Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Струва си пробата, ако го имаш от някъде.

Аз съм подарявал, изхвърлял, разбивал в земята за кеф такива, 😄, сега не се намират толкова лесно.

Процесора няма нужда да има fx loop, защото е на точното място във веригата. С импедансите какъв проблем да има, а за метъла - closed back cabinet.

• Отговори 125
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

В зависимост от изх. и вх. импеданс на двете устройсвтва могат да се губят честоти и/или ниво и просто да звучи ужасно. :yes:

Това че даден жак влиза в дадена "дупка" не означава непременно, че ще свирят добре заедно. :greenball:

Отговорено

Кви глупости, входния импеданс е ок, буксата е проблемна 😀

sn_09.thumb.jpg.c7566f876ba93ccdb0dba08c30093a6d.jpg

Еле пък от процесора, където на изхода предполагам може да включиш директно слушалки, какъв импеданс....

Но ако няма откъде да вземеш такова, не си струва много да ровиш по боклукчийските продавалници. Ще те одрусат за някакъв скрап, който не се знае в какво състояние е. Има и евтини, но доставката също е проблемна.

Отговорено
3 minutes ago, emosms said:

Кви глупости, входния импеданс е ок, буксата е проблемна 😀

Обратното. ;) 

3 minutes ago, emosms said:

Еле пък от процесора, където на изхода предполагам може да включиш директно слушалки, какъв импеданс....

Най-малкото, което е, ако Left/Right Main Out, Headphones Out и FX Loop бяха с еднакви характеристики, щеще и изходите да са общи или нямаше да бъдат обозначени и свързването щеше да е "концерт пожелание". Не че при евтините кийборди не я правят тая тъпня, като подбират средноаритметично "едно към гьотере" някакъв общ импеданс, дето хем да става за слушалки, хем за изходи ... принципно трябва да са си отделени. Единствено в много скъпите устройства, където изхода е общ има някаква компараторна схема, която променя импеданса спрямо закаченото устройство или ти е даден бутон/врътка както е при миксерите/китарните аудио интерфейси. :) 

Отговорено

Съветът ми е да подрънкате на някоя лампова стотарка с две или четири дванайски.Ако се притеснявате,че не е достатъчно усилена излезте на открито.Оставам с впечатление,че сте гледали истинска китарна хапаратура само в ютуб.Ако не притежавате такава хапаратура отидете в някоя репетиционна срещу 20 лева ще добиете представа кое какво е и какво Ви е нужно.Работата е малко,като да забременее мъж,правят се опити засега без успех.Наздраве.

Отговорено (Редактирано)

И аз се чудя как точно е направено, според мен изходния волюм контрол е с малко аванс, за да може да си нагласиш нивото на слушалки. С няколко модела зуум, и то от най-евтините, работи така.

Проблем с импеданса няма никакъв, проблемът е, че си преобладава саунда на зуума. С по 'прозрачен' процесор, който се ползва за IR, EQ, дилей/ривърб, проблема ще е колко си може adc/dac конверсията и колко това ще смачка динамиката/ резолюцията на звука.

Абсолютно същото ще направи, като го вкараш в send return на лампова стотарка или каквото и да било. За по 'натурален' бленд аз се базикам с dry/wet mix, но там цъфват едни проблеми с фазата, при смесването на оригиналния и обработения през ефекта звук... 😀. Send-return с dry-wet на изцяло лампови глави е мега-прост (гледах някакви схеми на ENGL и други) и въобще не ги решава. Въобще едва ли някой ги решава, освен че почти всички луупове нямат микс, и саунда ти минава и се 'преформатира' изцяло от ефекта в него, и каквото такова...

С лампова стотарка вкъщи динамиката ще е меко казано стряскаща. И ще го ползва макс на 1.

С 2 х Ел84 и 1x12" (класиките са 18w) вече се усеща тоя момент. Особено като усилвателя е без обратна връзка. За вкъщи и толкова е НЕползваемо силно.

Ползвал съм го на едно, или е стояло като паметник и съм се базикал с гитар риг, или през процесор, през миниуредба (hi-fi) или на слушалки.

Редактирано от emosms
Отговорено
1 minute ago, emosms said:

проблема ще е колко си може adc/dac конверсията и колко това ще смачка динамиката/ резолюцията на звука

Това е належащо, но най-важното в един проц е колко са му реалистични алгоритмите (според мен). Колкото проца е по-куц и може да смята по-малко, толкова по-първобитно реагира на динамика и нюанси или изобщо не реагира.

Всъщност, споменатите от теб Зуум/Диджитек и прочие зъзкалки (от ниския клас имам предвид) кабинетите им са толкова първобитни, че дори не съм сигурен дали е вграден IR, повече ми звучи като някаква крива на EQ дето реже бас и високи и му викат кабинет ... :) Пък колкото до симулацията на амповете, обикновено за да пестят от процесор правят capture на някакъв амп с настройки и после слагат някакво post EQ, колкото да променяш базово честотите ... ама разбира се не е същото като при амп, като завъртиш един потенциометър всички преходни процеси в предуислвателя, обратни връзки и т.н. да променят тона изоснови и респективно реагира различно на различните тонове.

Именно затова и написах, че това единствено го могат високият клас като Helix, Line 6, AxeFX. Иначе за FX Loop, където са ти модулационни/пространствено времеви и т.н. ако няма някакви чуваеми загуби не е чак такава болка за умиране. Не е и такава голяма умирачка ако го ползваш като бууст пред истински амп ... проблемите според мен почват, като искаш проца да ти прави основния тон и алгоритмите му са куци ... :icon_shithappens: 

Неслучайно и до ден днешен хората примерно си харесват ефекти на Lexicon/Eventide/Bricasti от края на 90-те ... разбира се, че сега има много по-мощни CPU-та, памети и прочие, но онези устройства имат специфични алгоритми/конвертори/преампове, които към ден днешен макар, че сме по-напреднали хардуерно, като че ли не всеки бранд влага толкова много в R&D да изпипа алгоритмите ... то и за това AxeFX струва една шапка с пари, памети и процесори под път и над път, само че експертизата вложена в алгоритми и програмиране не се набавя толкова лесно, IMHO. :)  

Отговорено

Зуума няма IR, каб симулациите стават, дори да си включен в някакво стъпало и колона. Просто му модваш АЧХ...

Svet не ползва амп симулации и драйвове от процесора, и аз не смятам да ползвам, когато скалъпя каквото мисля да правя.

Процесора ще е точно като в fx loop - след преампа и преди крайното..

Аз честно казано бих пробвал в fx-loop да вкарам драйв/ амп симулация, ако преампа няма достатъчно гейн или нещо ми липсва в текстурата на звука. Не за друго, а защото там трябва да е ефекта за дилей/ ревърб и подобни. Преди преампа не бих го ползвал, освен като уа-уа. За бууст преди ламбата по-добре аналогово драйвче/ бустерче, а най-добре да не ти трябва...

Варианти много, хептен забравих какво е намислил автора на темата 😀😀

Отговорено

^ Претърпя бая метаморфоза, започнахме от това кой 8-инчов говорител би бил подходящ за "джът", в момента сме на тема с какво да клатим 112 вкъщи след лампов преамп, че да звучи злобно ... Но нищо де, казват в дискусията се раждала идеята, а в спорът истината ... ;) 

Отговорено

😀 Като 90 % от темите тук. Важното е че стана хавата. А освен за ефекти, ползвам проца за наподобяване на китарно стъпало, защото домашния усилвател е прекалено чист в това отношение. Колкото до ламповите стотарки, всички сме свирили на тях и определено не стават за вкъщи. Имам един Hotone heart attack,  c fx loop, но е прекалено дигитален звука, пробвах и преампа през него, ц. Той по скоро като преамп може да се ползва, има Меса симулация. Както и да е, вариантите в съвремието са безбройни, стига на човек да му се занимава и да знае малко какво прави, за да няма пушаци... 😀 

Отговорено

Любопитен съм коя стотарка с Мастер волюм не става за домашна употреба.Също съм любопитен кой проц включен пред усилвател може да наподобява истински амп.Досега не ми се е случвало някой да ми дойде на гости и да иска да свири на проц,не е като да нямам и такива шитни.Разликата в малкия и големия амп е,че малкия го усилваш колкото може,големия колкото е необходимо да се знае.

Отговорено

Истински амп е доста субективно понятие, явно ти знаеш цялата истина. Отварял ли си истински практис амп? И как ще ме убедиш че електрониката вътре е по добра от японски усилвател от 80- те? Това със свиренето с 100 ватов лампов усилвател в къщи означава че или живееш в бункер или жужи намален до последно. Без раздвижване на говорителя, няма лампа. Ако можеш да си го позволиш, поздравления! По добре ще е с процесора както казва един наш модератор :)

Отговорено (Редактирано)

Нали трябва да на*ъзиш и лампата в крайното стъпало, или поне така е било при старите ампове без Мастер волюм.. Крайните лампи също вкарват хармоници и изкривявания. 

Това да речем ще стане с атентатор.

Отделно имаме и 'breack up-a' на самия говорител. Последното без майтап, не заради 'изкривяването' от самия говорител, но и при hifi тонколоните се наблюдава, че има минимално (и максимално) ниво, при което звукът се разгръща с най-пълноценна динамика. Иначе звучи умряло, а при много високи нива криви.

За мохабета, ето тази 8" джвъчка ще ползвам, мяза си ми точно на китарен. Обаче докато се стигне да го монтирам, и дали ще се 'открехне' с 1-2 вата и колко аларма ще вдига реално, не знам...

Искам хем да звучи пълноценно при тия нива, хем да не вдига шум над нивото на говор...

20250129_222603.thumb.jpg.85f66a2852a6b577b3ca15a190a6d100.jpg

Редактирано от emosms