Jump to content
Българският форум за музиканти

Търся лесна за ползване безплатна програма за звукозапис


donas

Recommended Posts

Ако ще записваш само сигнала от изходите на кийборд, WaveLab Audacity ти е достатъчен, ако искаш да правиш нещо по-завоалирано, като например управляване на VST инструменти – Reaper и производните му са твоето нещо. Дай ни малко инфо какъв кийборд ще записваш и как, за да сме ти максимално полезни. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@donas аз имам доста опит с безплатни програми и моят съвет е изобщо да не се замисляш за тези варинати, лично аз изгубих много време и "проекти" с такива евтини алтернативи. Преинсталирах поне два пъти лицензираната си Win10, дори тествах и на Linux ( Manjaro ) с доста различни ядра. Дори и за "аматьорски" цели е хубаво да си вземеш нещо професионлано или полупорфесионално на прилична цена - според моя опит. Отделно повечето такива са лицензирани в Сингапур и ако се позачетеш малко повече в "условията за ползване" сам ще решиш да си "купиш" програмка, те търгуват и с лична информация, да не говоря че повечето от тях имат приблизително 5 базови ефекта, които са само ориентировачни - самите програми са доста бъгави и неинтуитивни за работа и често си търсят сървърите поради незнайни причини, отделно доста ограничени файлови разширения, неясна metadata политика ( не е трудно да се нулира инфото все пак ) и куп още мотиви да не ги използваш ( за които не се сещам в момента ) .... а споменах ли, че често бъгват... Интересно как не бе споменат Cakewalk ... Има доста приемливи алтернативи според мен на известните "марки" в областта от рода на 50 до 100 долара за "поурезани" но "достатъчни" за норамална работа програмки, също се предлагат и абонаменти планове и дори "разсрочени". Не искам да правя реклама на фирми, но ще понахрвърлям някои идеи на програмки пък ти си прецени сам според личен анализ --- Reason ( мисля, че все още се води DAW ), Cubase, FlStudio, Samplitude ( студийна програмка за звукозапис, мисля фирмата производител се казваше Magix ), AdobeAudition ( вече не се води DAW ползва се основно за подкасти ) с която работя и аз ( само абонамент, но включва и много бонуси към плана - други промо версии на техни програми ) ... взех си AU понеже преди работех много с кракната 1.5, но в съвременните версии са премахнати доста хубави неща от миналото като MIDI Едитора ( вече не работят с MIDI файлове ) и много съжалявам за премахнатия ( макрос едитор май беше ), като сега се работи с "пресети", но не е същото като преди. Но за запис става ( може да се спменя bmp-a ) само на метронома, но не и на проекта ( поне след дълго търсене не успях да намеря как става във версията от 2023 ) ... Както винаги "поулях" се в подробности, но те съветвам вземи си нещо "прилично", което ще дигне нивото ти на работа и ще ти спести много време и усилия и няма да се притесняваш да споделяш работата си в публичното пространство. Вярвам, че @yamaha и @Koobenot могат да ти нахврълят поне 10 пъти по-добри алтернативи от моите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, korifei написа:

 .... а споменах ли, че често бъгват... Интересно как не бе споменат Cakewalk ... Вярвам, че @yamaha и @Koobenot могат да ти нахврълят поне 10 пъти по-добри алтернативи от моите.

Да, можем да нахвърлим дузина платени DAW, но човекът питаше за безплатни. А щом искаш да споменем и Cakewalk - ето, споменавам го с най-добри впечатления. Реално това е безплатният вариант на Sonar и на практика със същите възможности като него. Имам го инсталиран на единия от компютрите си с Win 10, често ми се налага да работя с него и досега не ми е крашнал нито веднъж. На същия компютър имам и Reaper, понеже през годините съм работил с най-различни DAW и исках да го разуча за общо впечатление какво всъщност може - интересно, че и той не ми е крашвал досега, а доста го мъчих по време на разучаването. Така че бъгването, за което говориш е доста относително понятие, което може да се дължи на най-различни фактори, от съчетанието на компонентите в съответната машина и операционната система...през това коя точно версия на конкретната DAW се ползва...та чак и до действията на потребителя, който работи с нея (без да визирам точно теб). Няма лошо в това човек да си ползва някоя безплатна програма и ако пак се върнем на Cakewalk, спокойно мога да твърдя, че с него бих направил практически всичко, което правя и с Cubase например - въпрос на виждане, предпочитания и харесване на съответния UI. Жалко само, че и Cakewalk май върви към платена/абонаментна версия както и доста друг софтуер напоследък. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм на първо място за Logic X (стига човека да има Mac Os платформа), на 2-ро място Cubase под Windows платформа, и накрая PRO-Tools става и за 2-те платформи ос.

Като първите 2 ги има успешно кракнати аконе до последна, то поне до предпоследна версия и отлично-работещи, за последната не зная.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Logic Pro е толкова евтин, предвид това, че е професионален софтуер, че е грехота да се ползва кракнат.

Ако човек няма да ползва всичките му функции и не се занимава професионално с музика, ще може да ползва по-малкото му братче GarageBand, което е безплатно. Разбира се, стига да има Мак. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да съгласен съм с всички вас, идеята ми беше просто да не си губи времето с безплатни програми, които ту биха свършили някоя работа, ту не биха ... директно да си пробва тестовите периоди на някоя от горните и тази, която го устройва най-много да я взема според способностите си ... въпроса е да се отработят навици, които ще се надграждат с времето и да не си губи времето с програми, които например не подържат 64 битова операционна с-ма или утре вече ги няма или отново ще му се наложи да си я купи, защото я правят платена. @yamaha относно Cakewalk, ако това беше единствения DAW или никакъв, по-скоро бих изгубил 3 години да си напиша сам някакъв първобитен DAW отколкото да използвам този отново ... той определено е лицензиран в Сингапур, отделно те винаги си работят със собствени файлови разширения ( Cakewalk ) поне за по-читавите им неща и ако искаш някакво разнообразие, трябва да им кихаш за "допълнения"... Тези които съм изброил ги познавам от 2006 година и си ги има и доднес, за мен всяка една от тях си струва парите ... може би просто въпрос на навици или индивидуални предпочитания едната спрямо другата ... мой личен фаворит е FlStudio, защото съм работил най-много с него --- отделно за мен Fl - ския пиано ролл  е най-добрия, като прибавя и FPC - то за направа на ритми, само с една вързана MIDI клавиатурка - както казах въпрос на навици и предпочитания, всички са добри - основно защото са платени и успяват да се развиват благодарение на това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А би ли изброил недостатъците и нещата, които те дразнят и не може да осъществиш по някаква причина в Cakewalk? Не задруго, ами за да не си говорим общи приказки и да правим цялостни обобщения в една дума без нещо отзад. Аз например не смятам, че FL принадлежи към класическите DAW и вероятно бих го ползвал само ако правя EDM и работя с лупове, но не бих се изказал така категорично, че ако ми е единствения DAW, ще седна да пиша нов с неясен резултат, а просто ще си работя с него поради липса на друг избор. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

FL Studio специално маститите инженери с големите уши казват, че вътрешният му engine звучи най-постно спрямо големите му събратя като Cakewalk, Pro Tools, Reaper, Cubase и т.н. Честно казано, нямам тия нерви да сядам и да сравнявам при едни и същия настройки как различните DAW-ове звучат, може и да има някакви разлики, но от големите събратя кой ще избереш няма абсолютно никакво значение, щото дори и да ти дава +0.5238409238 dB shelf над 10 kHz, ако не ти харесват или ще ги орежеш или пък няма да пипаш EQ, защото като инженер си взел такова решение. Преди години гледах един подкаст с Янко Генов (човекът, който смесва Jeremy?цък), та обясни, че през какъвто и сетъп да работи, винаги смесва по един и същи начин накрая като звук, защото всеки си има лични предпочитания и тертип, същото е и в свиренето, аз примерно имам огромни проблеми в това да свиря pianissimo на пиано, просто отвътре ми идва винаги да удрям повече, колкото и да не ми се ще ... трудно можеш да избягаш от себе си.

Та като обобщение, ако е нещо просто като записи – WaveLab Audacity е супер за мен, ако е нещо друго - някой от големите. Единствената им разлика е интерфейсът, не мисля, че единият има някаква "брутална" функционалност, дето да липсва при другия (поправете ме, ако греша). Много по-важно е да се познават техниките за работа като групиране, рутиране, паралелно смесване, автоматизация, ефекти, групи на теоретично ниво, а вече всеки DAW ги има тези функции, просто начинът, по който се постигат, е различен. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз мисля че правилният път е човека да избере някоя от 3-те най-популярни DAW(Cubase,PRO Tools,Logic) , защото те държат стандартите за звукозапис на световно ниво и върху някоя от тях да изгражда навиците си , защото и без това започва на чисто без да е ползвал други до сега и да се омотва, а и дават всичко,което е необходимо на макс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чудя се само защо продължаваме да си лафим "на едро" без да имаме никаква информация от пусналия темата за какво смята да ползва програмата. Това със "световните стандарти" може би важи за хора с по-сериозни намерения по отношение на звукозаписа, иначе отиваме малко като съвета "вземи си само БМВ или Мерцедес...това са колите", а човекът просто искал да вземе нещо евтино и да го кара от време на време. Та и тука имаме само едно заглавие за търсене на "лесна и безплатна програма за записване" и нищо друго, а вие веднага решихте, че човекът сега започва кариерата си на звукозаписен инженер. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Ми колега , каквото и дакажа си много-прав, защото ако човека си търси запис на звук само като рекордер, може да си използва и добриат-стар СаундФордж :)

Возиш се от точка А до точка Б на един Голф, престигаш и готово :)

Редактирано от Koobenot
цитиране на предходното мнение
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

7 hours ago, yamaha said:

Чудя се само защо продължаваме да си лафим "на едро" ...

Защото ни влече дървената философия и ще завещаем ценна информация за бъдещите читатели. :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

4 hours ago, Apple&VSTI said:

ако човека си търси запис на звук само като рекордер, може да си използва и добриат-стар СаундФордж

Това не е ли едно много старо нещо, дето е от времената на пиратлъка още? 😀 Отдавна има Audacity, което е безплатно и върши същата, че и повече работа, постоянно му добавят нови функции.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.