smartpeter Отговорено Юни 9, 2007 Отговорено Юни 9, 2007 Smartpeter, ще ме извиняваш, но на Английски rosewood си е палисандър, както на български палисандър си е палисандър! Не искам да споря с теб относно познанията ти за дърветата, но просто не мога да приема от къде измъкна тая логика, при положение, че цял свят вече говори английски, а на английски rosewood си е все палисандър. Поинтересувай се малко повече mо въплоса, и си преведи бусвално думата rosewood! В България думата е заимствана ст немския език където palisander наистина значи rosewood, но това въсбще не важи за цял свят! Поздрави, Петър Цитирай
synchu Отговорено Юни 10, 2007 Отговорено Юни 10, 2007 ^Етимологията на думата мисля е без значение. Има множество думи както в Българският така и в други езици, които са взаимствани. Rosewood на Български език e Палисандрово дърво, това е поне аз както съм го учил английския Буквалният превод от чужди езици е опасно нещо - вземи например "raining cats and gods", "shithead" .... на които съм гледал доста интересни преводи във филми и книги Цитирай
TONY Отговорено Юни 10, 2007 Отговорено Юни 10, 2007 Палиандър не е = на розово дърво! Дървесините са две! Palisandro = Палисандър и Paolorosado = Розово дърво(Rosewood). Истинското розово дърво принадлежи към кафявовиолетовите дървесини! И от по горе - от цвета на дървото въобще не зависи неговата твърдост! Поздрави, Петър Palisandro = Палисандър и Paolorosado = Розово дърво(Rosewood). мисля че ,така казано Петьр е прав, поне доколто си спомням от това което сьм чел по английските списания, аз не сьм лютиер. и доколкото си спомням Palisandro - е по качественото изяснете сега - кое за какво се ползва Paolorosado - често го виждаме за фингьрборди Цитирай
synchu Отговорено Юни 10, 2007 Отговорено Юни 10, 2007 Ей така се раждат митове и легенди. Първо директния испански превод на палисандър е palo rosado. Pallisander на немски, Pallisandre на френски, рода ботаническия е Dalbergia (Negra, latifolia, stevensonii, etc). На английски е rosewood! Айде х'аман. Rosewood е палисандър.... Цитирай
sa6tiat Отговорено Юни 10, 2007 Отговорено Юни 10, 2007 Виждал съм и китари с фингърборди от орех, махагон, и венге. Бих казсал, че става и с тях. Но не е практика, особено махагона и ореха. Не че нещо, ама не е съвсем така. Дори си пипал китари с орехов фингърборд. И стават, определено... http://www.dearmondguitars.com/t400.html Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 10, 2007 Отговорено Юни 10, 2007 Какво да ти кажа - аз имам китара с орехов фингърборд и ми харесва. Но може би има причина електрическите китари да са масово с палисандър и абанос. И махагонови съм пипал - не мога да кажа, че са лоши. За спора на smartpeter - дали можеш да покажеш снимков материал, с който да добием някаква представа за разликите между двете дървета? Цитирай
DJ SKRATCH Отговорено Юни 11, 2007 Отговорено Юни 11, 2007 Що си мисля че Фендер имат доста китари с директно набити прагове?!Снимка Цитирай
kolio_k Отговорено Юни 12, 2007 Отговорено Юни 12, 2007 По въпроса на спора за имената Babylon Spanish-English palisandro (m) n. rosewood, any of several species of tropical trees which produce a dark reddish or purplish wood; variety of dark-colored wood which sometimes emits a light rose-like scent Viamundo Spanish-German palisandro m Palisander der. Цитирай
Telerig Отговорено Юни 12, 2007 Отговорено Юни 12, 2007 (Редактирано) Значи имал съм китара с фретборд от абанос - преди да го откраднат - черен страт мексикански с бяла платка и флойд роуз от 92-ра година - звучеше с много ниски, определено мек тон и отчетливи високи. Ползвал съм доста често и 79-та година произведен фендер с кленов (мепъл) фретборд който звучи ясно отчетливо и с повече маса откъм средите - типично фендерски тон ...ползвал съм отвреме навреме и Стиви Рей Вон модела на един приятел за някои записи който е с розууд фредборд - абсолютно се различава от другите два типа по звънтящият си тон с много високи и "директен" звук...по малко обем в ниските от другите два ...знам че зависи от супер много други неща, (както и ценови клас), но фретборда също е от голямо значение за крайният звук - в списанията и материалите на фендер, а може би ив сайта им много често обясняват за това...а за махагон не знам да има фретборди за китара знам само за бас... Редактирано Юни 12, 2007 от Telerig Цитирай
Overdrive Отговорено Юни 13, 2007 Отговорено Юни 13, 2007 няма фендер с абанос, но има с тъмен (почти черен) палисандър - едното е brazilian, другото indian rosewood (нз кое кое), а за тва че има фендери с директно набити прагчета - повечето от тея коит се водяд мапле ф-борд са така а тръс рода е вкаран отзад Цитирай
Telerig Отговорено Юни 13, 2007 Отговорено Юни 13, 2007 няма фендер с абанос Без да влизам в излишни спорове разбира се че има...във всеки Frontline ( каталог на фендер) има описание кои модели точно имат "ebony" фингърборд...точно сега даже в ръцете си държа от 2004-та каталога и гледам, че например доста от серията Showmaster и American Deluxe имат такива модели, но това далеч не са всички серии...най често фендер използват Rosewood, Pao Ferro, Ebony и Maple, но разбира се по желание на клиента изпълняват и други поръчки. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 15, 2007 Отговорено Юни 15, 2007 Дам наистина, ако си платите достатъчно много, могат да ви изработят и китара с тяло от шпертплат с топ от чам, гриф от смърч, и талашитен фингърборд . Цитирай
Recommended Posts