Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте на всички. От известно време съм в чуденка дали да си взема Focusrite Scarlett. Хоби китарист съм и в момента разполагам с Ibanez RG 350DXZ и Mooer GE300, които свързвам към 25 годишна стерео аудио система Panasonic или директно на слушалки от процесора. Mooer-а едновременно е и аудио интерфейс и в различните програми показва ниска латентност. Пробвах го и с Neuaral DSP през компа, като избрах празна банка, за да не украсява. Не знам дали има друг по-удачен метод. Чудех се дали Mooer GE300 е достатъчен като аудио интерфейс и дали Scarlett няма да е по-добре за запис. Отделно гледах един клип в тубата как някакъв пич с Mooer GE300 и Scarlett кепчваше тонове директно от Neural. Та въпросът ми е има ли смисъл от покупката на Scarlett? Като че ли най-много ми допада Focusrite Scarlett 4i4 3rd Generation. Като ако премисля за покупка, то тя ще е след 1-2 месеца. Други благинки са и софтуера с който идват Focusrite картите. Щеше да е добре да е излязла 4-та генерация, но...

Редактирано от solo5
Отговорено (Редактирано)

Скоро бистрихме този въпрос тук, където Scarlett беше сравнен с 10-годишен аудио интерфейс, може да разгледаш темата. Личното ми мнение е, че ако нямаш някакви технически проблеми и не изпитваш осезаема латенция (над 10 ms да речем) с Mooer-а, да си караш с него, не вярвам да чуеш някаква колосална разлика, която да си заслужава. Единственият аргумент да вземеш Focusrite Scarlett Solo 3rd Gen например е, че лесно се побира в раница и с един лаптоп можеш да свириш където ти падне, твоят Mooer ми се струва по-обемист. Обаче ако ще свириш само вкъщи на уредбата според мен не си струва. Ако все пак си мераклия, можеш да я поръчаш от някой БГ магазин, да я тестваш на слушалки и да я сравниш с процесора и ако не чуваш разлика, просто да я върнеш. Може и да тестваш в магазин, стига да ти се навият консултантите, но задължително в тандем с Mooer, сиреч A/B тест. Иначе само топлим и разхлаждаме водата.

Линк към гореспоменатата тема:

Редактирано от Koobenot
Отговорено (Редактирано)

Mooera е с много ниска латенция, най-вероятно съизмерима с тази на  Scarlet-a. Сега ще погледна темата

Редактирано от solo5
Отговорено

Тоя ебанйец в каквото да го включиш се тъя. :greenball:

Според мен е безсмислено да купуваш аудио интерфейс в сегашната ти ситуация. Събирай пари за приличен инструмент, след това за нормален усилвател.

Отговорено (Редактирано)

Засега ми е достатъчен. По-приличен инструмент - за профи музикантите 🙂

А колкото до усилвател, за съжаление нямам къде да го ползвам. живея в малко жилище

Редактирано от solo5
Отговорено (Редактирано)

Този модел китара с добър сетъп (ако такъв вече не е направен) би било един напълно приличен инструмент.

Просто винаги ще има хора, които "и да искат да им я подарят не биха я взели", но там проблема не е в инструмента.

Редактирано от Rezachka
Отговорено (Редактирано)

Лично на мен това ми е най-приличната китара, която съм имал досега. Може някой ден да имам и по прилична, знае ли човек. Но темата е за друго и за да не си я наспамвам сам искам да попитам заслужава ли си по-високата цена на Clarett пред Scarlett за запис?

Редактирано от solo5
Отговорено

Виждам, че си от Бургас и ако искаш мога да ти дам за няколко дни един Scarlett 4i4 3rd да го пробваш, преди да решиш да купуваш ;)

Отговорено
21 hours ago, solo5 said:

... искам да попитам заслужава ли си по-високата цена на Clarett пред Scarlett за запис?

Ако е за запис на микрофон, може би, за разни стъргалки с VST - определено не.

Отговорено (Редактирано)
Преди 2 часа, The_voice написа:

Виждам, че си от Бургас и ако искаш мога да ти дам за няколко дни един Scarlett 4i4 3rd да го пробваш, преди да решиш да купуваш ;)

Благодаря ти, но ми е неудобно така. А и най-вероятно през седмицата няма да имам много свободно време

Иначе ще ми е интересно да споделиш дали картата е удачна като характеристики

Редактирано от solo5
Отговорено
На 11.03.2023 г. at 18:14, solo5 написа:

...

Иначе ще ми е интересно да споделиш дали картата е удачна като характеристики

Нямам представа дали ще ти свърши работа... Аз записвам предимно глас за реклами/подкасти и тук-там я ползвам за запис на разни инструменти. Взел съм я, защото има готини микрофонни преампи (има функция за повдигане на хармониците) и мобилността - целият ми сетъп (лаптоп, микрофони, кабели, слушалки) го събирам в раница.

Отговорено (Редактирано)

Микрофонните предусилватели наистина променят играта в един интерфейс. Ползвам Mackie ProFX10v3 за репетиции и неговите преампи ми харесват повече от тези на Focusrite-а. Какво имам предвид – едно нещо записано през Mackie-то няма нужда да му слагам тонове VST-та в DAW - просто "си звучи" и си има собствен цвят, докато Focusrite-а го записва много стерилно и там трябва повече processing. Предимството на Mackie-то е бързината на смесване - няколко ефекта по каналите, няколко ефекта на master bus и е готова песента. Недостатъка, че ако цвета на преампа не ти харесва ти е спукана работата. При Focusrite наопаки – там докато натъманя ми трябват 10 плъгина на канал, от друга страна аз мога да избирам как да го оцветявам, защото имам тонове headroom и никакъв шум.  На кой каквото му харесва.

Редактирано от Koobenot
Отговорено

Имам Mooer GE300, имам и Focusrite Clarett 4pre. Това, с което евентуално мога да съм ти полезен е да запиша някакъв риф и с двете и да ти го пратя, а пък ти да си прецениш има ли смисъл за теб или не. Единствения проблем е, че няма да мога по-рано от понеделник да го направя това.