Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Купих си бустер EHX LPB3 но още не съм решил къде да го сложа във веригата. Досега не съм ползвал бустер, та съм несигурен. Е, поне ми е ясно, че ще бъде след дистера на BOSS adaptive DA-2, но се чудя дали преди дилей-ривърба или след тях. Другите педалчета няма смисъл да ги описвам, защото знам/предполагам, че са преди бустера. Знам, че бихте казали: "пробвай", но в моя случай не е толкова лесно, защото педалборда вече е монтиран отдавна и ми е почти невъзможно да изваждам и размествам пач кабели. Но понеже ще добавям още два педала, единият от които е този бустер, та ще ми се наложи отново да разглобя и преконфигурирам всичко. Да, чак тогава мога и да си направя проба, но предварително ме интересува и вашето мнение и предпочитания. Та - дали преди дилей-ривърба или след тях и защо едното или другото? Това е основният ми въпрос.

Редактирано от Лими
Отговорено

Без да знаем в какъв амп ще го пускаш и дали имаш FX loop гадаем просто. Щом питаш дали да е "преди дилей-ривърба или след тях", най-вероятно схемата ти е нещо от сорта:

• китара -> кабел -> дист -> някаквки_други_ефекти -> дилей/върб -> вход на ампа -> микрофон/DI изход -> централно

Ся, нека първо да помислим каква е ролята на booster-а и в какви комбинации може да се ползва в горния сценарий.

1. Свириш на clean канала от кубето, обаче идва време да солираш, независимо над подложка или работиш с банда, удряш booster-а и какво прави той – вдига ти входното ниво с +15dB и ако топололгията на ампа има голям headroom преди изкривяания или си е направо транзисторен, крайният резултат е, че китарата ще се чува по-силно и ще изплува в микса. Приключва ти солото, удряш го пак да го изгасиш и си продължаваш.
  2. Ако свириш с лампов амп, който има само един канал да речем и няма достатъчно gain, че да ти криви както ти харесва, booster-а е удачно решение, за да ти изкриви канала, все едно печелиш "още един канал" от педалче.
  3. Имаш хеви-метъл амп, като Mesa Boogie да речем и бустера го ползваш с намален гейн до края или примерно работи на 10% колкото да ти компресира канала и всички паур акорди да ти звучат еднакво. 
  4. Тоя distortion дето го ползваш примерно ти криви прекалено много и искаш да имаш още една алтернативна опция за overdrive или пък примерно си нагласил диста да няма много гейн и като натиснеш буустера, да спечелиш още гейн и така да си разшириш наличните тонове по време на творбата.

Употребата му в горния чейн след дилей-върб би имала смисъл според мен, единствено ако искаш да го ползваш като някакъв глобален gain stage – примерно нагласил си си целият тон и накрая искаш на моменти просто да изплуваш над всичко ... аз в такъв контекст бих го сложил там и това при положение, че ампът няма FX-Loop. Това си идва и със своите последствия, зависи колко стерилен или оцветяващ ти е бууста ще ти се промени тона глобално.

Когато го слагаш преди дист или други ефекти, буустера им променя характера, защото стои на входа - диста ще стане с повече гейн, дилеят и върба ще получат по-голямо входно ниво, което ще рефлектира върху броят и типа на повторенията на дилея и върху поведението на самият върб ... ако има други ефекти, ще има друго влияние върху тях над входа.

Изясни си какво искаш да постигнеш и ще разбереш къде му е мястото ... и още по-важно дали ти е нужен изобщо. ;)

P.S. кое къде стои и как му влияе най-лесно можеш да разбереш, като вкъщи си инсталираш един multi-fx guitar processor като BIAS FX/Guitar Rig и почнеш да въртиш и да им променяш местата и ще чуеш на практика какво става ... но според мен всяко решение трябва да е водено от някаква логика.  

Отговорено

Аз го слагам преди драйва. Защото съм металист ;) 

Реално, хората го ползват преди или след драйва. Преди - ако искаш да получиш повече драйв, след - ако искаш да усилиш нивото на драйва без да му даваш още кривоч. Примерно класиката в хай-гейна е да пуснеш един Tube Screamer преди усилвателя (преампа) и китарата ти е готова за смесване, защото TS-a има специфични характеристики, които режат ниските и добавят среди. TS-a в този случай е бустер, слагаш гейна на 0. 

Някои хора ползват бустер за да си вдигнат нивото, примерно по време на соло. Тогава го слагаш след драйва. Ако ползваш усилвател е след драйва и преди усилвателя.

А на въпроса дали преди или след дивей, ревърб, определено преди. Дилея и ревърба са винаги последни във веригата. Освен ако не правиш някакви експериментални звуци. Но идеята на буста е да усили сигнала, или да добави малко гейн към драйва. 

Отговорено

Koobenot, какви са тея +15dB бууст, ще взривиш нещо. :D За соло ниво добавяш 3-4dB, ако си по-нарцистичен тип 6. :)

Най-типичните методи за използване са:

• Да вдигнеш нивото. В луупа на ампа.
  • Да напомпиш ампа. Точно преди него, използва се с относително хилави откъм гейн усилватели или нагласен на границата на кривене амп. С бууста го подбутваш да пусне малко/повече драйв.

Ако използваш клийн амп с ОД педалче - третираш го като преампа на усилвател. Драйв/дист педалчетата са евтина и преносима алтернатива на цял амп. :) 

Има прозрачни буустъри, има и оцветяващи. Вторият вид е подходящ да добави/промени тона когато го включиш (не само за ниво). Някои използват такъв тип бууст като Always On ефект (никога не го изключват).

Отговорено
40 minutes ago, Baby Thomas said:

Koobenot, какви са тея +15dB бууст, ще взривиш нещо. :D

Първо, признавам си, че си падам малко екстремист и второ, нека те запозная с добрият ми приятел Ерик Клептън, с когото ще ходим на касаплък в Симитли по празниците :greenball:

https://www.fender.com/en-US/parts/controls-switches/stratocaster-mid-boost-kit/0057577000.html

Отговорено
Преди 1 час, Baby Thomas написа:

използва се с относително хилави откъм гейн усилватели

Ректифайъри, 5150, Дизели... колко да са хилави от към гейн ;)

Отговорено (Редактирано)

Има прозрачни буустъри, има и оцветяващи. Вторият вид е подходящ да добави/промени тона когато го включиш (не само за ниво). Някои използват такъв тип бууст като Always On ефект (никога не го изключват).

pedal24.thumb.jpg.c9391cdac286febbb5660f3804214879.jpgusilvateli.thumb.jpg.71837eda2276cf9b2c79eec60a339229.jpg

Благодаря ви, изясних си всичко. Всъщност аз не ползвам този бустер за буустване, а за тонкоректор, като Always On, защото има много добър параметричен еквалайзер с Q фактор. Опитвах и с графичен EQ и с друг бустер с корекции, но с този бустер(който май не сте и разгледали) постигнах най-добър тембров резултат, но не с типичен ел китарен у-л, защото в моята практика не ми се налага да ползвам такъв. Исках да постигна приемливо добър тон и с малък преносим за в парка усилвател и с миксер система. Е, най-после го постигнах. Соловото бустване го постигам по друг начин, който не е цел на тази тема. Основният ми въпрос беше - дали преди или след дилей/ривърб? След сложно прерконфигуриране на педал борда(виж снимката), стигнах до извода на musicman, че е най-добре преди дилей/ривърба, защото тона е най-чист. След дилей/ривърба също става, но тона е малко размазан и не добре дефиниран.

Koobenot, какви са тея +15dB бууст, ще взривиш нещо. :D За соло ниво добавяш 3-4dB, ако си по-нарцистичен тип 6. :)

Въпросният бустер има два обхвата - 20 и 33dbmax, но с плавно усилване.

Редактирано от Лими
Отговорено (Редактирано)

Прекаленото бустване става като блудстване.🤪:hysterical:

:ok:Но този бустер наистина е страхотен. :thx:

Редактирано от Лими
Отговорено
21 minutes ago, Лими said:

Благодаря ви, изясних си всичко. Всъщност аз не ползвам този бустер за буустване, а за тонкоректор, като Always On, защото има много добър параметричен еквалайзер с Q фактор.

В страни от темата, понеже виждам, че имаш goRack на DBX, EQ-то му не може ли да ти реши този проблем или не "лекува болното място"? 

Отговорено (Редактирано)

Както се казва, "Благодаря за въпроса" :thx:

Както виждаш аз ползвам и лупер, в който има и други записани инструменти + ударни и всякакви перкусии, а понякога и вокал. Този Gorack действа тотално на целият спектър, а болното място си ми беше китарният тон, който преди да излезе от педалборда преминава през луупера и от там излиза смесен с целия "компот". И целта ми беше китарата да не се размазва в компота, а да се усеща като цял "плод". Все пак благодарение на възможностите на луупера китарата може да излиза и през отделен аутпут към китарен у-л, каквито показвам на втората снимка. Единият е специфичен такъв на EHX 5mm 2,5 W към Joyo кабинет с Celestion 8" 20W. Но не винаги го ползвам, та затова ми трябва и допълнителна корекция, та се колебаех между каб-симулатор или този бустер на EHX LPB3.

Резултата е достатъчно добър за тези пари! Т.е. най-после направих "от пръдня - боя":hysterical:

Редактирано от Лими
Отговорено

Само дето Ерик Клекнал не бууства ФХ Луупа с този Mid-Boost Kit, нали? :)

Говорех за соло бууст, вдигане на цялото ниво след като тонът вече си е оформен и само искаш да се чуваш по-силно. На входа на амп работи по различен начин и там доста повече носи на издевателства.

Рафо, имам предвид, че буустър е подходящо/нужно да се използва с ампове, които самостоятелно вадят само лек крънч и имат нужда от допълнителна помощ, за "нормален" овърдрайв. Разбира се, има сто мнения колко драйв е "нормален". А Меса, 5150, Дизел и т.н. имат три пъти повече гейн от нужното. Какво има да го буустваш, само за повече мазня ли? Това че милиони го правят, не значи, че е редно. :yes:

Отговорено

Сега, като се замисля, всичките ми бустове са поне 10dB и до сега не съм гръмнал нищо ;) и да, не ги ползвам за соло, само за тресня преди драйва или преампа.

Отговорено

^^ Не, реално това което става е че звука на китарата звучи по-добре в микса. Както казах, реже ниски, добавя среди, не помня още какво. Не добавяш кривоч, нито  бустваш.