Йети Отговорено Декември 13, 2007 Отговорено Декември 13, 2007 талашитен скуайър Няма Squier-и от талашит. Цитирай
Йети Отговорено Декември 13, 2007 Отговорено Декември 13, 2007 И от шперплат няма... Това са градски митове и легенди.Същата простотия, както и това, че в България внасяли само ментета на хубавите марки струни. Цитирай
Guest Отговорено Декември 13, 2007 Отговорено Декември 13, 2007 ^ , . Тези две теми са доста коментирани из форума. Уважавам мнението ти, но като прочетох поста и искрено се засмях, не го приемай като обида. Цитирай
kitaratapesho Отговорено Декември 13, 2007 Отговорено Декември 13, 2007 ...както и легендите, че Елвис Пресли е умрял... Цитирай
kolio_k Отговорено Декември 13, 2007 Отговорено Декември 13, 2007 И от шперплат няма... Това са градски митове и легенди.Същата простотия, както и това, че в България внасяли само ментета на хубавите марки струни. Приятелю,много съжалявам ако те разочаровам,но лично съм виждал такъв Скуаиър,а също и такъв Фендер(Корейски).Колкото и да не ти се вярва.И макар че си мислиш,че говоря простотии,мога да те уверя ,че през ръцете ми са минали доста много китари и вероятно разбирам от същите в пъти повече от теб Цитирай
Йети Отговорено Декември 15, 2007 Отговорено Декември 15, 2007 Tи ме познаваш и знаеш аз колко разбирам, а? Цитирай
Baby Thomas Отговорено Декември 15, 2007 Отговорено Декември 15, 2007 хм,Хендрикс да не е хъмбъкъри? Ми има си жица и жица. Както си има сингли и сингли. Доста китаристи има, които свирят жица със сингли и то повече от успешно. Зависи какво е вложил авторът на поста в тези понятия. Китарният саунд зависи в най-голяма степен от АМР-а. В готин усилвател каквато сопа да вкараш все ще звучи яко. Тествах в моя една очукана и древна БГ китара за 20 лева и звучеше като JS-a от 2000 лева. Разбира се има малки нюанси, не са 1:1, но разликата беше учудващо никаква. В същия ред на мисли каквато китара и/или ефекти да сложиш в умряло комбо (примерно аз имам едно 15 вата Бери) - все звучи шит! Яко шит! Цитирай
kolio_k Отговорено Декември 15, 2007 Отговорено Декември 15, 2007 Tи ме познаваш и знаеш аз колко разбирам, а? А дали има нужда... Цитирай
Dikata Отговорено Декември 15, 2007 Отговорено Декември 15, 2007 иети,какво ще стане ,ако ти снимам и покажа шперплатови скуаяри...... бая са!!! проверяваи с кои спориш,че иначе си правиш лоша услуга. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 17, 2007 Отговорено Декември 17, 2007 (Редактирано) То не само скуаер, да не споменавам още марки.... немалка част от евтините китари са от шпертплат.... те затова или за изцяло боядисани - или - отпред фурнирче - сънбърст, а отстрани и отзад -боя... Малко са китарите, чието дърво се вижда отвсякъде, и може ясно да се види дали е шпертплат или не... но често е шпертплат, така, или иначе. Ако пък не е шпертплат, то е дърво, което не е особено подбирано, може и от коми и бреза да има, нали сега много хора си свалят старите черчевета......хаха Цитат(Йети @ Dec 15 2007, 09:53 AM) Tи ме познаваш и знаеш аз колко разбирам, а? Сещам се за няколко варианта: 1. Наистина не разбираш особено. 2. Освен, че не разбираш особено, имаш squier, на който много се радваш. 3. Търгуваш със китари и струни, и не ти харесва да се пишат такива неща за тях. Но пък е факт, че евтините китари, които се продават тук всъщност са много по-евтини, и не може да става дума за сравнение с хубавите инструменти. За разиките в звука - докато една китара не стане факт е трудно да се определи. Иначе: Хъмбъкери - по-дефазирано звучене, по-малко шум, по-подходящо за хай-гейн свирене, макар и да става и за клийн. Сингли - по-бистър звук, с по-бърза атака, но повече брумове. По-нискоимпедансни адаптери - по-ясен тон, но по-слаб сигнал По-високоомни адаптери - по-топъл, или дори мътен тон, по-силен сигнал Алнико адаптер - по класически тон. Керамичен магнит - по-ясен и реаличтичен тон. За тяло: Махагон - по-дървесно звучене, по-мека атака, със добре изразени ниски честоти. Явор/Клен - много бистър, остър и ясен тон, с бърза атака. Липа - по-средночестотен тон, малко по-мек от явора. Други дървета - в някаква степен подобия на горните. Топола - под въпрос, поне за мен.. Бук - става, ама кофти, а и трудно се обработва. За гриф - не става хич. Бреза, чам, талашит, пресован картон за ел китара - аре у лево...по-хубаво без, айде нема нужда. За гриф: Клен/Явор - класика в жанра, твърдо дърво, добър състейн, малко извиване, добра атака. Махагон - по-мек звук(ала Лес-пол), не чак толкова тънки грифове, по-лесно измята, доста чуплив. Орех - понякога се използва - здрав е, но не е чак толкова използван. Тремоло/бридж: Фиксиран тип Tune-o-matic: може би най-много състейн, обаче има и някои неудобства за някои китаристи(струните са високо от тялото). Фиксиран тип Фендер: доста удобен, може би малко по-малко състейн поради малко по-голямото демпване от седлата, които не са така здраво фиксирани. Тремоло тип фендер - звук, много близък до фикс. бридж Фендер. Флойд роуз - малко променя звука, много хора казват, че китарата зазвучава малко по-метално. Др... Мензура: По-дълга мензура - по-обтегнати струни - по обтегнат и метален тон. По-къса мензура - по-отпуснат тон с по-басова атака, и по-меко, отпуснато звучене. Струни: По-дебели - повече напрежение. По-тънки - по-малко напрежение.. и т.н... Редактирано Декември 17, 2007 от Evtim Djerekarov Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 17, 2007 Отговорено Декември 17, 2007 Добавка за мензура: По-дълга мензура - по-обтегнати струни - по обтегнат и метален тон, като че ли малко повече състейн. Стандартната дълга мензура е стратокастер и класическата китара(647-648мм, 25.5 инча). Използва се често и при метлите(прогресив метъл китарите стил Ibanez)... По-къса мензура - по-отпуснат тон с по-басова атака, и по-меко, отпуснато звучене, на високи позиции по грифа - малко по-малко състейн, но за сметка на това, много мек, но пробивен тон(като че ли китарата пее), без излишна металност(чуваемо при ЛЕС ПОЛ(628мм, 24.75 инча) китарите, както и например при Brian May oт Queen(609мм мензура, малко прекалено къса, но пък виж какво се е получило..)). Цитирай
DILETANT Отговорено Декември 17, 2007 Отговорено Декември 17, 2007 Браво Евтиме, Доста изчерпателно си написал по темата. А аз искам да попитам, влияе ли съществено на звученето вида на дървото на фингърборда (палисандър, мейпъл, абанос, пао феро и др.) или има повече визуален, козметичен ефект. Цитирай
Guest Отговорено Декември 17, 2007 Отговорено Декември 17, 2007 @Evtim Djerekarov, за орех, като дърво за тяло какво би казал ? Какви са му "свойствата" ? Цитирай
Hillbilly Отговорено Декември 17, 2007 Отговорено Декември 17, 2007 http://www.warmoth.com/guitar/options/options_bodywoods.cfm Цитирай
Recommended Posts