Jump to content
Българският форум за музиканти

Как се свири прав ?


Mr_Crowley

Recommended Posts

Много ми е неудобно да си движа раката по грифа когато сам прав, а и дясната ми рака не е толкова бърза. На по ниските прагчета е по лесно но на горните . . . Има ли някакав специален похват за държането на грифа или не6то такова.

 

Мерси от сега!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 30
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Опитай да вдигнеш китарата малко по-нагоре, така че ръцете ти да са отпуснати и та не трябва да се напрягаш за да хванеш акорд с баре. Не си сваляй китарата до оная работа, нека дясната ти ръка е леко присвита до нивото на пъпа :dance: Ама и аз как го обясних...

 

И китарата между краката не е критерий за металщина и металски имидж, ако търсиш това и я сваляш прекалено ниско :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Практика, мой !

За височината на китарата: намери положение, в което лявата ти китка да не те защипе след половин час занаятия и свири така докато свикнеш и ти бъде комфортно. После вече сваляй.

За лявата ръка: не допускай да си чупиш китката така, че да напрягаш със ставата и предмишницата !

За дясната ръка: първо открий как ти е най-удобно да държиш перцето - така, че да няма дискомфорт в някой от пръстите.

Не стягай прекалено много китката като свириш. Златото е да свириш с минимално напрягане ! Работи в тази насока. Вземи съветите от темата и свири прав. След седмица-две до месец упражнения, мисля, ще си готов за нинджа подскоци от ампа докато правиш солото :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Постановката ти е грешна, друже! Напряга се китката на лявата и дясната седи дървено, нали? Ще ти кажа една мярка, която аз лично я ползвам за баса ми(даде ми я един много добър приятел - rudibass). Предполагам и за китарката ще ти свърши работа. Сядаш на стола, така че краката ти да правят 90 граусов ъгъл или както са в положението, в което свириш седнал. Настройваш колана на китарата така, че китарата ти да опира на десния ти крак, като земеш стойка за свирене на класическа китара, тоест десния крак с ходило вдигнато на пръсти. На баса моя колан е много малко по-високо, но при китарата не можеш да си позволиш да е прекалено високо или прекалено ниско, защото лесно ще се контузиш доста грозно. Опитай така и ще се чувстваш все едно свириш седнал ;) А! И запомни казаното от колегите по-горе. Китарата до коленетe е поза, не начин на свирене.... А китарата на нивото на брадичката ти е чиста доза ядрен опит докога ще издържиш преди да разтегнеш връзки :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

според мене всичко е въпрос на удобство,а не на нагласяне каде, и как да ти стои китарата.Аз например ако трябва да си я наглася както каза Игнейт ми става адски неудобно на дясната ръка.За мене най добре е според мене като стъпиш на нещо да кажем на стойката на китарата ти с левия крак,и да си облегнеш част от китара на крака ти.На мене така ми е 300 пъти по удобно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

доколкото знам докато свириш прав лявата ръка трябва да е горе долу хоризонтално - да не е много наклонена надолу - как някой свирят с китара до коленете никога не мога да проумея

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ха, точно преди няколко дена си взех колан. Естествено, ще се правим на метАлист на сцена. Хоп, нещо ми е неудобно, ама хич. Не мога да нацеля почти нито една струна. Хванах я пак след няколко дена /нали, вече съм си нагласил височината/ И нямах никакви проблеми, даже беше очудващо лесно. Та, голямото ми откритие беше, че не трябва да гледма грифа. Първият път много изкривявах китарата, за да виждам къде целя с пръстите на дясната ръка /за простосмъртните - става въпрос за лявата ви ръка, за акорди примерно/. И така се получаваше баси ъгъла на китката. Като се замисля, най-лесно ше ми е ако китарата беше хоризонтална /струните гледат или нагоре или надолу/ Земи това 1-во 10-то прагче /кутре и палец :Р /

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз имах такъв проблем преди време, като си бях взел колан за китарата. С голямо нетърпение го сложих, метнах китарата и започнах да свиря... Да, ама не. Хич не ми беше удобно и меко казано се разочаровах. Как може някой така да свири...

Китката на лявата ръка ми се кривеше зверски много. С дясната що-годе нямах проблеми, ама след половин час свирене ме заболяваше чак гърба. ;)

 

Гледах как свири тоя, гледах оня, после пък трети... пробвах техните постановки. В крайна сметка смъкнах китарата до коленете и аз, и започнах постенно да стягам колана за да видя къде ще ми е най-удобно.

 

За това, търсиш си най-удобната за тебе постановка. За някой тя може да му се стори направо нечовешка, стига на теб да ти е удобна, няма проблеми. И разбира се, ако не се напрягаш и след година няма да имаш трайни увреждания. ;)

 

Недей гледа, че Джеймс Хетфиилд свири с китара до коленете, а пък Петручи подпира брадата си на тялото на китарата. :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!

 

Най-доброто, което можеш да направиш в тази ситуация е следното - седни си на стола и посвири малко както си си свикнал и ти е удобно. После сложи колана на китарата и настрои височината му да е такава, че китарата да запази абсолютно същата позиция спрямо тялото и пак си посвири малко. След това ставаш и се оказва, че запазваш позицията на китарата спрямо тялото. Това няма да реши проблема със стягането и т.н., ако има такова. То не е последствие от позицията на китарата.

 

Успех,

 

Петър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят съвет е да проявиш малко търпение - преминаването от "седнало" към "изправено" свирене е доста сериозна промяна в постановката, а при такова нещо не е редно да очакваш от първия миг комфорта който си имал до момента. Подобно е положението когато примерно преминеш към перо с много различна твърдост от досегашното, към струни с различна дебелина или пък да кажем вземеш напълно вярното (според мен) решение да скриеш палеца зад грифа, вместо да го ползваш за свирене по 6-та струна :P . Лично на мен от много време ми е станало по-удобно да свиря прав. Вярно като си седнал имаш по-голяма възможност да се навеждаш над китарата за да гледаш от близо "какво става", но точно този момент ти пречи да имаш по цялостен поглед в/у грифа и така се затруднява свободното придвижване наляво-надясно, особено ако амплитудите са по-сериозни. Няма да се плашиш, ще видиш че скоро ще свикнеш, само не гони максимални скорости - нека да привикнеш с новата постановка и после нещата ще си дойдат на място. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.