Jump to content
Българският форум за музиканти

Сравнение на 5 китари на брижд хъмбъкер


Evtim Djerekarov

5-китари на моста  

40 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

  • Отговори 43
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Както прецениш, ако смяташ, че още хора ще се включат - изчакай. Много яка темичка, трябва да правим повече такива! :)

 

П.П. Моята идея за Санс АМР клонингите се проваля за съжаление. Но за лампите набира пълна сила!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китарка 1 е no-name елшов стратокастер, направен от юбави дървета(много корав гриф) с обикновено 6-винтово тремоло Wilkinson и адаптери HSS от мексикански страт.

 

Китарка 2 е друг страт с изцяло maple гриф от един Washburn Lyon и тяло от Squier Standart Stratocaster(тялото е от агатис). Оригиналното беше шперплатено и затова го смених. Адаптерите са си евтини сток HSS адаптери. Тремолото е двуточково.

 

Kитарка 3 e Аria Pro2 RS Wildcat от 1982-1983 година, HSS, елшово тяло, кленов гриф с палисандров фборд, нейния си ACT-3 флойд роуз.

 

Китарка 4 е прословутото МЕНТЕ, кооето е внесено от UK за 130 лв. и има менте-флойд, на който вместо патентния стринг пише "Rythm 'n' Jump. Dancing Close to You!". Китарата е абсолютно шперплатена с буков гриф. Адаптерите и са оригиналните HSH. Слагах и EMG-SEHG и EMG-HZ за проба, обаче смешно или не - стоковете ми звучат много по-добре. Странно е, че много хора я харесаха. Явно скопения и малко цигулков с дисторшън звук харесва.

 

Китарка 5 е Jackson JS30, на който сменям прагчетата с джаксънския флойд и адаптери Seymour Duncan JB Trembucker & Jazz Model Humbucker. Пак кленов гриф.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aми главните изводи за мене са:

 

1. Арията е инструмент, който е по-висок клас(да кажем среден клас вече про-инструменти). Китарата е сравнително запазена. Звучи доста балансирано по грифа. Състейна и не е потресаващ, понеже има флойд, но като цяло звучи равно като характеристика на тона по грифа.

 

2. Шперплата ви хареса много, предполагам защото е по-звънък. Както казах преди това, китарата няма китарния "пънч", който повечето про китаристи търсят. Шперплата винаги води до наличие на звънки, но малко плоски високи, липса на хубави среди и доста баси, но не стегнати баси, ами лумтящи - като на бас кремона. С дисторшън(хей-гейн) шперплатките звучат остро, малко цигулково, което предполагам ви е харесало. Според моите скромни наблюдения, с много дисторшън шперплатките стават доста остри и динамични - нещо, което се харесва. Това е за сметка, разбира се, на неравномерния им асъстейн и като цяло малко утрепания им плосък тон на клийн. Все пак мисля, че за китара тип метла/резачка за пилене, шперплата, колкото и смешно да звучи, е приемлив материал. На клийн, обаче, е балалайка.

 

3. Китарка 5 е с хубави адаптери. SD по принцип са много приятни адаптери. Звучат меко в ниските, но имат звънки, но не натрапчиви високи. Имат прозрачност на звука. За сметка на това, обаче им лпсва "натопорчения" звук във средите и високите честоти, който евтините адаптери имат и хай-гейн свирачите често харесват. Сеймърите са направени да звучат балансирано и приятно на ухото, да стават и за разложени акорди, и за клийн солца. С дисторшън звучат богато, но все пак ми се струва, че евтинджосите "крещят" повече от тях с дистер. Самата китарка 5(Jackson JS30) не знам от какъв материал е, обаче на високите позиции ясно се чува как започва да заобля много повече дори от шперплатката.

 

4. Китара 1 ми е любима, понеже има много равномерен тон навсякъде, малко като пиано, дет се вика...

На вас не ви хареса много, сигурно защото няма тази острота и макар и евтина звънливост, която повечето евтини китарки имат. 1 се доближава много до 3 като звук, по принцип.

 

Резултатите в този момент са:

китара1 [ 4 ] [16.67%]

китара2 [ 3 ] [12.50%]

китара3 [ 6 ] [25.00%]

китара4 [ 7 ] [29.17%]

китара5 [ 4 ] [16.67%]

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изводите са, че когато хората не знаят какво слушат, слушат с ушите си, а като знаят, чуват разни странни неща :greenangel::girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Реално аз си казах - номър 4 (ментето) го уважавам на клийн защото звучи почти като SSS , не като хъм на бриджа . А арията как съм я нацелил за драйв не знам :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има още нещо. Тези семпли са си записани самостоятелно, само от китара. Мисля, че много от хората ще се изненадат колко неадекватно звучи с група звукът, който ги кефи толкова много сам по себе си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Другото, което ми направи впечатление е, че хората, които имат повече опит като кольо и др. се ориентираха към 1,3 или 5. Кольо даже никак не хареса 4 още на първо слушане. Явно трябва и човек да пипне малко китари.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

" Явно трябва и човек да пипне малко китари."

Или както отбеляза Flisk, да може да си ги представя как ще се миксират с другите инструменти...

Редактирано от metalmorphosis
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен беше трудно да преценя по семплите за какво става въпрос, без да познавам използваните уредби (софтове ) и без да имам това, което ми е нужно (дълги тонове и тн), единственото, което ясно чух и при тези условия бе, че номер 4 е супер зле на чисто. И в случая причината не е в адаптера ( или поне , не само)

 

За мен показателното в темата е, че голяма част от хората не знаят точно какво харесват и имат нужда от утвърдени марки за да формират мнението си. Нищо лошо в това.

 

Между другото и аз имам един страт с тяло и гриф от мепл и хъмбъкър на бриджа Алнико Бартолини. Бих могъл да добавя сравнителни семпли между него и някое ЛП за да се видят разликите и между двата основно противоположни вида китари

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много задачи за семпли ти се събраха :greenangel:.

Ще е хубаво да се чуят разликите, да.

Даже ще се развам ако освен това запишеш и същите семпли като тука за сравнение :girl_witch:.

Софта си го писах аз преди време. Ако можеш да качиш старото фруути луупс 5, може да ти пратя плъгините, които писах и пресетите, да видим със същия софт каква ще е разликата..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Evtim -> Ми то на мене точно китарка 1 ми хареса, само накрая, както си отбелязал в извод (2), шперплатката вади по-балансиран звук за high gain :greenangel:

 

@kolio_k -> цитат: "За мен показателното в темата е, че голяма част от хората не знаят точно какво харесват" - нито един инструмент не е перфектен за всичко. Обоснови се.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.