Jump to content
Българският форум за музиканти

?"tung Oil?


Recommended Posts

В момента работа върху един мой проект,за който ще стане дума по-късно,но ме интересува информация за това масло.Внася ли се в България,къде може да се намери,на каква цена???

Има ли алтернативи,други масла с които се постига същия ефект и дървото се консервира завинаги и не променя цвета и акустичните си характеристики?

Мерси предварително :surprise:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 82
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Добре,за да успокоя всички лютиери влизащи във форума-няма да ви вземам бизнеса,става въпрос за лична изработка,нищо повече.Само се нуждая от малко информация,може и на ЛС и тайната няма да излезе наяве :metalist:

Редактирано от vihro
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно, ако се разтърсиш из форума, ще забележиш,ч е има обширна тема за това, и никой не е сигурен къде се продава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бадемово, лимоново - в аптеките.

За корпуса на акустичен инструмент използвам бадемово или орехово масло /последното правя, като счукам орехи в марля и с нея почиствам/мажа/. Лимоново - знам от китаратапешо - за гриф.

 

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да,идеята е,че тунга втвърдява дървесината освен че изолира от влагата във въздуха.Има си примеси,затова питах специално лютиерите.А за бадемовото и ореховото не знам дали не гранясват?!Има и още една възможност за "Swedish oil" което до колкото знам е същото като "Danish oil",а то пък е с основен компонент тунговото.Ако имам нова информация от къде и за колко да се купи, ще пиша за всички заинтересовани:hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бадемовото масло със сигурност гранясва. Имам в нас една бутилчица, която е зела да лъха :greenangel:

 

Не мислех да отговарям, ама при опасенията на Вихро трябва да го кажа - ако кингдомх беше използвал маслото, вместо да седи в шишенцето - нямаше да граняса. Все едно да се опасяваш да сипеш олио в салатата, щото като седи половин година в шишето и гранясва...

 

Отговорих, тъй като въпросът включва и алтернативи. За ореховото масло съветът ми е даден от лютиер и го използвам от години. Бадемово взех от аптеката наготово и намазах целия корпус на контрабаса ми преди няколко месеца и нито гранясва, нито има други негативни ефекти.

 

Успех!

 

Влад

Редактирано от Vlad
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Vlad® въпроса беше дали маслото гранясва, не е конкретизирано при какви условия. При това положение никое масло не гранясва, след като е употребено :hysterical: За да граняся маслото му трябва кислород, след като е нанесено където трябва и е запечатано няма как да достигне кислород до него => няма как да граняся :)

 

 

 

Поздрави, Рендаков!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ок,питането ми за възможните алтернативи на тунговото масло,касаеше други масла които се ползват специално от лютиерите.Масла които не са в чист вид,иначе дори чистото тунгово масло знам ,че съхне много трудно и не се втвърдява,а идеята е точно в допълнителните съставки които подобряват качествата му така че да може да се използва за консервиране на дървесината-много висока порьозност,пълна изолация от влага,втвърдява дървото.Благодарение на тези му качества след ред процедури може да се постигне дори лъскав финиш на обработваната повърхност.Идеята ми беше дали знаете какви втвърдители биха се ползвали за бадемовото масло,ако въобще има такива или в крайна сметка всичко това ще се окаже кауза пердута и ще се хванем да си внесем лютиерско тунгово масло. Иначе най-лесното е с вазелин-втрива се лесно,но няма супер влагоизолация и не втвърдява дървото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди време някъде споменах , че аз преди време използвах терпентин с разтворен пчелен восък. Терпентина влагоизолира, а восъка запечатва порите на дървото. Ако това може да ти свърши работа някъква ще се радвам , че съм помогнал :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Личен опит само да споделя, че и аз кат Влад съм ползвал орехи смачкани в парцал. Те си пускат разни мазнини и нещата ако не друго то поне изглеждат добре. Не си спомням от кой съм го чул това, но може и да е от Влад :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.