Свилен Бас Отговорено Август 21, 2007 Отговорено Август 21, 2007 Е, по това време всичко е било различно! Хората просто са искали да популяризират песента. То в някой от първите постове на темата си пише защо тогава са се правили кавъри. И как я популяризират, като не казват коя е? 1 Цитирай
TrumpetNick Отговорено Август 21, 2007 Отговорено Август 21, 2007 (Редактирано) За да избегнем спекулации от рода на: кой какво има право, това или онова дали е кражба или не итн. ето го текста на ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА Макар, че настоящия закон може да има известни недостатъци, моето мнение е, че както с много други закони в Бг, главния проблем не е в текста, а в неговото приложение....Разбира се, това което е трудно в случая, е да се провери дали съответната група или изпълнител има право да изпълнява дадена песен и да я преработва по определен начин, преводи, кавъри итн). Редактирано Август 21, 2007 от Schagerl Цитирай
Васил Костов Отговорено Август 21, 2007 Отговорено Август 21, 2007 Е, по това време всичко е било различно! Хората просто са искали да популяризират песента. То в някой от първите постове на темата си пише защо тогава са се правили кавъри. И как я популяризират, като не казват коя е? За това ще ги питаш тях! Цитирай
yotzzo Отговорено Август 22, 2007 Отговорено Август 22, 2007 Е, по това време всичко е било различно! Хората просто са искали да популяризират песента. То в някой от първите постове на темата си пише защо тогава са се правили кавъри. И как я популяризират, като не казват коя е? Трудно може да го разбере човек,който не е живял в това време.Хората бяха жестоко гладни за рокмузика и всякаква западна култура.На музикантите просто им се свиреха песни на Юрая Хийп и кой ли не...Знаеш какво става като ти забраняват нещо. Примерно,ако напишеш името на автора парчето няма да излезе.Имам множество български сингли с кавъри,на които пише"български текст-Едикойси".На кого е песента,просто не пише-стандарт. С уважение: Енгълбърт Хъмпърдинк Цитирай
angelqueen Отговорено Декември 14, 2007 Отговорено Декември 14, 2007 Изомруд - Сламата (Шибали се двама.......в чичовата слама....чичо ги заварил.......) Оригинала на сички тея е......... Omega - The Pearls in her Eyes (или нещо подобно беше...) Omega - The pearls in her hair това е името на песента и мн хубава!!! Цитирай
Fenix Отговорено Декември 15, 2007 Отговорено Декември 15, 2007 Баш 1:1 не са, но определно не са оригинал: Лъжа Е / Преслава <-> Sleepwalker / Nightwish Хладна Нежност / Андреа <-> Fenomeno / Vasillis Karras Палаво Око / Весела <-> Fenomeno / Vasillis Karras Празнуваш ли сега / Азис <-> Ponudjen ko pocascen / Ceca Почти цялото творчество на Азис (все нек'ви турски бяха, може да се поразровя) По-голямата част на Планета е превод от сръбски и гръцки, ако не е с "нов текст". Сръбския разбира се е далеч по-добре. Всичко обаче се води авторски парчета. Преди малко си изтеглих и "Лъжа е" и "Sleepwalker" и честно казано не намирам особена прилика.. дори въобще... Хмм, ами основната тема, която "води" песента е 1:1 може би виж тези двете едно след друго а иначе темата е си - ла - сол# - ла си - ла - сол# - ре# Цитирай
7thString Отговорено Декември 15, 2007 Отговорено Декември 15, 2007 Въпрос на етика и признание, не толкова на закони и пр.: "Сега ще изпълним една страхотна наша песен" "Сега ще изпълним една страхотна песен на великите >>ЕДИ КОИ СИ<<" Иначе наскоро ми се наложи да бъда подложен на няколкочасова сръбска музика. Е нямаше едно парче, което да не бях чувал в побългарен вариант. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Декември 15, 2007 Отговорено Декември 15, 2007 А като си слушал побългарените варианти...пак ли "се наложи да бъда подложен"? Намирисва ми на андъ кавър чалга фенство нещо май... Цитирай
7thString Отговорено Декември 15, 2007 Отговорено Декември 15, 2007 Ми на мен вече ми е все тая да ти кажа- дали с някой като седнем на ресторант(кръчма), дали в автобуса или в колата на някой бакшиш- все се чува. Цитирай
kalinpetkov Отговорено Декември 15, 2007 Отговорено Декември 15, 2007 Ако някой е чувал най-новия "ХИТ" на Преслава "Водка с утеха", солото на дистъра е 1:1 със солото на "She's gone" (май така се казваше песента). Направо бях възмУтен!!! Цитирай
Fenix Отговорено Декември 15, 2007 Отговорено Декември 15, 2007 ^ Сега ги чух, не само солото - то клавира още от началото се чува че е абсолютно еднакъв :D http://youtube.com/watch?v=XXlRFX20O2w малко ми напомня на картинките в детските списания - открии трите разлики Цитирай
Hillbilly Отговорено Декември 15, 2007 Отговорено Декември 15, 2007 Е,ай ся, не се знае че умрели от глад рок-музиканти им правят аранжиментите.. Цитирай
TONY Отговорено Декември 15, 2007 Отговорено Декември 15, 2007 Ако някой е чувал най-новия "ХИТ" на Преслава "Водка с утеха", солото на дистъра е 1:1 със солото на "She's gone" (май така се казваше песента). Направо бях възмУтен!!! Не си прав Калине, опитали са се да го откраднат 1 : 1, на мен "Водка с утеха" - ми звучи като силно изразено рядко щастие. Няма нужда да се заклеймяват крадците - съвсем достатъчно е, както Феникс е дал двата линка Преслава и краденото й парче, смърдят ЯКО ! Фолк-певачката е ясна - каквото и дадът, това ще пее - иска да се изживява като звезда, да я дават по Планета, да има кинти и да свие семейно гнезденце с някоя мутра. Ами този хубавец китариста, клавириста и крадеца на Ши'с гон? (много вероятно е един и същ човек). Задавам си въпроси за неговият морал, самочувствие (сигурно се има за голяма работа - казва си "аз съм професионалист" и гледа с насмешка, на такива като нас - аматьор китаристи, дето си свирят по къщите и с гаражните рок банди). А реално е втора ръка копирач. И дано не е съфорумник - презрението ми към него е искрено и нескрито! (по добре и да не разбера изобщо кой е) За да няма недоразумения - "Водка с утеха", не е обявена за български кавър (трибют)на Стийлхарт - а си е безочлива кражба! Оправданието за умрял от глад не важи - умрелите от глад правят революция и разбиват витрините на хранителните магазини, ако са много. Ако са малко - просят на улицата.... Цитирай
kalinpetkov Отговорено Декември 15, 2007 Отговорено Декември 15, 2007 Аз не съм крайно настроен. Не ме притеснява кой какво свири, но КРАЖБАТА ме възмущава силно. Свириш, пееш, казваш че е твое... ... а като го чуеш... друг е мислил...друг е хвърлял труд...не е честно някак си... Цитирай
Recommended Posts