Jump to content
Българският форум за музиканти

Кой как почна на ел.китара


Cupatincho

Recommended Posts

Аз някак дебилно започнах. Родителско тяло-музикант...,не мога да кажа,че съм самоук нали. :) относително набързо се преориентирах//към ел.китарата за 3,4 години// .Таблатурите определно ги нямам за нищо...може би греша, но от малък си слухаря ,пък с нотите съм доста бавен -няма тренинг.

Бих препоръчал на всеки ,сериозен тип , да се позанимава с уроци на първо време и докато не е в състояние да свири ,животните в главата си , да не се вманиачава на тема "hardware" .. поне аз се опитах :bravo: ,. безуспешно :recourse:

Редактирано от ipo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 66
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Аз започнах сам в къщи,както и всичките ми приятели и познати на времето.Това ,което беше наистина хубаво беше,че имах не повече от 20 касети и буквално ги знаех на изуст.Почти всичко,което съм постигнал в свиренето на китара,се дължи на много мерак и вадене от записи.С изключение на 4-5 урока,до 2002 година бях изцяло на самообучение(що се отнася до китарата де,иначе първоначално бях цигулар по диплом)

 

Според мен е много добре човек да си пробва мерака,а и таланта със автодидактика първите няколко години(разбира се ако има малко по сериозни намерения,в смисъл свиренето да му е поне първото хоби,ако не основно занимание в живота).

 

Табулатурите винаги са ме дразнили(просто са тягостни за четене,а и на тема ритмика не дават никаква информация)и никога не съм учил нищо по тях,давам ги само на учениците ми,когато те ги искат.

 

Ходенето на уроци е несъмнено много полезно,но понякога е нож с две остриета,защо не знаеш на какъв учител можеш да попаднеш и дали същия няма повече да ти навреди отколкото да ти помогне в по дълготраен план

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От една година някъде се занимавам... Почнах и аз с табове... Първото, което научих беше на Металика.. после малко Ерик Клептън...

След тва реших да с каквото мога да си помогна от нет-а.. намерих уроците на Tim Gilbert - научих основните акорди..Рзбрах някой теоретични неща.. после.. малко скали.., който и до ден днешен упражнявам.. И в момента подсвирвам Red Hot Chili Pepers, че не може да ми излезне от акъла една тяхна мелодия... Искам да отида малко на уроци.., но време няма..Ако е рекъл господ.. някой ден ше отида.. до тогава... самоучението си върши работа :pray:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен е най-добре да започнеш с учител.Понеже може да ти разясни много работи относно китарата, нотите, таблатурите и т.н.А също е добре в началото да има някои който да ти дава всичко наготово, вместо да се чудиш кое кво е, как е и защо е така.Другото зависи само от теб.

 

Желая ти успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Първата ми китара беше Stagg-кухарка. 1 година на нея и вече имах нужда от жица, та сега си имам някаква незнайна(как може по целата китара да нема нито 1 надпис), която е зех от братовчеда на 1 приятел, с който се опитваме да свириме нещо. И си ползвам Guitar Pro, върши си перфектна работа, много удобен!

Редактирано от duzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хаха..даа.и мойта първа китара е кухарка Стаг,взехме си ги заедно с duzo :dance:.след като свирих на ел.китарата от братовчет ми си взех Jackson а таз на братовчед ми се сещате каде е отишла :).За уроци ходил съм 1 год. с кухарката,и сега ходя с електирическата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ходенето на уроци е несъмнено много полезно,но понякога е нож с две остриета,защо не знаеш на какъв учител можеш да попаднеш и дали същия няма повече да ти навреди отколкото да ти помогне в по дълготраен план

 

Не знам за другите, но случих на страшен учител. При него ходя на уроци по класическа китара, но той ми обяснява и много неща за електрическата.

Много научих от него. Не е някакъв строг ами е пълен веселяк :) Много ми е приятно да ходя на уроци при него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма да се обяснявам как съм започнал,само искам да изразя скромно мнение относно вредата от табулатурите.Не дават информация за ритмиката и може би по тази причина има много колеги категорично скарани с нея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... Табулатурите винаги са ме дразнили(просто са тягостни за четене,а и на тема ритмика не дават никаква информация) ...

Това за ритмиката (ако правилно съм разбрал какво имаш предвид) просто не е вярно, освен ако не се визират само най-елементарните табулатури в .txt формат. И в типичната "sheet music", и в небезизвестната Guitar Pro има паралелни записи на нотен и табулатурен текст, като, ако не в табулатурния ред, то най-малко в нотния са дадени всички трайности и размерности.

BTW, именно поради наличието на изключително четивни и детайлизирани трайности Guitar Pro е the one and only мой инструмент за писане и на авторска музика (и евала на тая програмка за това, щото с моята полу-липсваща теоретична подготовка познайте кога щях да тръгна да пиша, ако трябваше да е само с ноти на бели листове :) ).

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм запознат с съответната програма(чувал съм за нея разбира се),но доколкото разбирам от поста ти в нея вървят паралено нотен текст и табулатура,като за подробната информация се разчита на нотния текст(ритмика,размер,арматура щтрихи) и тн.Това разбира се прави табулатурата излишна,защото нотите дават всичко необходимо,освен ако разбира се четящия не знае нотите или не може да ги чете достатъчно бързо.Мое лично мнение е ,че би било добре ако заинтересованите инвестират малко време и научат да работят директно с нотния текст,за да могат евентуално един ден да използват ноти писани не само за китара,а също така и да могат да решават сами как да свирят написаното,а не да зависят от табулатурата.

 

Разбира се всичко това си е лично мое мнение и далеч не мисля че всеки ще е съгласен с мен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за пореден пьт споделям мнението на kolio_k,тои ги разбира тия неща!!!от мен ще добавя,4е започнах по слух с албум на malmsteen.

само ще констатирам факта ,че откакто навлезоха масово табулатурите и прекалено многото китарна информация,рязко намаля броя на читавите китаристи!!!неоспоримо е.

ваденето по слух е задьлжително,а които иска да вьрви напред,не се баламосва с табулатури, а чете ноти.мое мнение,де...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... доколкото разбирам от поста ти в нея вървят паралено нотен текст и табулатура,като за подробната информация се разчита на нотния текст(ритмика,размер,арматура щтрихи) и тн.Това разбира се прави табулатурата излишна,защото нотите дават всичко необходимо,освен ако разбира се четящия не знае нотите или не може да ги чете достатъчно бързо.

Има си опции, като под/над цифрените означения на табулатурния ред също могат да се виждат трайности и прочее (при което положение, ако искаш, можеш да си скриеш изцяло нотния ред).

При мен положението е точно такова - разпознавам нотите и по височина, но ги чета много по-бавно в сравнение с табулатура, просто защото никога не съм имал нуждата да ги превърна в рутина.

Не знам защо доста хора приемат, че трябват да свирят табулатурите mot-a-mot по отношение на позициите и като цяло. За мен хубавото на табулатурата е, че мога да придобия представа за това къде се движи съответното парче за точно 1 минута, а вече като изсвирване по прагчета и струни не е трудно да се сетиш как да си транспонираш така, че да ти е удобно или да използваш други техники. Вярно е също така, че има много булшит табулатури, фрашкани с грешки, но като имаш слух и елементарна музикална култура, тези неща също се разпознават и коригират лесно.

^Свиренето (ваденето) по слух есетствено е задължително и всеки, който има някаква музикалност го прави! Нотите естествено са истинската азбука на музиката! Никой не го отрича! За много хора обаче според мен това няма практически смисъл и е по-добре да вложат времето си в свирене, отколкото в четене. Нека си говорим реално - ако си китарист в рок група, която не е съставена от хора с музикално образование, нотите просто нямат кой знае какво приложение.

А това, дето бил намалял броят на читавите китаристи, истината е друга - не са намаляли читавите; просто тези неща направиха свиренето много по-достъпно и общият брой на свирещите хора, най-вече на самоуките и свирещите за удоволствие, се увеличи. К'во лошо има в това?

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно нищо лошо няма и съм напълно съгласен с теб.Хубаво е коколто се може повече хора да свирят,било то за хоби и професионално.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.