Тропчо Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s Ровя доста в музикалните канали. Прави ли ви впечатление този феномен? Как разпознавате тази изкуственогенерирана музика? Особено инструменталите тип софт джаз-маз-електрокънтри- и т.н. Харесва ли ви? Ползвате ли (бихте ли ползвали) възможностите на това ново НЕЩО? Е, колко да е ново? И Алън Парсънс, и Жан Мишел Жар ми доскучават чат-пат с еднообразните им ритъм-секции, ама пак се траят на пет ракии. Не очаквам особена дискусия, но си струва да се допитам до знаещи хора (каквито несъмнено сте тук) за да знам какво да разправям на внуците. ! Огледах се доста и не намерих такава тема. Ако дублирам някого, и това нещо се дискутира някъде другаде, моля да ме извините ! Цитирай
Тропчо Отговорено преди 3 часа Отговорено преди 3 часа Ти хубаво ме преместри, но си мисля, че тая тема не е за говорилнята и спама. Темата си е за сериозните раздели и очаквам мнението на сериозни хора по този.... той си е вече ПРОБЛЕМ. Цитирай
yamaha Отговорено преди 1 час Отговорено преди 1 час (Редактирано) Че какво му е на раздела, съвсем сериозен си е. Темата си е ОК за тука, защото хората може и да се майтапят, но може и да разсъждават съвсем сериозно по всякакви теми. Аз вече не слушам AI генерирана музика, може би защото започнах да го правя като един от първите и вече ми е писнало да слушам всякакви извращения от промптовете на хората, на които все още им е интересно да си правят всякакви експерименти. Едно време ги разпознавах по някоя хармония не на място, някой такт с нелогично развитие, по лошото качество на аудиото и т.н., но от тогава мина много време и става все по-трудно, а понякога невъзможно да разпознаеш едното и другото. Същата работа беше и преди 2000-та година с MP3-ките...кодеците бяха лоши, хората мачкаха яко аудиото и безпогрешно се познаваше кое е MP3 и кое не, но малко по малко нещата се подобряваха, използваният битрейт се качваше и по някое време разликата между оригинала и компресирания файл просто изчезна. Така че ако в момента все още някой познава кое е правено с AI и кое от човек, утре със сигурност никой няма да разпознава нищо, но по-лошото е, че както вървят нещата, на никой няма да му пука дали слуша ремикс от AI или нещо, дето е излязло от творческото въображение на композитор. П.П. Защо по-горе употребих думата "ремикс"? Защото вече съм го казвал и другаде - AI не композира нищо. AI само прави ремикси по задание от базата си данни човешки творби, върху които са го обучили. Просто алгоритъмът за събиране на крайната композиция е изключително добре направен, в бъдеще ще става още по-добър и AI музиката ще имитира напълно човешката. Интересно ми е само дали при все още продължаващото сканиране и обучение на новите модели, сканирането включва и музика, правена от AI, с която мрежата вече е препълнена...трябва да потърся информация по въпроса. Редактирано преди 1 час от yamaha Цитирай
yamaha Отговорено преди 39 минути Отговорено преди 39 минути Мина време и ми изтече лимита да си редактирам предишния пост, затова пускам нов. Говорехме за разпознаването - все още има леки издънки или в картината (най-вече при премигването на клепачите), или в последователността на хармоничната структура на аудиото, но най-вече заради някакво недоглеждане, незнание, неразбиране, пренебрегване на детайлите и др. от страна на този, който е задавал пропмптовете и не е доработил както трябва резултата. Конкретен пример, а и тест за желаещите да се пробват - един напълно виртуален румънски продукт...от всичко, което има в картината до последния звук в аудиото. Аз лично забелязвам няколко недоработени докрай неща, които издават AI проекта, както в картината, така и в аудиото (ако разбирах румънски, вероятно щях да хвана и проблеми в текста на вокала), но пък като се замисля...през ушите ми е минала толкова много човешка музика, в която също съм намирал безброй дребни и не толкова дребни недостатъци, така че спокойно мога да сложа оценка 5+ на продукта по-долу. Цитирай
Recommended Posts