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Hillbilly Отговорено Октомври 1, 2008 Автор Share Отговорено Октомври 1, 2008 Бе и аз си го мислех това за температурните промени,но като се свива тръсрода нали същото става и със струните..,както и да е -нищо и няма,може би си уляга с времето както се каза. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Dikata Отговорено Октомври 1, 2008 Share Отговорено Октомври 1, 2008 да те успокоя-на много метли се случва.има неколко причини,да не навлизам в подробности.това е по-добрия вариант,отколкото да се извива на обратно и трьс рода да не компенсира.мисля,4е до седмица всичко ще е ок. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts