Jump to content
Българският форум за музиканти

Полиране на прагчета


Recommended Posts

Главно с т.нар. elbow grease ;)

Има доста варианти. Някои фирми предлагат такива комплекти, примерно Дънлоп, който включва картонче, което да пази фретборда + нещо като абразивна хартийка. Аз имам и една химийка от Lizard Spit, която е вълшебна, но бая скъпа. По-Тънко може да се мине с вълнен или друг сравнително абразивен плат, с или без някаква паста за полиране. За джаджи клонинг на Дремел има накрайници за полиране, но трябва да се внимава със скоростта и да не тръгне нанякъде. Може да опиташ и с МНОГО фина шкурка 3000+, но не съм тествал лично, трябва да се види какво ще стане точно и дали няма да оставя микро браздички. В нета често препоръчват steel wool 0000, но това е малко опасен метод, защото отделя супер малки метални частици, които адаптрите привличат. И "почистването" им после с неодимов магнит е ужасна идея, защото размагнитва адаптерните магнити. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе и аз гледах това със стоманената вълна, но тозно тези частици ме притесняват. В мюзик дивижън има някакво комплектче - паста и едни метални дето се слагат на прагчетата. С дремела също съм гледал мисля как въртят по праговете.Лично аз съм се насочил към вълната, щото е най-евтиния вариант. Предполагам, ако се опаковат добре адаптерите и грифа и с прахосмукачка се смукнат после остатъците, няма да има проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Baby Thomas

Преди време си бях купувал едни micro fret cloths на дънлоп. Практически представляват парченце шкурка на текстилна основа. Или поне така си изглеждаха. Никога не съм ги ползвал (за щастие не се е налагало), та ако представлява интерес, мога да проверя довечера след работа има ли някакви допълнителна информация по опаковката и по тях самите, защото в сайта им е оскъдна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

@Mefistofel82 така е, това шкурка 8000 на Дънлоп.

@Voidhanger купи си Music Nomad Fret Frine комплект и почиствай с него. Няма да станат мега огледало както полиране с дремел, но дава добър резултат със сравнително малко занимавка и малко мацане.

Ако си ентусиаст и обичаш да се цапаш - за дремелите има кечета. Намаляш на най-бавната степен, слагаш върху прагчето от препарата fret frine или има една паста Autosol (по железариите) дават я за полиране на алуминий, Работи добре. Само че, тази паста хвърчи като въртиш с дремела и цапа.

Важно е да се внимава с дремела - не се натиска много, съвсем леко движение. Тук има риск ако много претоплиш прагчетата да излезе някое :D Това естествено е много краен сценарий.

Хубаво е, ако работиш с дремел да олепиш с хартиено тиксо фретборда за да не го замърсиш с препарата за полиране (защото обикновено е мазен).

Редактирано от chris_barnes
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1 за Music Nomad - екстра си е ... така или иначе пак ще потъмнеят след не-много-дълго време :) Алтернативата са прагчета от неръждаема стомана...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.