Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за кубе


Dread

Recommended Posts

Привет на всички !

 

От скоро ме мъчи следната дилема - тък като желая неистово да си взема усилвател за домашно свирене, съм спрял избора си на следните варианти. Дилемата е по-скоро каква система да избера - лампов усилвател, примерно Фендър, с по-малък говорител (8-ца) или 30 ватов транзисторен усилвател с 12 инчов говорител. Когато свиря вкъщи, нямам навика да усилвам звука много - използвам около 1/4 от капацитета на сегашния си 15 ватов усилвател. Свиря метъл на пълен дист, китарата ми е Jackson, ползвам само бридж адаптера. Въпросът ми е дали ще има съществена разлика при тази сила на звука в качеството на двата усилвател, говоря за разлика, която евентуално да си заслужава 50-е процента разлика в цената?

Благодаря предварително !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свири на това, което ти харесва. Пробвай в магазина.

Ламповите усилватели обикновено е необходимо да се поусилят, за да се усети изкривяването от крайното стъпало.

Естествено, те звучат по-добре в общия случай, но як звук с дисторшън можеш да постигнеш също така с транзисторна техника. Ако имаш доисторшън/процесор, който ти допада, просто си вземи усилвател с 12-инчов говорител, който звучи добре за метъл. Пак - пробвай в магазина, с твоя дисторшън. За метъл едва ли ще са ти нужни говорители Greenback и др. подобни. Примерно, според мен, дори говорител от рода на евтините Fender инструментални говорители би ти свършил работа.

 

Във форума ще се намерят доста хора, които да ти кажат, колко е важно да си вземеш много як лампов усилвател с 4х12 кабинет, но аз ще си позволя да не се съглася с тях, понеже това в повечето случаи е доста непрактично.

Затова - вземи каквото ти харесва. За тресня и добре подбран транзисторен звук върши прекрасна работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно така - лампи за вкъщи, освен ако не е нещо 5-ватово, не е особено практично. Напоследък се навъдиха (и в България дори!) всякакви кубета с приемливи цени, всякакви разновидности и добро качество. Аз например утре ще се похваля с кубе Crate FlexWave 65 - някои хора казват, че дори не са чували марката, но е наистина добро. Също така има Laney, Peavey, Roland - все транзисторни кубета, които на много приемливи цени пеят много добре.

 

Моят съвет е - ако е само за свирене вкъщи си вземи нещо от сорта на 20 вата транзисторно кубе с 10" говорител - тонът е осезаемо по-стегнат от на 12" при по-тихо свирене, а самата мощност (тия 20W) е повече от достатъчна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...лампи за вкъщи, освен ако не е нещо 5-ватово, не е особено практично...

Еми да, моя го усилвам на 2 от 12 едвам...

Затова сега ми правят 5 вата all-tube гига-мега яка глава!!! :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ :hysterical: +1 :thumbdown: Aз също съм изключително непрактичен - освен това има атенуатори за целта ако чак толкова се сърдят комшиите. Моите не се сърдят особено много бтв ;)

 

За оригиналния въпрос - Orange Tiny Terror e една добра алтернатива макар и не евтина и за съжаление невъзможно да се пробва в БГ ;) Ако последните твърдения не те обезсърчават и не пораждат в теб въпроса (абе тоя кви ги дрънка тогава) виж тук за какво става въпрос.

Усивателчето е малко, но много добро и доста шумно (в клипа има и педалче MXR буустер включено):

Редактирано от synchu
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.