Jump to content
Българският форум за музиканти

Санкции при умишлен лош правопис


Recommended Posts

  • Отговори 33
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Аз съм против!

 

Причината е следната... В нашият форум започват да се очертават твъде много ограничения и твърде малко свободи. Това са правила, продиктувани от вече огромния брой потребители, които искат да кажат по нещо, за да изпъкнат и не винаги го правят по правилния начин. За мое огромно съжаление в комуникацията с ценни за мен хора, членове на форума, което ги прави спрямо моите критерии интелигентни персони, получавам все повече реплики на недоволство заради налагани правила и все повече от тях не пишат във форума ни, а имат какво да кажат.

Има моменти, в които и аз се дразня на правопис. Понякога коригирам, но какво да се прави, няма как да се сложи и такава забрана, защото вече ще е смешно, поне в моите очи. Евтиме, ти ли ще налагаш наказанията? Казвам го със стабилна нотка припряност, защото работата на модераторите не е никак малка на този етап, а една подобна поредна "рестрикция" би довела до тотална лудница. Тук сме, за да се забавляваме и обменим опит, не да се ограничаваме. Правописът не е критерий за качество на коментар или липса на музикален опит. Не изкривявайте нещата така, моля! Има винаги мегдан да се казва какво да се прави и какво - не, ама кому е нужно? Винаги ще има хорица, които са свикнали на 4 и 6 като букви... няма какво да се направи! ТЕ СА ТАКИВА и ТРЯБВА ДА СЕ ПРИМИРИМ с това, защото са част от обществото ни!

 

П.П. Големи хора сме, давайте си дозата толеранс, която е необходима в комуникацията си с хората, дори и да не са част от този форум. Ако постигнете консенсус да се сложи и такава клауза в правилата на това общество, лично го за ме го казвам - СТАВАМ И СИ ТРЪГВАМ. Не съм полезен с музика, пиша остро на моменти, много от вас съм пращал в почивка за по седмица заради латиница или заяждане, но е имало причина. В това нещо няма причина!!! Стига сме измисляли бонус причини за глупави реакции и лошо отношение.

 

Евтиме, като ВИП потребител в този форум от теб се очаква да помагаш за благото му и доброто прекарване на потребителите тук с полезни теми и подкрепа на идята на обществото ни, а не да повдигаш подобен абсурден въпрос за обсъждане, който ще доведе до вълна спорове и неприязън срещу коментарите на потребители, правещи споменатите грешки в правописа си и начина си на изказ. Надявам се да си разбрал, че аз персонално не одобрявам този топик заради последствията от него. Преценката е моя и няма да се налагам. И без това малко ми се чува гласът, дано сега поне съм се изказал правилно и на място.

 

Поздрави,

Виктор

 

Доста смислено изказване, Вик :recourse: Макар, че намирам за добре, че подобен въпрос се дискутира, не ми изглежда много смислено да се споменава в правилата за ползване на форума и да отваряме допълнително работа на модераторите. Ако някой систематично използва "шльокавица" просто игнорирайте неговите коментари...ако е достатъчно умен, ще го забележи и ще си направи съответните изводи. Ако пък не е, едва дали ще му бъде много забавно да го игнорират систематично...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евтиме браво за повдигнатия въпрос, на мен лично ми се върти във главата от известно време същото но без частта със санкциите ... по скоро само като забележка. Виктор (IgniteAll) е прав че това за модераторите е една ... как да го кажа леко ненужна функция, имат си достатъчно други грижи че да следят и за това. Както се изказаха някой колеги тук опира малко или много до лична култура. Да, никой не е задължен да умее правописа до съвършенство (както пък други колеги изразиха недоволство и са прави) но според мен Евтим както и го е описал във заглавието е имал в предвид за УМИШЛЕН ЛОШ ПРАВОПИС . Тук не става въпрос за 1-2 правописни грешки или непознаване на граматиката, става въпрос за цели постове умишлено написани много "жаргонно" та даже понякога излизат и от това клише. Лично за мен ще е по добре темата да послужи за един апел към тези юзери (те много добре се знаят кои са, няма да посочвам имена, с някой сме приятели и си имаме уважението и съм им го казвал в очите) да вземат да се замислят малко. Както и ТОНИ сподели нека това предложение да стане към пожелателните изисквания за писане във форумът! Викторе според мен не си прав и за това че " Винаги ще има хорица, които са свикнали на 4 и 6 като букви... няма какво да се направи! ТЕ СА ТАКИВА и ТРЯБВА ДА СЕ ПРИМИРИМ с това, защото са част от обществото ни! " ... нали затова се създават правила във една общност за да не настава хаос и безнаказаност. Хората както са свикнали така и ще им се наложи да положат малко усилие за да се впишат във даденият кръг а не да разчитат на това че те така били свикнали и всички трябвало да се съобразяват с това!

Надявам се от цялата тема и всички дискусии да излезе някакво конструктивно решение.

Както казах по горе нямам против абсолютно никой юзер и това е само и единствено МОЕ мнение, просто моля за малко повече самоконтрол.

Поздрави.

 

:) Марио :recourse:

 

Позволявам си да цитирам цялото мнение на Марио, защото то е аналогично на моето. Ще добавя само, че в айсикю, скайп и т.н. пиша с 6 и 4, но тук не си го позволявам - въпрос на отношение към форума и потребителите му.

 

А-а-а, и да перефразирам вълчата поговорка - вълкът козината си мени, ама кура му остава същия /да го разбира кой както иска/.

 

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Колеги вижте, прави сте за санкциите. Аз също съм абсолютно съгласен. Но за съжаление то и да наказваш простака, той поука няма да си вземе и няма да разбере, за какво иде реч. Тези, които не владеят добре родният си език са ... !!! Аз не твърдя, че спазвам всички правила за писане, в смисъл правилен, неправилен член, окончания, запетайки и т.н., но поне се старая да пиша правилно и разбираемо!!! А който не може да го прави и да го санкционираме или не, той няма да се научи да пише правилно. Трябвало е навремето родителите му да го санкционират. Книжки е трябвало повече да чете и да ходи повече на училище, за да не бъде такъв неграмотник. Както и да е, нека поне се постараем да употребяваме родният си език правилно!!!

 

УСПЕХ

Редактирано от Тони Николов
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ох, не става дума за работата на модераторите само. Става дума, че ако някой реши да се зарови ще измисли милион такива теми за санкции за каквото му дойде на ум. Както казах има много неща, които могат да се забраняват, но целта тук е всеки да си каже мнението ако има такова. Това ще се превърне в "лов на вещици", ако ме разбирате... Санкциите гонят хората и създават лошо впечатление за тоталитаризъм. Ако искате това, ОК. Само искам да кажа, че всеки модератор следи секциите, които са му възложени. Това значи да се получи ефектът на Дамоклевия меч... тоест - някой от сега обявилите се може да си изкриви речта или тя да се счете за неправилно написана, защото в нашия език има много вариации на изписване на думи, някои от които са масово използвани, но са литературно неправилни. Това значи аз да не си затворя очите за тази му грешка, защото това определено ми бърка в очите(майка ми е филолог) и да го санкционирам. Няма да ви стане приятно след това и ще има огромни спорове и грозни думи, които ще доведат след себе си още санкции. Защо да се прави живота по-сложен, а не да си дадем по нещо, различно от санкции.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чак санкции - незнам дали е необходимо. Обаче аз катовидя такова нещо и го трия. Ако иска дадения човек да се виждат постовете му - да пише нормално.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...защото в нашия език има много вариации на изписване на думи...

Не става въпрос за една или две думи с дублетни форми или жаргонни такива. Мисля че Евтим много добре го е обяснил. Става дума за явна олигофрения!

Но дори да приемем, че използването на кирилица и сносен правопис са изпълнени, винаги ще остане проблема с лошото излагане на мненията в писмен вид. Тони хубаво спомена колегата Олд Шетърхенд като пример, но аз пък мога да посоча него - 90% от мненията му ги прескачам, защото липсва читава подредба, словоред, препинателни значи, малки/главни букви и т.н. Особено като е "под пара". Но така го кефи човека - така си пише. Не мисля, че имаме право да го съдим, все пак не е на изпит по Български език и литература.

Обаче за явна олигофрения - мисля, че трябва да се измисли нещо.

 

П.П. Честно казано не ми дреме, че 2-3 "Ентелигента" са пропуснали да се регистрират във Форума, защото витаел духа на тоталитаризма или както там щете го наречете. Както аз пропускам форуми пълни с малоумия и липса на всякакви правила, защото не ме кефи и не бих се впсисал в атмосферата, по същия начин това важи и за тях! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да бе,как пък не... Всичко живо (почти,де ;) ) реве за строги санкции и рестрикции,докато не почне да ги изпитва на гърба си... И тогава ставаме мракобесници и комунисти. Форумната администрация НЕ ОДОБРЯВА писането в "интересен/олигофренски" стил! Ново правило относно това се съмнявам,че ще има - НО! Да не се чудят подобни "автори",ако писанията им вземат,че позачезнат нанякъде по преценка на даден администратор или модератор.Мисля,че няма какво повече да добавя по темата.

 

П.П. По повод разни констатации - в този форум се пише и ще се пише на КИРИЛИЦА!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е,че защо?

Понякога някой иска да изрази нещо с този умишлен лош правопис.....

Обаче наистина не е много красиво и не мисля,че трябва да се толерира...И все пак санции е малко прекалено...

Та ние дори не говорим правилно!(е,аз се опитвам!)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ня'ъ съ плашункате пичове,нали се сещате че четенето на тези постове си остава лично ваше мнение.Няма сила на тоз свят която може да ме накара да направя нещо което от сърця вярвам че е неправилно..прочитането на един пост още по малко.Кво става като има постове от типа???

Като пратите линка от някоя тема на приятеля филолог клавирист ,изпадате в конфузна ситуация,щото оня се хили като гуси шеснайси полунощи на два от постовете в темата :)

Няма лошо уважавам вашето мнение и се опитвам да пиша що годе четими неща,защото вярвам че така е най добре.

 

 

ПО постовете го посрещат по музиката го изпращат!!!

 

п.с.Евтим ВИП-а чуй брато,като ти прочетох н....неетичния пост в темата със софтуера за запис се замислих да предложаедна тема за виртуални комбали и чимбири.АКо има някакъв начин да се антирейт-ва юзър с виртуални плесници и при набиране на 20 почивка за ден например,щяхме много да се замислим кви,как и защо и кога ги пишем.

Разбира се ако трябва да изям три комбълки за редовете по горе ше ги изям,обичма форума и давам(почти) всичко за (и в )него :yahoo:

 

Аре и може да напрайм една тема с примерен тест за интелигентност - който не прескочи 95-ия процент.. сорка

 

..тъй де аз не съм за каузата...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Олигофренското писане и мен ме дразни и по тази причина просто не чета такива постове.

Със санкции, както се спомена вече, очевидно няма да стане.

Модераторите са прави - който прекалява - делете!

 

Разбира се винаги има случаи, в които на някой, с цел подчертаване, му се иска да напише "уеко в уево", "ентелегент", "ивах ти и тъпинарш'ата майна" и други от сорта - ок, ама другото вече си е правене на интересен.

 

Който има уважение към хората наоколо и най-вече към себе си, се научава да пише и говори грамотно. Който не - това говори само лошо за него.

 

 

П.П. Аз си чета постовете по три пъти преди да ги пусна и още два пъти след това...ей така, от елементарна култура :coolp:

Не отнема повече от 2-3 минути.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз мисля, че ще е добре хора, които злоупотребяват твърде много с правописа, да пъдат предупреждавани, след което санкционирани(вие предложете по какъв начин).

 

Това е в общи линии моето предложение, вие сте...

 

Твърдо ПРОТИВ .

това като с магазините : Ако не ти харесва не купувай, респективно не го чети .

Това си е негова/нейна работа какви лайна ще създаде.Като не ги е написал адекватно човек ,няма да му откликнат адекватните , а НЕадекватните ,което

моеже да е и напълно съзнателно желание с абсолютно правилен подход .

Ш'ма проща'аш! ( без да се обиждате)

благодаря

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.