Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Абе нещо напоследък ме сърбят ръцете за една метъл машинка с пасивни адаптери. Нещо със модерна страт форма, без флойд роуз и тремоло - предпочитам хардтейл. Какво интересно може да препоръчате с бюджет 1000-1200 лева, може и ползвани. Дори и да са по 1600-700 лв понякога изпадат оферти за по 500-600 еврака.

Редактирано от Voidhanger
  • Отговори 52
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Блазнят ме Solar, ама не знам как са. https://www.solar-guitars.com/product/t1-6an-aged-natural-distressed/ Особено новото теле, което се хваща около 2400. Честно казано готов съм да си продам и двете китари и да си взема една по-скъпа, но заслужава ли си?

Отговорено

Моят съвет е да се въоръжиш с "метъл-машина" усилвател, да обиколиш с него магазини, да пробваш в пробните най-различни китари, докато си избереш твоята.

Отговорено

Нали знаеш, че аз по картинка обичам да го купувам и после да ги връщам 😆 

Хагито си ми е супер. Въпроса ми по-скоро е - с какво китарата от 2400 е по-добра от тази от 1400  да речем? Много нисък екшън без бъз ли, много удобна ли(каквото и да значи това), много по-добри адаптери и електроника (нещо, което според мен е малко плацебо ефект, но какво ли разбирам аз...) и т.н....Май няма един отговор на тези въпроси. 

Отговорено

Разликата е в качество на материалите, конструкция, прецизност на изработката.

Според мен:

• Кьопавият инструмент каквото да му смениш/добавиш си остава кьопав инструмент. Стратегиите от типа "Купувам нещо за 500 лева, слагам му адаптри за 300 и звучи като за 1600" са митове и легенди;
  • Докато не си имал скъп инструмент (и да си го използвал по предназначение) няма как да го оцениш напълно какво повече ти дава и дали си струва двойната примерно цена. Само проба някъде за 10 мин. дава представа, но частична и трябва да имаш опит, за да можеш да прецениш. Ако е твой инструментът ще сложиш твоите си марка/модел струни, ще си направиш сетъп, ще си нагласиш адаптрите, ще го чуеш в среда (амп/колона/помещение), която ти е позната и много по-добре ще можеш да оцениш нещата.
  • Подрънквайки криво-ляво на домашно с некъф софт... може и да не разбереш нищо, така разликите се маскират и са много по-малки.
Отговорено (Редактирано)

Е съгласен съм, че за да надграждаш трябва да имаш добра основа. Но да ти кажа честно, не съм специалист и не съм свирил на много китари, но като пипнах Хагито след 21 години Ямаха Пасифика(от ниския им клас, скъпите май са съвсем различни и много ги хвалят 611 и 612 моделите), разликата е осезаема даже и да не разбираш. А вече след намесата на добър лютиер - фрет левелинг и т.н. китарката съвсем си стана екстра, бих казал че си отговаря на цената - ценовия диапазон между 1200-1400 лв. 

Та в тоя ред на мисли, може би по-удачно е да пробвам с други адаптери, например Seymour Duncan Black Winter. Те и сегашните си звучат брутално, въпроса е дали ще има осезаема разлика предвид факта че свиря на симулация на компа? 

Редактирано от Voidhanger
Отговорено

Интересно ми е какво може да направи добър лютиер с евтин инструмент.Освен да подравни праговете,доколкото е възможно.Ще ги полира,Ще я интонира вероятно.Но няма да промени състейна или мъртвите позиции.Също смотаните ключове,бридж и дърво ще си останат.Работата е малко,като мъж да забременее,опити има,но безуспешни.

Отговорено

Е разбира се, че от евтин инструмент няма как да направиш скъп. Но от една хубава китара среден към висок клас, тези дребни ремонти я правят още по-приятна за свирене. Те почти всички китари имат нужда да се пипнат преди да станат като хората. Може би някои много скъпи са напълно идеални.

Отговорено

Виж сега незнам какво разбираш под инструмент среден клас.От моя гледна точка примерно едно LTD 1000 с евъртун бридж е среден клас инструмент и всяка „доработка” е крачка назад.Никога няма да стане Е2,още по малко ESP.Разликите са минимални,но ги има.То и цената има съществена разлика.При останалите марки нещата стоят по подобен начин с изключение на нови марки,които трябва да предложат повече за по малко пари инак няма да се продават.

Отговорено

Това с "класа" на инструмента е нещо като нищо. Може условно да си разделим инструментите по ценови категории и да ги наречем "клас" за самоуспокоение, че не сме си дали парите напразно. Можем да вземем и по-обективни критерии, като ползван хардуер, марка и т.н. Но, ако приемем, че евтините китари най-често звучат като тояги, оттам нататък всичко опира до вкус и късмет. Затова китарата се избира. Най-добрата моя китара, е една не-твърде прецизно направена set-neck "метъл машина" с Schaller тремоло и Burstbucker II адаптери. Но звучи убийствено. В кой клас да я сложа - нисък, среден, висок? Със сигурност е китарта с флойд роуз с най-добър състейн, която някога съм пробвал (а съм пробвал и много скъпи китари). Те пък изглеждат по-добре от нея и са направени по-прецизно. Та, няма лесно при избора на китара.

Отговорено

Приказки от тоя сорт биха имали смисъл само ако кажеш марка,модел и от какво е по добра.Инак отиваме на празни приказки.Щом звучи убийствено е Хай Енд направо.

Отговорено (Редактирано)

На който не може да чете, всичко освен неговото мнение, му се струва безсмислено.
Да кажем, че този "клас", за който говорите има най-голям смисъл, ако след време планираш да продадеш китарата. Това, дали свири добре и дали ти харесва (когато не е китара за 400 или 700 лева нова) е съвсем отделен въпрос. Разбира се, има разни custom shop китари, които са доста над качеството на магазинските тояги от всички "класове", но там вече сме в друга лига, за която в тази тема не говорим.

Китара по картинка не се избира много по-успешно от храна за обяд по илюстрация. Да - някои ресторанти готвят по-вкусно от други.

Друг начин, да оценим "класа" е, като погледнем ламповите усилватели. Кой лампов усилвател е по "класен"? Mesa Mark V? JCM800? Fender Twin? AC15/30? Едното може ли да замести другото - в общи линии не! Да, не са транзисторни усилватели за по 200-300 лева, но са съвсем различни неща. Може едното да струва 2000 лева, другото 6000. Едното може да е по-"верстилно", да има много възможности. Но кое на кого ще хареса е малко божа работа. Така и с китарите.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Ами, при тема "каква китара да си избера по картинка, на която вероятно не сте свирили никога, но да се върже до към 500-600 евра и да е яка метъл машина" не знам какво точно очакваш като отговор. Аз примерно , неслучайно винаги препоръчвам проба, щото другото е стреляне на слуки.