Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

От известно време наблюдавам как някакви хора се оплакват от това, че изкуствения интелект се обучава с песни запивани и издавани от изпълнители, на които не им се плаща за това, че изкуствения интелект се обучава с техните песни.

И вчера във Facebook попаднах на една българска група, която е написала следното:

Цитат

Днес взехме решение да преустановим всякаква звукозаписна и издателска дейност за неопределен период.
Причината е проста: отказваме да участваме в среда, в която творческият труд се използва за обучение на системи за генериране на музика без ясни правила, прозрачност, съгласие и справедливо възнаграждение за авторите и изпълнителите.
Наясно сме, че сме почти незабележима частица от музикалната индустрия и че решението ни няма да промени нищо. Но мълчанието би означавало съгласие, а ние не сме съгласни.
Изпитваме дълбоко отвращение от начина, по който технологичният напредък се изгражда върху труда на хора, които нито са попитани, нито защитени.
Ще останем встрани, докато отношенията между творците и разработчиците на генеративен изкуствен интелект не бъдат поставени върху ясна, етична и справедлива основа.
Това е нашият малък отказ да приемем случващото се за нормално.
Тази позиция не е срещу технологиите и не е срещу изкуствения интелект. Тя е в защита на авторството, човешкото творчество и правото всеки творец да знае кога, как и за какво се използва неговият труд. Вярваме, че бъдеще между изкуството и технологиите е възможно, но само ако е изградено върху съгласие, прозрачност и справедливост.
Не сме против бъдещето. Против сме бъдеще, което се изгражда чрез безконтролното присвояване на миналото и настоящето на хиляди творци.
Когато творчеството се превърне просто в суровина, някой трябва да каже „не“.
Днес това сме ние...

И се замислих, аз ли не разбирам или какво изобщо става. Събрах най-любезния си тон и отговорих следното:

Цитат

Уважаеми колеги,

Разбирам притесненията ви, но според мен има сериозно противоречие в позицията ви.

Всички ние сме се научили да създаваме музика по един и същи начин — слушайки, анализирайки и имитирайки други музиканти преди нас. Започваме с кавъри, попиваме стилове и постепенно изграждаме нещо свое. Това е основата на всяко творчество.

По същество, изкуственият интелект прави същото — учи се от вече създадена музика, за да извлече модели. Разликата е в мащаба, не в принципа.

Затова ми е трудно да приема аргумента, че този процес е „неетичен“, когато той описва точно начина, по който всички ние сме станали музиканти.

Интересно ми е какво мислите вие по този въпрос. Ето моите малко по-груби разсъждения:

Без да искам да обидя никой, ама това е най-абсурдното оправдание някой да не твори, което съм чел през живота си. Даже направо не мога да повярвам че някой може да измисли такова нещо. Нека сравним фактите. “отказваме да участваме в среда, в която творческият труд се използва за обучение на системи за генериране на музика без ясни правила, прозрачност, съгласие и справедливо възнаграждение за авторите и изпълнителите”. Искам да попитам как се учим ние, хората да “генерираме” музика? Не е ли точно по същия начин. Слушаме любимите си групи и първоначално опитваме да подражаваме на тях - свирим техни кавъри. След това измисляме “наши” парчета, но не можем да избягаме от влиянието на групите от които сме се учили. Вие не сте ли минали по този път? Минали сте. Всички сме минали от Бах, Моцарт и композиторите преди и тях, до Бийтълс, Пърпъл, Мейдън и който се сетите. Всеки се е учил от някой преди него. И в такъв случай е логично да ви попитам: Колко пари платихте вие на вашите любими групи, за това, че сте се учили от тях?

Да кажем, че на запад това горе-долу е регулирано. Там хората си купуват музиката, която слушат в магазина и парите отиват при изпълнителите. Или си купуват транскрипции на любимите си песни или албуми от музикалните книжарници, парите от които отиват също при групите или изпълнителите. Аз не знам на каква възраст сте, но аз (на 52 г.) като малък, та до преди 15 години някъде не съм имал нито една оригинална касета или компакт диск. Да не говорим за ноти или табулатури. По това време имаше “студиа” за запис, където даваш касета и ти записват нещо от техния каталог. След това торенти и т.н. Нито стотинка, цент или евро не е отишло по сметката на някоя група. Ноти и песни? От Славейков. Преснимани. После на “Синьото” кафе имаше школи на Трой Стетина - пак преснимани. После Юбиса Бизнес и др. Забележете, до тук тук говорим за това за което съм дал пари. За касетите записани при приятели или нотите преснимани от приятели няма никави дадени пари. Та тези хора в някакъв друг свят ли са живели? Какъв е техният принос за благосъстоянието на любимите им групи от които са се учили? Имаше ли “ясни правила, прозрачност, съгласие и справедливо възнаграждение за авторите и изпълнителите”? Техният музикален напредък не се ли е изградил върху “труда на хора, които нито са попитани, нито защитени”? Отношенията между творците и групите от които са се учили бяха ли “поставени върху ясна, етична и справедлива основа”? Къде е “защита на авторството, човешкото творчество и правото всеки творец да знае кога, как и за какво се използва неговият труд” преди изкуствения интелект?

Съжалявам, обаче смятам позицията на тази група за безпринципна и откровено лицемерна. 

Кажете ми "къде бъркам"?

Отговорено

Има огромна вероятност, като мине някоя и друга годинка и създадат специализирани видеокарти за подкарване на модели локално, тези същите, дето сега плюят да си затворят устата, защото ще пиратстват някой модел, който могат да подкарат локално и да имитират ... солото на Ван Хален да речем. Обаче сега понеже има платформи само като Suno и не им изнася да измислят смислен аргумент пишат подобни щуротии. На мен също не ми става ясно как така AI има пряка връзка с живите изпълнители и хората, коио те записват. Вместо да протестират могат да го ползват за демота, даване на идеи на групите/клиентите, които записват, ами нали аз като ида на концерт на група, която е записвала в студио ще слушам нея, няма да слушам холограма генерирана от AI? Според мен просто се правят на интересни до момента, в който не дойде някакъв продукт, който може да се изпиратства и има смисъл от него. ;) 

P.S. А и колкото и да протестират, Земята на да спре да се върти с или без тях. В момента живеем във време, в което или възприемаш промяната и гледаш да се възползваш от нея по възможно най-добрия начин или оставаш аутсайдер.