ipo Отговорено Септември 22, 2007 Отговорено Септември 22, 2007 (Редактирано) Аз някак дебилно започнах. Родителско тяло-музикант...,не мога да кажа,че съм самоук нали. относително набързо се преориентирах//към ел.китарата за 3,4 години// .Таблатурите определно ги нямам за нищо...може би греша, но от малък си слухаря ,пък с нотите съм доста бавен -няма тренинг. Бих препоръчал на всеки ,сериозен тип , да се позанимава с уроци на първо време и докато не е в състояние да свири ,животните в главата си , да не се вманиачава на тема "hardware" .. поне аз се опитах ,. безуспешно Редактирано Септември 22, 2007 от ipo Цитирай
kolio_k Отговорено Септември 22, 2007 Отговорено Септември 22, 2007 Аз започнах сам в къщи,както и всичките ми приятели и познати на времето.Това ,което беше наистина хубаво беше,че имах не повече от 20 касети и буквално ги знаех на изуст.Почти всичко,което съм постигнал в свиренето на китара,се дължи на много мерак и вадене от записи.С изключение на 4-5 урока,до 2002 година бях изцяло на самообучение(що се отнася до китарата де,иначе първоначално бях цигулар по диплом) Според мен е много добре човек да си пробва мерака,а и таланта със автодидактика първите няколко години(разбира се ако има малко по сериозни намерения,в смисъл свиренето да му е поне първото хоби,ако не основно занимание в живота). Табулатурите винаги са ме дразнили(просто са тягостни за четене,а и на тема ритмика не дават никаква информация)и никога не съм учил нищо по тях,давам ги само на учениците ми,когато те ги искат. Ходенето на уроци е несъмнено много полезно,но понякога е нож с две остриета,защо не знаеш на какъв учител можеш да попаднеш и дали същия няма повече да ти навреди отколкото да ти помогне в по дълготраен план Цитирай
ceco milanov Отговорено Септември 23, 2007 Отговорено Септември 23, 2007 От една година някъде се занимавам... Почнах и аз с табове... Първото, което научих беше на Металика.. после малко Ерик Клептън... След тва реших да с каквото мога да си помогна от нет-а.. намерих уроците на Tim Gilbert - научих основните акорди..Рзбрах някой теоретични неща.. после.. малко скали.., който и до ден днешен упражнявам.. И в момента подсвирвам Red Hot Chili Pepers, че не може да ми излезне от акъла една тяхна мелодия... Искам да отида малко на уроци.., но време няма..Ако е рекъл господ.. някой ден ше отида.. до тогава... самоучението си върши работа Цитирай
SviStyle Отговорено Септември 23, 2007 Отговорено Септември 23, 2007 За мен е най-добре да започнеш с учител.Понеже може да ти разясни много работи относно китарата, нотите, таблатурите и т.н.А също е добре в началото да има някои който да ти дава всичко наготово, вместо да се чудиш кое кво е, как е и защо е така.Другото зависи само от теб. Желая ти успех. Цитирай
Azwraith Отговорено Ноември 10, 2007 Отговорено Ноември 10, 2007 Като си зех първата китара тръгнах с Master of Puppets :) Цитирай
duzo Отговорено Ноември 10, 2007 Отговорено Ноември 10, 2007 (Редактирано) Първата ми китара беше Stagg-кухарка. 1 година на нея и вече имах нужда от жица, та сега си имам някаква незнайна(как може по целата китара да нема нито 1 надпис), която е зех от братовчеда на 1 приятел, с който се опитваме да свириме нещо. И си ползвам Guitar Pro, върши си перфектна работа, много удобен! Редактирано Ноември 10, 2007 от duzo Цитирай
ukeil Отговорено Ноември 11, 2007 Отговорено Ноември 11, 2007 хаха..даа.и мойта първа китара е кухарка Стаг,взехме си ги заедно с duzo .след като свирих на ел.китарата от братовчет ми си взех Jackson а таз на братовчед ми се сещате каде е отишла .За уроци ходил съм 1 год. с кухарката,и сега ходя с електирическата. Цитирай
Slav Отговорено Ноември 11, 2007 Отговорено Ноември 11, 2007 Ходенето на уроци е несъмнено много полезно,но понякога е нож с две остриета,защо не знаеш на какъв учител можеш да попаднеш и дали същия няма повече да ти навреди отколкото да ти помогне в по дълготраен план Не знам за другите, но случих на страшен учител. При него ходя на уроци по класическа китара, но той ми обяснява и много неща за електрическата. Много научих от него. Не е някакъв строг ами е пълен веселяк Много ми е приятно да ходя на уроци при него. Цитирай
yotzzo Отговорено Ноември 11, 2007 Отговорено Ноември 11, 2007 Няма да се обяснявам как съм започнал,само искам да изразя скромно мнение относно вредата от табулатурите.Не дават информация за ритмиката и може би по тази причина има много колеги категорично скарани с нея. Цитирай
sevenstring Отговорено Ноември 11, 2007 Отговорено Ноември 11, 2007 (Редактирано) ... Табулатурите винаги са ме дразнили(просто са тягостни за четене,а и на тема ритмика не дават никаква информация) ... Това за ритмиката (ако правилно съм разбрал какво имаш предвид) просто не е вярно, освен ако не се визират само най-елементарните табулатури в .txt формат. И в типичната "sheet music", и в небезизвестната Guitar Pro има паралелни записи на нотен и табулатурен текст, като, ако не в табулатурния ред, то най-малко в нотния са дадени всички трайности и размерности. BTW, именно поради наличието на изключително четивни и детайлизирани трайности Guitar Pro е the one and only мой инструмент за писане и на авторска музика (и евала на тая програмка за това, щото с моята полу-липсваща теоретична подготовка познайте кога щях да тръгна да пиша, ако трябваше да е само с ноти на бели листове ). Редактирано Ноември 11, 2007 от sevenstring Цитирай
kolio_k Отговорено Ноември 11, 2007 Отговорено Ноември 11, 2007 Не съм запознат с съответната програма(чувал съм за нея разбира се),но доколкото разбирам от поста ти в нея вървят паралено нотен текст и табулатура,като за подробната информация се разчита на нотния текст(ритмика,размер,арматура щтрихи) и тн.Това разбира се прави табулатурата излишна,защото нотите дават всичко необходимо,освен ако разбира се четящия не знае нотите или не може да ги чете достатъчно бързо.Мое лично мнение е ,че би било добре ако заинтересованите инвестират малко време и научат да работят директно с нотния текст,за да могат евентуално един ден да използват ноти писани не само за китара,а също така и да могат да решават сами как да свирят написаното,а не да зависят от табулатурата. Разбира се всичко това си е лично мое мнение и далеч не мисля че всеки ще е съгласен с мен Цитирай
Dikata Отговорено Ноември 11, 2007 Отговорено Ноември 11, 2007 за пореден пьт споделям мнението на kolio_k,тои ги разбира тия неща!!!от мен ще добавя,4е започнах по слух с албум на malmsteen. само ще констатирам факта ,че откакто навлезоха масово табулатурите и прекалено многото китарна информация,рязко намаля броя на читавите китаристи!!!неоспоримо е. ваденето по слух е задьлжително,а които иска да вьрви напред,не се баламосва с табулатури, а чете ноти.мое мнение,де... Цитирай
sevenstring Отговорено Ноември 11, 2007 Отговорено Ноември 11, 2007 (Редактирано) ... доколкото разбирам от поста ти в нея вървят паралено нотен текст и табулатура,като за подробната информация се разчита на нотния текст(ритмика,размер,арматура щтрихи) и тн.Това разбира се прави табулатурата излишна,защото нотите дават всичко необходимо,освен ако разбира се четящия не знае нотите или не може да ги чете достатъчно бързо. Има си опции, като под/над цифрените означения на табулатурния ред също могат да се виждат трайности и прочее (при което положение, ако искаш, можеш да си скриеш изцяло нотния ред). При мен положението е точно такова - разпознавам нотите и по височина, но ги чета много по-бавно в сравнение с табулатура, просто защото никога не съм имал нуждата да ги превърна в рутина. Не знам защо доста хора приемат, че трябват да свирят табулатурите mot-a-mot по отношение на позициите и като цяло. За мен хубавото на табулатурата е, че мога да придобия представа за това къде се движи съответното парче за точно 1 минута, а вече като изсвирване по прагчета и струни не е трудно да се сетиш как да си транспонираш така, че да ти е удобно или да използваш други техники. Вярно е също така, че има много булшит табулатури, фрашкани с грешки, но като имаш слух и елементарна музикална култура, тези неща също се разпознават и коригират лесно. ^Свиренето (ваденето) по слух есетствено е задължително и всеки, който има някаква музикалност го прави! Нотите естествено са истинската азбука на музиката! Никой не го отрича! За много хора обаче според мен това няма практически смисъл и е по-добре да вложат времето си в свирене, отколкото в четене. Нека си говорим реално - ако си китарист в рок група, която не е съставена от хора с музикално образование, нотите просто нямат кой знае какво приложение. А това, дето бил намалял броят на читавите китаристи, истината е друга - не са намаляли читавите; просто тези неща направиха свиренето много по-достъпно и общият брой на свирещите хора, най-вече на самоуките и свирещите за удоволствие, се увеличи. К'во лошо има в това? Редактирано Ноември 11, 2007 от sevenstring Цитирай
kolio_k Отговорено Ноември 11, 2007 Отговорено Ноември 11, 2007 Абсолютно нищо лошо няма и съм напълно съгласен с теб.Хубаво е коколто се може повече хора да свирят,било то за хоби и професионално. Цитирай
Recommended Posts