Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Съобщение от модератор: Линк към оригиналната тема – цък

Е чак толкова.. всеки (поне аз) си изказа неговите мохабети, чак ми се губи svet какво ще прави ...

Транзисторен амп нещо.

Даймбаг Дарел лампите ги подминавал отдалеч и ползвал торби с камиончета. Обаче,като свири добре и стават нещата.

Въобще, двете са различни неща. Аз не само че не свиря (хванах да вадя нещо на баса и загубих интерес), не само че се зарибявам с техника (с посредствени познания по електроника), и то направи сам измишльотини, ами забих в изцяло страничен проект - помощен за направи сам проектите...

И къде е смисъла, къде остава свиренето и музиката в цялата работа... 😀😀😀

Отговорено

@Ламби Бейби Томас ни бъзикна, не го приемай на сериозно ... ;) 

On 2/5/2025 at 5:26 PM, emosms said:

Даймбаг Дарел лампите ги подминавал отдалеч и ползвал торби с камиончета. Обаче,като свири добре и стават нещата.

Тоя пък тон специално, пари да ми плащаш няма да го търся ... по-жужащо, сборджийско и примитивно звучене на дист няма, направо Боз Метълзоун в Бери амп 1x12" ... но трябва да си призная, че Даймбег е автентичен музикант, въпреки изцъкленият му тон ... май трябва да направим отделна тема за възможно най-гадния тон променил историята на музиката ... :greenball:

On 2/5/2025 at 5:26 PM, emosms said:

Аз не само че не свиря (хванах да вадя нещо на баса и загубих интерес) ...

Ако ти представлява житейско терзание, поеми ангажимент към други 3-4 човека и направи банда, гарантирам ти, че всички съмнения за несвирене се изпаряват в мига, в който се осереш до уши (с извинение) на репетиция и отидеш неподготвен ... :icon_shithappens:

Отговорено (Редактирано)

Аз по-скоро се учудвам, как вади толкова ясен и чист тон (може би, защото свири чисто...), включително и на живо.

Рандал амповите от клипа може би са лампови...

И определено може да свири, и най вече да измисля интересни сола, за разлика от мега бездарния и посредствен Кърк Хамет 😄.

И китарата му звучи и пробива по добре от уауа омазаните бъркочи на Хамет, да речем защото няма втора китара да маже отзад, ама не само за това.

Редактирано от emosms
Отговорено

Кърк Хамет е член на най комерсиалната група в рок музиката изобщо.И аз съм наясно,че всеки съвременен китарист може да е по добър в музикално отношение,но никога няма да прави по сто концерта на година пред пълни стадиони с билет 200 евро примерно в продължение на 40 години и не се знае до кога.Алекси Лайхо примерно беше виртуозен китарист но никога не е пълнил стадиони.

Отговорено (Редактирано)

Нямах намерение злобно да плюя Хамет, Металика си е металика, един вид industry standard.

Но още 90-те лично аз се ослушвах за нещо по-интересно като звук и композиции. Металика омръзнаха, че и започнаха да свирят кънтри (и то не много добро... 😄).

Та само за референция, Дарел свири хубави сола, с градация, от мелодичен блус рок до брутални шредове, модерно ползване на флойд. И то не самоцелни и досадни шредове, като неокласиците и разни свирачи на супер предвидими скали и арпежи от упражнения за загрявка. Та и солата им звучат интересно колкото упражнения,ако да ги свирят чисто и бързо 😄

И всичко това с транзисторен амп ..

Редактирано от emosms
Отговорено

@emosms @svet.k @Ламби Понеже почнахме да пишем офтопик, реших да сцепя темата, нека онази си остане техническа.

Присетих се за едно клипче, дето Ола-та сравняваше две EQ-та за постигане на тона на Деръл:

Отговорено (Редактирано)

vujco-vano-gotovi-pukanki-150-g-65c371ff

1200_bratat-na-vuchkov-oshte-pribira-parИзвинявайте за офтопика, но заглавието е симпатично. Никога не съм пробвал рига на Даймбег, но е наистина забележително как звучи толкова добре с целия този нацепен транзистор. А колкото до Хамет - той може да не е върха на композициите и да има дни, в които не свири много технично, но твърде малко китаристи свирят по начин, който да може да го замени в група като Металика, където един фин прецизен музикант може би ще стои чуждо. Освен това, неговото свирене звучи живо,  като че с някакъв малко тревожен или ентусиазиран младежки устрем, което пасва много добре на музиката, която е по-сурова и може би сериозна по един характерен за Металика начин.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Последния албум беше приятна изненада. Все едно слушам старата металика, все едно точно така трябва да са парчетата и точно това съм очаквал, дори все едно съм ги слушал...

Но в периода, в който се интересувах от музика повече, бяха почнали да правят една смесица от боза с л*йна, нещо като обложката на Load (май), но кафяво и бежово като цветове по-щеше да подхожда.

Голяма черна точка и трудно за прощаване предателство.

Ако вземем друга група от онова време, която не изневери на стила, а се развиваше и подобряваше саунда, та до днес, Cannibal Corpse, авторитета на металика ми се струва компрометиран 😄

Отговорено

П.п. на domination, където ползва малко уа, ми се стори че ползва един трик (само предполагам).

Уа-то се оставя на крайно високо положение, което премахва омазващите ниски преди драйв/ дист, и после тона на ампа се наглася спрямо тази бленда, за да не тънее в ниските.

Съответно, като раздвижиш уа-то си имаш и уа уа..

Експериментирал съм с това,за да изкарам някакъв харесваш ми тон от зуума. Има значение какъв е тоналния диапазон на уа-то (в случая емулирано от процесор).

Отговорено (Редактирано)

Като стана въпрос за Металика преди десет години в Берген имах цял ден преди полета и  седнах да пия кафе в Хард рок кафе каквото и да означава това.На една малка плочка над масата се мъдри надпис тук свириха Металика.Кафето е с 15 маси за двама човека и е на самообслужване.Попитах бармана това някакъв майтап ли е?Отвори един шкаф и извади негови снимки с Клиф Бъртън и компания.Каза също,че са дошли с автобуса само с по една китара.Наели са обурудване и барабани от магазина и са си тръгнали пак с автобуса.Така де началото е било изключително трудно.

Редактирано от Ламби
Отговорено

^ Това ме подсети за едно от последните интервюта на Еди Ван Хален (светла му памет), дето разправяше как отначалото са се скъсали да свирят градиснки партита, забави и местни клубчета и рече така: "Можеше да ненавиждаш Ван Хален, но нямаше как да не си чул за тях" и така ... бая труд и посветеност е било, със сигурност. 

Отговорено

Винаги съм бил фен на Даймбег. И ме кефи транзисторният му тон.

След него цяла сьория метъл китаристи, звучът досъщ, като един и няма нужда да им уча имената.

Накратко - имат един и същ тон, опитвайки се да звучат, като Дайм, но с лампови ампове на Еди Ван Хален.

Ето наместихме и Ван Хален в темата, смислено. 

Разликата между ЕВХ и всички метълисти с як тон е, че Ван Хален е китарист на китаристите. И има характерният си браун тон.

И характерното си музициране и характерното си солиране и характерното си композиране.

А онези хиляди, стотици хиляди джъгаджъга китаристи ( разбира се много добри) са всички, като един с ампове 5150 или ректифайъри. Но колкото и да са добри, има ли смисъл да им помня имената.? Естествено, отговорът е не. Но не е и само до китаристите.

Цялата продукция е унифицирана. Новите банди звучат супер яко, ама може и да не забележиш, че албума на бандата Х е свършил и 

ютюб върти вече бандата Игрек, докато си вършиш нещо на компа и не следиш прозорецът на ютубата ( естествено говоря за унифицираното звучене на днешните банди по стилове).