Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно хората които свирят с ниски настройки на китарата


metalhammer

Recommended Posts

От известно време се интересувам от кабинети за ниски настройки на китарата.

 

Повечето говорители примерно Celestion са с долна гранична честота 80 Hz.

 

Ми струната е 82.41 Hz

 

Обаче Ре е 73.42Hz До е 65.41Hz !!! тук хората с дебели струни и ниски настройки слизат доста надоло и стандартните китарни говорители се претоварват.

 

Моля който се е сблъсквал с подобни неща да сподели практическия си опит !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да се пробва с не-заклет китарен говорител . Примерно наскоро си имах работа с Oberton 15XL400 , чиято долна граница е 50Хз , Горната е 4500Хз (почти като китарен говорител) . Не е супер решение , но не звучи зле . Още повече 12" говорители с такава характеристика бол .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз свиря в "D" на доста песни дропвам в "C", усилвателя ми(FENDER performer 1000 e 100 вата с 1х12 инча) се държеше добре,издържаше всякакви издевателста,но скоро говорителчето се спомина. Предполагам, че това че е вече на 15 години също е оказало влияние ;) . Забелязал съм, че след няколко часа свирене говорителя винаги загрява (не съм наясно дали така по принцип е нормално) сега умувам какъв говорител да си взема, исками се някой по-мощен Еминенс, но при Динакорт става само с поръчка и се чака 2 месеца :tomato

Редактирано от DJ SKRATCH
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чел съм че при изпозлване на няколко еднотипни говорителя в една кутия,примерно 4Х12 честотната лента им се подобрява,само че не разбрах под подобрява дали се има предвид разширява.

Иначе има доста китарни говорители които имат долна гранична честота около 70Хз. Не знам как седят нещата с говорителите за бас, ако има някой опит да каже.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да знам , че говорителите за PA имат по ниска долна граница.

 

Тези неща да свиря китара с PA говорител съм ги оставил доста назад във времето - за да добър саунд е ясно , че PA говорителя не става - винаги не му достига неща (по скоро му липсва нещо).

 

Търси се истински китарен саунд ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз като свирещ в СИ мога да надам скромно мнение- понеже почти не свиря клийн, за да се чуват добре ниските тонове на драйв, задължително минавам китарата през lo-cut EQ за да не се омазват бързите пасажи на ниско.

 

При клийн нещата седят малко по-различно- най-малкото, за да не се застъпваме с басиста, минавам отново през по-силен lo-cut филтър- така дефактно на дебелата жица се чуват само хармониците, което пак звучи по мое мнение убийствено, заради което съм в този строй :rockon:

 

В тази насока притеснението относно говорителите отпада- дефакто главната компонента е изрязана и не се изсилва баса на кубето.

 

Разбира се в моя случай огромна роля играят адаптерите щото повечето евтинки адаптери са голяма мазалка в ниските тонове

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дамз... и аз като колегата 7th String свиря в СИ...имам кубенце Randall 100w SC G2 и съм доволен от тона...добра резачка се получава, просто за да не се товарят говорителите и да се получава мазня се изрязват ниските от еквалайзера, даже ползвам драйва на кубето....не съм голям техник, и честно казано не знаех, че за ниска настройка ми трябва особен тип гворители, а съм сигурен, че и повечето известни металяги са като мен...тоест всичко е въпрос на EQ

а иначе на Randall-чето май са Celestion Seventy 80

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мислех си, не се ли намесват тук по-големи говорители, а именно 15 инчови? Доколкото четох из нета разни характеристики на китарни 15'', разбрах, че повече се цели класички рок/блус звук стил 50-60те години, но все пак диаграмите показват долна граница от около 50-60 херца, което е точно около Си. А пък и помня, че младият китарист, който свири със Стийв Вай, е точно със 7 струнна и я прокарва през 15 инчови говорители.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм до такава степен математик-музикант зада изчислявам херци и децибели когато свиря, но 12" Celestion Vintage 30 ми вършат чудесна работа, при все че свиря основно в Db,D standard. Но имам и китари настроени в B и Ab.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак казвам, в лайв обстановка е безсмислено, даже кофти китарата да присъства толкова ниско, щото тотално ще се омазва с баса

 

chris_barnes, за да не маже на ниско, хубаво е да режеш баса ПРЕДИ усилвателя, т.е. да имаш едно EQ педалче

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лично аз съм против еквалайзери отпред - свиря изцяло с лампа и орязвам самия амп.

 

Ампа ми освен бас потенциометър в еквалайзера има и нискочестотна корекция в обратната връзка - depth - много важен компонент !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...младият китарист, който свири със Стийв Вай, е точно със 7 струнна и я прокарва през 15 инчови говорители.

И аз него щях да спомена. Дейв Уейнър се казва и кефи яко! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами и аз често свиря в Ла и Си - също през hi-fi говорители но със симъулации и нищо не ми гъгне

 

Говорителите са две 12-ки (български) по 20-тина вата всяка в напълно затворени отделни кутии

 

4 омови са с мембрана от хартия - за това не ги усилвам много много

 

 

Абе за ся са ми екстра

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.