Jump to content
Българският форум за музиканти

Какво да избера?От лютиер...


Jotty

Recommended Posts

Не знам защо си се насочил към Джаксън специално... По мое мнение и ограничени наблюдения - китарите им до 1000лв имат нелогично много дефекти. Мога да ти препоръчам Ibanez - особено S серията(щом искаш флойд) - не-"престижните" излизат някъде около 1200лв.

 

http://www.thomann.de/gb/ibanez_s520ex_mgf.htm :)

 

(спорен)недостатък - имат само 22 прагчета.

 

Има и други хвалени производители като Dean, ESP(LTD) и т.н., но от тях нямам впечатления все още :) . Каквото и да е, само да не е Jackson :) .

 

А и още нещо. От www.warmoth.com можеш да си поръчаш тяло за китара, гриф както и цялостен хардуер и всичко, което би ти било нужно за построяването на една китара. Потвърдено ми е от лютиер, че няма проблем с доставката на нещата до БГ и че материалите са качествени. Можеш да си "сглобиш" няколко примерни китари и да видиш горе-долу колко може да ти излезе от там. Проблемът е, че не предлагат Neck-through и set-in neck модели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 30
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Не знам защо си се насочил към Джаксън специално...

 

Еми незнам за другите хора във форума, но аз съм от тези за който и външния вид има значение, и то голямо.Не съм фен на Страт формите, защото ми е писнало от тях, и искам нещо по разчупено.А Jackson избирам защото са най-стилни... не харесвам B.C. Rich например, според мен някой от техните модели са доста окичени, че чак грозни.. ;] А Dean са ми големички..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за 1000лв фабрична китара няма да е от истинското им производство - примерно няма да е американска/японска, ами корейска, китайска и тн - това са някакъв вид среден клас между бюджетните и истинските и обикновено това е компромис.

 

Наистина и аз бих препоръчал лютиер - ползват много качествени и подбрани материали и всяко нещо се прави с внимание - не на поточната линия

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а мислил ли си за някаква японска метла от 80те??

 

До 1000лв ще намериш разни винтидж Джаксъни, Чарвели и какво ли още не.

 

Или искаш да ново и лъскаво :) ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявай, просто предположих. Повечето хора с къстъм инструменти обичат да възхваляват къстъм изработката.

 

Проблемът с моята къстъм китара не е в изработката и пърформънса, а във финиша - знаеш, че цялата е изрисувана, а аз имам фобия да не я одраскам или ударя, и това е причината да си стои само вкъщи, и да я вземам на концерт като втора китара.

 

 

Е добре де, ти китара ли си си взел или музеен експонат? Защо не я поръча тази рисунка на платно, че да ти стои у вас и да не се поврежда :thumbs_up:

 

Китарите са музикални инструменти, самата дума инструмент сочи за използване. А това което се ползва се амортизира - то е съвсем логично. А и да се одраска едва ли ще спре да свири. А целта на китарата май е точно тази - да свири. Да не говорим че ако я позлваш толкова често че да я амортизираш логиката предполага че може да си поръчаш още една. А и това все пак е концерт, не е конкурс за красота (лично мнение)

 

За нашите майстори на китари не знам, не съм си имал взимане даване с тях, но скоро си взех правен усилвател, и съвсем спокойно мога да заявя че няма нещо купешко в този ценови клас, което може дори да се приближи до него. Предполагам и с китарите ще стоят така нещата. Аз лично искам да си взема още една китара, обаче нищо от това което се предлага не ме устройва напълно, и чесно казано мисля да се обърна към някой нашенски майстор.

 

От друга страна обаче съм притежател на джаксън - беше около 850 лева като го взех. Явно съм имал късмет, защото китарата се оказа доста добра, след време и смених адаптерите и заспа. Всеки инструмент има нужа от настройка, било то сериен или поръчков. При серийните инструмнети от по нисък клас късмета играе огромна роля, аз явно съм случил на китара, но познавам хора които не са имали толкова късмет. А това че тук внасят само някви кофти инструменти е вярно, примерно шектър правят страхотни китари, и цените им изобщо не са високи за това което предлагат - и там не е като при джаксъните от по 500 лева - там късмет не ти трябва, взимаш си шектъра и той е страхотен. Дийн също правят много добри китари (без най евтините серии които са под 200$ естествено, за които между другото също има много добри отзиви)

 

Другия момент е че ако ти се дават 1000 лева за китара - отиваш в магазина, даваш парите и си взимаш китарата. За китара по поръчка ще се наложи да почакаш.

 

Другото което ми прави впечатление са изискванията - до преди няколко години и аз държах да има флойд и 24 прага, тогава свирих предимно чужди неща, но с времето започнах да свиря собствени работи открих че нито флойда ми трябва, нито 24-те прага. Да не говорим че флойда има редица недостатъци - китарата се настройва трудно, разстройва се при злоупотреба, флойда ти влошава тона и състейна, и добавя доста към цената ако е добър. Казвам ти ги тия неща защото от начина по който си формулирал питането си става ясно че не си особено навътре в нещата, и просто искаш неща които си видял и мислиш за яки. Формата на китарата, която искаш ме навежда на мисълта че няма да го ползваш особено този флойд. Ти си знаеш най добре, аз просто ти давам мнение на човек с опит :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да има floyd,24 прага , 2 хъмбъкъра и яка форма :thumbs_up:

Та...КВО?

Ми и аз имах същите изисквания и си взех ей тва:

http://www.thomann.de/gb/schecter_hellraiser_v_1fr_bch.htm

Ще трябва да събереш още парички, но пък ще имаш перфектен инструмент. Качеството на изработка на тия Шектъри е изключително високо, всички чарколяци са маркови - я си помисли на колко китари от тоя ценови клас е монтиран ОРИГИНАЛЕН Флойд Роуз? Да не говорим за новите активни EMG-та с възможност за сплитване от потенциометъра. Всички тия неща струват пари, а с тая китара ти идват като стандартно оборудване - ако ги извадиш от цената, ще видиш, че само за тялото плащаш много малко, което няма да е така, ако поръчаш дървенията на лютиер. В никакъв случай не искам да подценявам работата на българските лютиери, но аз лично бих се притеснил да поръчам подобна конструкция за Флаин' Ви - сет нек на трипластов махагонов гриф за махагоново тяло на някой майстор, струва ми се, че няма да стане много стабилно и ще и треперя цял живот да не падне. Докато при Шектър номерът е отработен, въпреки че моделът е нов. А и такъв разкошен блекчери финиш едва ли някой ще докара. Затова на въпроса от лютиер или от магазин, моят съвет е второто, но при условие, че можеш да пробваш китарата, преди да я купиш. И да можеш да си я позволиш, разбира се.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
В никакъв случай не искам да подценявам работата на българските лютиери, но аз лично бих се притеснил да поръчам подобна конструкция за Флаин' Ви - сет нек на трипластов махагонов гриф за махагоново тяло на някой майстор, струва ми се, че няма да стане много стабилно и ще и треперя цял живот да не падне

 

Явно никога не си виждал как работят добрите лютиери, затова разсъждаваш така.

Не говорим за пишман-мастори.

Говорим за хора с опит и оборудване.

За тях е детска игра да направят и нек-тру, и сет-нек китара.

При това - защо сет-нек, като може и нек-тру.

А ако е с флойд - голяма файда от особени сглобки няма, понеже самия флойд яде достатъчно от състейна.

При флойд, според мен, един добре направен болт-он със добре напаснат и стегнат джоб стига.

 

Ако се копира конкретен модел е друг въпрос, но за опитните лютиери няма проблеми.

 

Това, че дървенията на въпросната китара излиза твърде евтино, мен лично би ме притеснило.

 

Ето, например, един критерии-> ширината на джоба, и дали има луфтове отстрани, или грифа влиза плътно и стегнато в него. Единствените китари, на които съм виждал стегнати джобове са тези, които са правени от добри лютиери. Много от серийните болт-он китари за 200, 400, 800, 1000, и дори и повече имат такива джобове, че като отвинтиш грифа, той може да шава свободно вътре в джоба - можеш да наклониш грифа настрани значително. А това влияе на състейна, особено при фиксиран бридж или страт тремоло. Важно е сглобката да е стегната.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нека е така, аз си запазвам правото да се притеснявам за всичко, направено от българи, виж кво стана в Челопечене. Примерът, който дадох с дървенията явно е разбран погрешно - имах предвид, че никой лютиер не може да калулира по- добра цена от голяма фирма. Навсякъде е така - гигантите са по-конкурентноспособни. Въпросът опира до предпочитания - бутик или конфекция - има доводи в плюс и минус за двете. Аз избирам второто по ред причини и съветвам нашият млад съфорумец да стори същото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

При лютиерите, които познавам, елемента "Челопечане" не съществува.

Тук не говорим за цена, а за съотношение цена/качество. Никоя фирма не може на цената, която лютиера дава в България, да се постарае толкова много върху всяка своя серийна китара, нито да и подбира толкова дървесината - защото е серийна, бълват се много китари, които трябва да станат бързо, което винаги води до някакви компромиси.

 

Ако гигантите се стараеха толкова много върху всяка своя китара, при средното възнаграждение там(изключвам възможността китайски и индийски мега-добри лютиери с хиляди)една толквоа добре пипната китара би струвала повече, отколкото тук, в България.

 

Конкретен пример за това е къстъм шоп изработката на големите имена(не серийната), която се продава на доста баснословни цени.

 

Такова качество тук можеш да получиш за по-малко.

 

Пак повтарям -> говоря само и единствено за ДОБРИТЕ лютиери.

По-нагоре в темата бях дал линк към www.dikaguitars.com

Можеш да разгледаш и сайта на DB Guitars.

 

Чакането за мен е единствения недостатък на поръчковите китари, когато е ясно,че пари ще се дават.

 

Иначе твоята китара ми се вижда много барната, и предполагам си заслужава парите, особено като се има предвид какво се продава в повечето наши магазини на тия цени.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
се притеснявам за всичко, направено от българи, виж кво стана в Челопечене.
Е,това ли трябваше да стане,за да се сетиш,че живеем в тоалетна..,Което не пречи в БГ да има много качествени/талантливи и работещи хора,ай да не казвам имена.. :cheers2

Едит-чуйте какво пише Евтим-Диката е майстор на световно ниво!

Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм с Евтим, че цените на къстъм фирмените модели са само за профита с по 5-6 парчета в Билборд.

Ползвал съм услугите на няколко лютиери, от някои съм доволен, от други - не. Имаше един Явор - Ръмпо, който направо ми завлече една китара. Боян Матев пък така прецизно ми барна Лес Пол-а, че не можех да повярвам, че това е моята китара. Е не е ли същото, като с късмета при китарите от магазина?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ако не знаеш при кой да отидеш - да! Затова е добре, когато видим инструментите на даден лютиер, да си напишем мнението, без значение какво е то. Най-добре и да дадем снимки.

 

Аз лично предпочитам да поръчам на хора, който дават ЯСНИ снимки с висока резолюция.

Ако имат инструмети за проба, още по-добре.

 

Диката е върха - пробвал съм му няколко китари.

Някои хора(най-вече EAmechaniX) хвалят много DB Guitars -> басовете на сайта му изглеждаха убийствено, но нямаше снимки на детайли отблизо. Фретинг и т.н...

 

Лютиери, който си снимат китарите от 2 метра, и ако има похвални отзиви за тях, то хората, които ги хвалят отказват да си покажат, или поне да си снимат детайлно инструмента, обикновено не са много ОК.

 

Знам няколко хвалени лютиера, които не работят точно дори на ниво Squier за 300 лв, но техните имена няма да спомена.

 

Затова - близки сними и/или проба - това е критерият!

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Що се отнася до Диката, твърдя, че той е един от лютиерите в България,а те са наистина единици, които наистина правят инструменти с качество по високо от това на професионалните китари от средна ръка, поне що се отнася до изпипване на детайли, при това саунда им е супер .А съм наистина доста добре запознат и със скъпи серийни китари и със 10тина от неговите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виждал съм и съм пипал инструменти правени от Диката и наистина са супер прецизно изработени и барнати на шест! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Някои хора(най-вече EAmechaniX) хвалят много DB Guitars -> басовете на сайта му изглеждаха убийствено, но нямаше снимки на детайли отблизо. Фретинг и т.н...

 

Само да уточня, че сайта е http://www.kdbasses.com/ а китарите се казват K.D. от Костадин Димитров.

Колкото до детайлни снимки -има такива,просто трябва да се цъкне върху снимката, за да се отвори в пълната и резолюция,

в нов прозорец. :hysterical: От там се отварят поне още 7-8 снимки .

Редактирано от EAmechaniX
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.