Koobenot Отговорено Август 4, 2023 Share Отговорено Август 4, 2023 Точно и аз имах предвид Audacity, ходих да си поправям поста, WaveLab е комерсиален аналог от Steinberg, а Sound Forge си е наистина вехта история. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yamaha Отговорено Август 4, 2023 Share Отговорено Август 4, 2023 преди 1 минута, Koobenot написа: ... а Sound Forge си е наистина вехта история. преди 8 минути, CyberGene написа: Това не е ли едно много старо нещо, дето е от времената на пиратлъка още? 😀 Сакън, да не сте казали лоша дума за форджа, че това ми е любимият редактор от години. То от времето на пиратлъка е още и Cakewalk-а, който ползвах от време на време още на Win98SE, а после и на XP. Много му мразех интерфейса и още куп неща, но ми го бяха дали като бонус с една от аудиокартите ми...след това на 9-та версия го спряха и оставиха само Sonar-а, а след дълги години прекъсване отново пуснаха Cakewalk вече като безплатен DAW и почти не повярвах когато го инсталирах за пръв път, защото това си беше чист Sonar с всяко едно копченце и функция и не ми беше много ясно при това почти пълно припокриване на платената и безплатната програма, как изобщо ще си продават Сонара и кой ще прояви интерес към него само заради някое и друго VSTi вътре. А иначе за форджа - това е най юзър-френдлият редактор, който ми е попадал досега...сигурно затова и продължавам да си го ползвам, понеже с него се работи лесно, бързо и си има всичко необходимо за прецизни редакции. 3 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
korifei Отговорено Август 5, 2023 Share Отговорено Август 5, 2023 Аз попропуснах малко от темата ... много ядове ми се събраха тия дни на главата и не зная как ще се оправя ... иначе @yamaha по отношение на бъговете имах предвид "събирателно" за голям брой от безплатните програмки с които съм патил ... по отношение на Cakewalk-а съм резервиран като опции ( ограничават те към технте продукти - леко порочен кръг, който прилагат и други ... но за мен най-големия проблем с "FREE" програмките са авторските правя, затова често цитирам Сингапур, защото доколкото зная Китай няма подписани договори за авторски права никъде с никой и си тръсят вратички със страни като Сингапур, Хонг Конг и прочие --- просто в тия географски ширини нищо "авторско" няма тежест --- без проблем мога да се кръстя например MJ ако бях локализиран там, да си пускам моите аматьорски глупости и да си грача както зная - независимо как се наричам и чий престиж уронвам ... ама това си е широка тема и просто не искам говоря по нея .... ...Доколкото юзера дето пита за безплатната програмка, от факта, че го е постнал в клавишни и като инфо за неговия инструмент - пиано, просто го сравних със себе си и си изказах мнението да не си губи времето с "експерименти" - трупайки умения с нещо което вероятно ще трябва да промени след време, а директно да си търси нещо "прилично" с бъдеще --- защото аз имам лош опит с безплатните програмки и съветвам другите да не се занимават с тях, защото могат само да изгубят ... както считам за себе си от работата си с тях. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
CyberGene Отговорено Август 5, 2023 Share Отговорено Август 5, 2023 On 8/4/2023 at 7:38 PM, yamaha said: Сакън, да не сте казали лоша дума за форджа, че това ми е любимият редактор от години. Преди много години и аз го ползвах пиратски. След това реших да ползвам или безплатен софтуер, или да си купувам софтуер. Пробвах Audacity и дори доста дървено в първите си версии, вършеше същата работа 🙂 А вече е много напред от едно време. То един аудио-редактор колко може да е сложен? Рязане и местене на аудио, стандартни манипулации тип нормализация, fade in/out, тишина. Не е ракетна наука. Има си пълния набор от трансформации и ефекти, де, едва ли има нещо на Sound Forge, което да го няма в Audacity. За един DAW важи същото, но да кажем, че наборът от вградени инструменти и ефекти ги различава. Иначе там втелясването също ми е малко странно — всички са едни и същи, другото е суета 😀 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yamaha Отговорено Август 5, 2023 Share Отговорено Август 5, 2023 (Редактирано) @CyberGene, винаги съм казвал, че в днешно време с почти всяка програма (DAW, звукови редактори, видео редактори...) можеш да си свършиш работата, а останалото е въпрос на лични предпочитания. То и форджа в последните версии вече стана почти мултитрак, но иначе като звуков редактор аз лично го ползвам за доста повече неща от тези, които си изброил, разбира се не и без помощта на известно количество VST-та. @korifei, пак излагаш някакви общи твърдения без конкретни примери - конкретно кое точно е орязано в Cakewalk, за което аз не знам? И какво реално не можеш да си свършиш с него, а можеш да свършиш с някоя платена програма...или с 2 думи - какво точно му липсва? Бих добавил, че е натъпкан с толкова много функции, че само мануалът му е по-дебел от Библията и даже преди време почти го бях изчел, а беше някъде към 1900+ страници ако си спомням правилно. П.П. И още нещо, за което писа някъде по-горе - казваш, че пишел в някакъв собствен формат. Че кой мултитрак не запазва проектите в собствен формат? Това е специфичен вътрешен формат, с който работи всеки един DAW на всеки един производител. Работата е при импорта и експорта какво се поддържа, а в случая не виждам нещо, което да липсва. Редактирано Август 5, 2023 от yamaha 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
CyberGene Отговорено Август 6, 2023 Share Отговорено Август 6, 2023 8 hours ago, yamaha said: като звуков редактор аз лично го ползвам за доста повече неща от тези, които си изброил, разбира се не и без помощта на известно количество VST-та. Гледам, че и Audacity ми засича всичките аудио ефект-плъгини и реално може да се ползва почти като DAW. Подозирам, че идеята му винаги е била да копират SoundForge като функции 😀 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Koobenot Отговорено Август 7, 2023 Share Отговорено Август 7, 2023 On 8/6/2023 at 12:27 AM, yamaha said: ... а беше някъде към 1900+ страници ако си спомням правилно. Аз затова се кефя супер много на YouTube, защото направи четенето и ровенето в такъв тип справочна литература безсмислено, зависи вече и колко стара е програмата де, не вярвам да има серия туториали за Cakewalk 9 ... Иначе всяка една от конкретните програми е дотолкова добра, доколкото й познаваш функционалностите и й харесваш интерфейса. Разбирам, че ако колегата @yamaha да речем е ползвал Sound Forge 15 години от живота си, е много ясно, че пак ще ползва новата версия на тази заради имплицитното знание на функциите, разбира се има ситуации, където новата версия има ТОТАЛНО различен интерфейс и трябва всичко да учиш от нулата, но това са по-скоро изключения. P.S. Все още ме забавлява фактът, как една случайно отворена тема отключи Кутията на Пандора и започна "Форумната война на audio редакторите" ... 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
CyberGene Отговорено Август 7, 2023 Share Отговорено Август 7, 2023 33 minutes ago, Koobenot said: Аз затова се кефя супер много на YouTube, защото направи четенето и ровенето в такъв тип справочна литература безсмислено Аз съм явно вече от старото поколение и нещо не мога да разбера смисъла от това да се гледат видеа, в които някой обяснява 30 минути как да направиш три последователни клика 😀 Ще перифразирам един стар лаф: Два дни гледане на видео тюториали в YouTube спестява 10 минути четене на документация 😛 Не ми обръщайте внимание, наясно съм, че и да мрънкам, и да не мрънкам, хората вече не четат документация... Тези DAW-войни са пълна загуба на време, ама и това е сега голяма мода. Навремето почнах с Cakewalk във времената на Windows 95, (P.S. глупости, всъщност ползвах Cubase още на Уиндоус 3.11, добре си спомням) след това ползвах Cubase пиратски, след което минах на Мак и си купих Logic Pro, но междувременно съм ползвал Ableton Live, който ми е идвал безплатно в олекотена версия с най-различни аудио продукти и инструменти. Все тая, всичките са еднакви. Всеки от тях става за всякаква музика и всеки от тях идва с доста голям набор отлични вградени инструменти и ефекти, има си и много добри third-party ефекти и инструменти, като всичките те могат да се ползват във всеки DAW. Изобщо... напълно безсмислени спорове, ама лаф да става 🍻 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Koobenot Отговорено Август 7, 2023 Share Отговорено Август 7, 2023 Да, абсолютно, да става лафа. Иначе мокрият ми сън е да ползвам Pro Tools на Apple машина и да видя дали ще се изкефя от преживяването, но още не са ми пораснали достатъчно топките да платя за лицензите и устройствата ... 9 minutes ago, CyberGene said: Аз съм явно вече от старото поколение и нещо не мога да разбера смисъла от това да се гледат видеа, в които някой обяснява 30 минути как да направиш три последователни клика 😀 Аз явно пък съм от новото поколение и не знам точно как ще разбера какъв е ефектът от написаното, като трябва да си представя резултата от чутото. Примерно, веднъж исках да си направя един Fade Out на единият от каналите и в Reaper имаше няколко опции - линейна, логаритмична, Крива на Безие и още някоя изчанчена. Няма как да ме убедите, че човек, който не е чувал fade out през живота си и прочете какви са разликите от трите ще схване от раз написаното, което прави документацията единствено полезна за хора, които вече имат опита и само търсят отговора. За новаците според мен YouTube с пълна сила може кристализира идеите с примери "око да види, ухо да чуе" ... иначе само топлим и разхлаждаме водата. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
CyberGene Отговорено Август 7, 2023 Share Отговорено Август 7, 2023 3 minutes ago, Koobenot said: Аз явно пък съм от новото поколение и не знам точно как ще разбера какъв е ефектът от написаното, като трябва да си представя резултата от чутото. Имаш право. Ние тия неща в движение сме ги учили. От друга страна, някои "документации" в последно време са интерактивни, в смисъл в самия продукт имаш режим, в който пробваш разни неща, за да ги научиш, което може би е комбинация от това да четеш и да гледаш видеа. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Apple&VSTI Отговорено Август 8, 2023 Share Отговорено Август 8, 2023 (Редактирано) Ами нека не е полезен Youtube , слагам по темата за който има време,търпение и интерес едно обстойно над 2 часа видео по темата на Бай-Руснак , който винаги е бил Топ-па във всичко и сравнява основните възможности на повечето професионални DAW"s tuk - Цък Мисля че след това доста хора биха избрали Windows машина + Cubase , пред машина с Mac Os + Logic ( за които в това видео се споменава бегло) , както и би било полезно и за хората които тепърва навлизат или искат да навлязат в материята на Студийнното Аранжиране,Мастеринг и Звукозапис при избора си на професионален DAW. Редактирано Август 8, 2023 от Apple&VSTI Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Koobenot Отговорено Август 31, 2023 Share Отговорено Август 31, 2023 За новаците според мен Win + Reaper е нелоша опция заради сравнително евтините лицензи ... все пак човек не може да се заробва за нещо, което не му е ясно ще го кефи ли или не ... е, ако има пари за трошене за Apple устройства, няма проблеми ... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts