Jump to content
Българският форум за музиканти

Адаптера ми наистина ли е 9 волта?


Recommended Posts

...

1.Минимални (при добре подбрана схема - нулеви) шумове, причинени от захранващия блок.

2.Никаква консумация при липса на товар.

3.Качествените схеми са със страшно малки габарити.

 

Ще си позволя да оспоря посочените "предимства" , защото най-малкото не са достоверни.

1. Не може устройство, което по своята същост да е построено на комутационен принцип да има "нулеви шумове". Превключването с висока честота, променливи честота/коефициент на запълване/, създава особено широк спектър от шумове, които се разпространяват в захранващата мрежа, в пространството около устройството и не на последно място в изхода му. Това, че не се "чуват" не означава липсата им, а неспособността да се "усещат" от човек.

Да не забравяме, че влиянието на получения спектър се проявява по различен начин от "брума" на конвенционалните трансформаторни устройства. (писукане, пищене, съскане, промяна в "звука" вследствие промяна на режими и т.н.)

2. Консумация има, и не е по различна по характер от консумацията на трансформаторните устройства. И двете имат диодно-кондензаторни структури, или директно на входа или през трансформатор - приведени пак на входа.( Няма да обяснявам какво означава консумация във върховете на синусоидата, и задължителните (вече) изисквания за "factor correction", което си е още едно предварително захранване).

Освен това при ключовите захранвания има необходимост от захранване на управляващите структури, а при трансформаторите - загуби от токове на Фуко. Да спомена само, че кпд на трансформатор е 90...95%, а на ключово захранване трудно надхвърля 80...85%.

И двете консумации "на празен ход" са малки и почти съизмерими, при еднакви общи условия.

3. Качествените схеми не са с малки габарити. Освен, ако под качество се разбира евтино.

Защо? Няма качествено ключово захранване без задължителните входни и изходни филтри. А те не са малки. Това са дросели и кондензатори които, ако са миниатюрни нямат добри филтриращи качества, нямат и сигурност (reliability). Високите работни напрежения при ключовите захранвания са "кост в гърлото" на всеки конструктор на SMPS (ключово захранване).

По отношение на габаритите и "брума" в изхода решаващо значение имат електролитите във "високата" част, а при високо напрежение и висок капацитет няма "малки" по обем кондензатори, освен тези, които се взривяват при всяка малка пулсация в захранващата мрежа. Фрапиращ случй са подутите филтриращи кондензатори на всяка компютърна платка от "по-модерните". Така е, когато се правят "малки" и евтини кондензатори. Те са красиви на вид и голям боклук. Както между другото и всички съвременни апаратури в нисък и среден ценови клас- красиви, мигащи, шашкащи и ... боклуци.

 

Да не бъда разбран криво. Ключовите захранвания имат своето приложение и не ги противопоставям на трансформаторните. Но всяко превъзнасяне отива в друга посока, като например спорът лампи-транзистори.

Нека сме по-умерени в мненията си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 75
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Parni_Valjak,

Съгласен съм с теб, че спора е излишен, в крайна сметка ако импулсните захранвания бяха толкова безгрешни, то конвенционалните отдавна да са история. Все пак обаче изброените от мен предимства са за захранващи блокове, с които съм имал досег не в ежедневието, а в работата си (някои от тях съм успял да ги пренеса и в личния живот но това е друга история :) ). Става въпрос за блокове далеч над ценовия клас 20 - 50 лева, не ми се споменават марки, за да не се сметне за реклама. Ако на тяхно място ползвахме обикновени трансформаторни захранвания, със сигурност щеше да се наложи да сложим по още едно табло на всяка машина, защото оригиналните нямаше да го съберат.

Признавам, че в предходното си изказване звуча малко крайно, дори бих казал абсурдно, но относно шумовете - както каза ти - наистина едва ли някой би бил способен да ги усети. В крайна сметка всичко опира до съотношението качество - цена. Самият аз едва ли бих дал 100 лева за да захранвам устройство, чиято цена не надвишава половината от тази сума.

ПП: Бирата е сервирана и те чака! PEACE!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е тука с КПД-то се изложи много яко :)

emil:

В източните бойни изкуства се набляга много на вътрешното спокойствие, защото когато човек е нервен или ядосан, не мисли трезво. А ти напоследък явно си натрупал много вътрешна негативна енергия, и нямаш правилна преценка.

Понеже съм добър човек, няма да ти тегля майна, а ще се опитам да ти обясня на какво не си обърнал внимание в желанието си да ми триеш носа.

Да спомена само, че кпд на трансформатор е 90...95%, а на ключово захранване трудно надхвърля 80...85%.

И така колко е кпд на трансформатор?

Колко е кпд на ключово захранване?

 

Както казват руснаците, "нада читать Ванка!" И да не се подвеждаш по собствените си тълкувания, а да внимаваш какво пише. Думите са за това, да служат за правилно изразяване. Не става въпрос за slang, жаргон или друг начин на изразяване, достъпен само на "отбрани" културоведи, а за правилен български език.

 

За да не остава място за спекулации, ще поясня - двете посочени устройства правят различни неща.

Темата е за захранване на настъпи кутийки, които в голямата си част се захранват от нестабилизирани трансформаторни изправители. А при тях ти ще кажеш колко е кпд.

 

Ключово захранване няма само изправящо. Има задължително стабилизираща част. Е, сега направи справка и посочи колко е кпд на ключово захранване.

 

Основният въпрос в темата е как да се постъпи, че да се осигури правилна работа на настъпи кутийката. Всичко останало е силно офтопик.

 

Mefistofel82:

PEACE!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко до тука е много хубаво ,но никой до сега не каза какви трансформаторчета/адаптери да се използват за ефектите/настъпикутийки ,от които повечето работят на 9 волта.Как да се разбере стабилизирани ли са адаптерите и ако не са какъв елемент трябва да се добави за да се стабилизира?

Има хора които не са навътре с техниката и може да си изгорят скъпи ефектчета с евтините адаптери.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Иска ми се да допълня малко темата за КПД-то и въпроса "SMPS vs Трансформаторни".

 

Както трансформаторните, така и импулсните захранвания, както беше споменато горе, имат своето място.

Според мен едни от главните предимства и недостатъци са:

 

Трансформаторни:

+При правилен подбор на компонентите имат много висока надеждност

+Стабилност при товари, които черпят ток "на импулси".

+При нестабилизирано захранване имат доста висок КПД, често надхвърлящ повечето SMPS.

-При липса на стабилизация изходното напрежение се влияе силно както от входното

променливо напрежение, така и от съпротивлението на товара в изхода.

-Невъзможност да се направят DC/DC конвертори с трансформатор, което създава редица неудобства и налага DC->AC конверсия във входната част, за да получим DC/DC конверсия, което е свързано с немалко намаляване на КПД.

-При стабилизирани захранвания, стабилизаторът разсейва излишната енергия и на практика КПД при този тип устройства е доста малък, като силно намалява с увеличаването на разликата между високото входно и по-ниското изходно напрежение. Това значително увеличава и изискванията към охлаждането, както и ограничава максималният ток.

-При еднакви условия, в практиката често са по-тежки от SMPS за аналогична изходна мощност.

 

Ключови(SMPS):

+Възможност за лесна DC/DC конверсия, както увеличаваща, така намаляваща или инвертираща напрежението.

+При еднакви мощности са малко или прилично по-леки от трансформаторните захранвания.

+Добра степен на стабилизация на напрежението при промени в товара и входното напрежение.

+Доста добро КПД в сравнение с обикновените линейни стабилизатори на напрежение.

-По-ниска надежност при моментни екстремни условия.

-При липса на достатъчно добри и бързи защитни механизми - повреди и в захранваното устройство.

-Склонност към непредсказуемост при товари, черпещи ток на импулси, особено когато честотата им е близка до тази на генератора на SMPS.

-За постигане на КПД, по-големи от 88-90% е необходимо ползването на много качествени и по-обемисти компоненти.

-Голяма критичност към проектирането на печатни платки и подбирането на подходящи индуктивности.

-По-ниско КПД и големи нива на електромагнитни смущения при неспазване на горното.

 

 

 

 

В заключение бих могъл да кажа, че употребата на SMPS е най-подходяща когато:

- Изисква се голяма стабилност на напрежението при значителни изходни мощности и променливо съпротивление на товара.

- Необходима е DC/DC конверсия, при значителни спрямо възможностите на токоизточника мощности, когато е необходим голям КПД и/или възможностите за охлаждане са ограничени и/или енергията е много ценна(от батерия/акумулатор, примерно).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Здравейте, изрових едно доста старо захранване на радиозавод Самоков. Пише че е стабилизирано 9V/250mA. Има и селектор за 6V. Мерих го с мултицета и без товар показва 10,7 а с товар 10,2. Ползван е някакъв стар германиев транзистор, за който не можах да намеря много инфо ГТ7 301 028. Въпроса е по този начин както е направено става ли за ефект или да изкормя всичко и да направя мода който Baby Thomas е обяснил подробно. Между другото няма ги снимките от темата за "Стабилизирано и филтрирано 9-волтово захранване за китарни ефекти"

 

imgp1998y.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами един бустер включих. Не е кой знае какво, но само един ефект мисля да захранвам с него.

 

Явно иска още консуматори за да стигне 9 волта при товар. По всяка вероятност това е стабилизираща схема с транзистори . Предполагам няма проблеми бустера ти да работи на 10 волта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Между другото няма ги снимките от темата за "Стабилизирано и филтрирано 9-волтово захранване за китарни ефекти"

 

Няма ги щото не съм си платил хостинга.

 

Като го направя ще ги има пак :thumbs_up:

 

Сори..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И все пак, поради доста стари елементи ползвани в захранването, предполагам вкарват повече шум. Има ли нужда от ъпгрейд. Предполагам не е и филтрирано добре (има само един кондензатор) и не е пригодено за захранване на аудио техника.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.