Evtim Djerekarov Отговорено Януари 18, 2022 Отговорено Януари 18, 2022 Единственото което мога да добавя е, че според мен, маниакалното мачване на максималко близки по параметри лампи(което изисква голяма селекция и съответно - висока цена), няма голям смисъл при китарните апаратури. Всяка двойка, която няма дисбаланс по-голям от 2-3mA в покой, и разликите в стръмността не са повече от някоко процента, са достатъчно добри за "китарна" употреба. 1
Baby Thomas Отговорено Януари 18, 2022 Отговорено Януари 18, 2022 В общия случай нищо няма да стане, но за да си осигуриш максимална дълга и безпроблемна работа е най-добре лампите да имат сходни характеристики и при смяна да се поизмери туй-онуй от човек, който се занимава с това (напрежения и биас). Конкретен проблем, за който се сещам, е едната лампа да се износи по-бързо от другата (ако усилвателят няма отделна биас настройка за всяка лампа), понеже работи при по-висок ток (на покой И при подаване на сигнал). Доколко две лампи са матчнати е друга тема вече. Разни самозванци пускат измерени и мачнати лампи, които обаче реално изобщо не са такива. Например с някакъв тестер произведен около WWII и неизмерван/калибриран от следващата сряда. И/или се сравняват параметри, измерени на 250 волта, при положение, че китарните ампове работят на 400-500 и при каквито напрежения параметрите се променят/раздалечават. Купувал съм лично такива "мачнати", даже 2 или 3 пъти. Но като ги сложа на моя Curve Tracer - друга песен пеят. И преди да каже някой "Откъде знаеш, че не е при теб проблема?" - знам, понеже съм изкупил десетки гарантирано вярно измерени лампи и комплекти от реномирани магазини и техните данни съвпадат напълно с тези на моя тестер. Давам и конкретен пример със споменатите от synchu руски 6П3С-Е - купувам мачнат квартет, от които една с една няма. Купувам втори квартет - едната с прекъсната намотка на отоплението и също немачнати. Добре че: 1. Не ми трябваше четворка; 2. Имах още няколко в шкафа с лампи, та в крайна сметка успях да понаправя няколко сходни двойки. Още нещо... Китарните усилватели по принцип не са идеално перфектно балансирани. Един път самата схема (на най-стандартния LTPPI) е разбалансирана, втори път сплитер лампата може да е с разбалансирани триоди, трето крайните лампи могат да се различават, четвърто половинките на първичната намотка на изх. траф. И ако се случи във всяко звено да имаш поне малко разлика все на "лявото рамо" (примерно)... в крайна сметка може да се появи доста голям дисбаланс. Затова според мен е добре доколкото може да се използват що-годе балансирани сплитер и крайни лампи. Или да се мерят, за да гарантираш че няма нещо извънредно криво. Кога трябва да се сменят лампите synchu спомена и аз съм съгласен с неговите данни за дълголетието им. При предусилвателните основният проблем е загубата на високи честоти и яснота на сигнала, почва да глъхне тона. При крайните основно започва да липсва бас и няма пънч (не рита толкова) и да микрофонират от вибрациите (особено в комбо). Без да се използват тестери и да се измерва нещо най-лесно може да се установи дали дадени лампи са заминали чрез смяна с нови и гарантирано добри. Предусилвателните според мен е правилно да се сменят всички заедно, защото сигналът върви серийно и ако трета лампа ти е без високи/глъхне - смяната на първа и/или втора с някакви извънземно добри може да не доведе до никакво подобрение, тъй като трета при всяко положение ти реже сигнала/високите. Аналогично ако първа ти е смотана - каквато и невероятна лампа да сложиш зад нея файдата може да е нула, тъй като вече ти е окастрен сигнала още след входа. Та... държиш един комплект и сменяш веднъж на година-две. Ако не се усеща ужасна разлика - слагаш пак старите и жулиш още година-две. Тук вече преценката е силно субективна и малко като при струните - един не търпи струни за повече от репетиция-две, друг кара с години. 2
Nikolov_76 Отговорено Януари 18, 2022 Автор Отговорено Януари 18, 2022 Е на това му се казва изчерпателен отговор! Благодаря! 1
synchu Отговорено Януари 18, 2022 Отговорено Януари 18, 2022 При крайните лампи специално - не е да не стане нищо, защото при големи разлики & fixed bias, двутактов усилвател (push-pull, каквато е тази реализация на Балев): 1. Усилването на полувълните ще е различно и при съществени разлики просто не звучи добре. 2. При липса на внимание от сменящия лампите (и не само) и измерване на ток на покой (при двойка лампи) на, да кажем лампата с по-ниска емисия и вкарването и в параметри, ако другата се различава с 7-8-9мА (което е съвсем възможно) - съвсем спокойно излизаме от параметрите (които при днешното производство изглежда ги целят с микроскоп, за разлика от старите дуракоустойчиви такива) и много бързо (в рамките на минути) е възможно лампата да дефектира и да отнесе със себе си освен някой друг резистор, така и изходния траф. Освен по-странни, дребни проблеми като разни осцилации, red plating (който да кажем води до по-бързото износване).... туй разбира се всичко е базирано на емпиричен опит (слава Богу без щети по изходни трафове до момента) Ако има нужда от смяна на лампите - ще се усети. И е добре да се сменят от специалист и да се купуват от сигурни източници. Така че, мачнати лампи от сигурни източници - струва си. 2
Nikolov_76 Отговорено Януари 18, 2022 Автор Отговорено Януари 18, 2022 Ето още една съществена разлика за широкия потребител ( като мен). Кубетата с една крайна лампа можеш да обслужиш сам и да сложиш каквото искаш в тях...лесно, бързо и безопасно. Стана ясно, че в другите случаи е по- добре да се търси специалист. Явно не е ОК просто да вземеш нови лампи и да ги сложиш на мястото им. Независимо какви са и от къде ги купуваш.
Ламби Отговорено Януари 24, 2022 Отговорено Януари 24, 2022 Е има ампове дето сами си биясват лампите.Може да слагаш текаквото ти падне.Ходенето при специалист не винаги е разумно.Да отидеш на майстор да измери две лампи и да каже,че са различни това го знам и без да ходя.
Baby Thomas Отговорено Януари 24, 2022 Отговорено Януари 24, 2022 За първи път чувам за амп, който сам си биас-ва лампите Ако имаш предвид катод-биаснатите (масово повечето ЕЛ84 базирани) - отварял съм не един и два с откровено грешни катод резистори, които трябва да се сменят, за да ги вкараш в нормален режим. И там не е "слагаш к'во да е и си 6", може даже да прочетеш защо фирми като Mesa или Groove Tubes предлагат различно оцветени комплекти.
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 24, 2022 Отговорено Януари 24, 2022 (Редактирано) Има, има - има и самоизпиваща се бира! Иначе може да се направи - с микроконтролер и превключване. Но колко ще е надеждно, не е ясно. Редактирано Януари 24, 2022 от Evtim Djerekarov 2
Hillbilly Отговорено Януари 24, 2022 Отговорено Януари 24, 2022 (Редактирано) На 17.01.2022 г. at 13:30, Nikolov_76 написа: Чета тук.....всички казват......смяна горе-долу веднъж годишно..... Та реших да си потърся резервни.... А предусилвателя, и те ли се сменят в комплект - и двете? Там па къв купон е,аз сложих първа есс81/12АТ7,втората си е 83 (после са крайните ЕЛ84) и Оринжа звукна като Плекси - по меко криви и в по голям диапазон.☺️ Редактирано Януари 24, 2022 от Hillbilly
Ламби Отговорено Януари 27, 2022 Отговорено Януари 27, 2022 На 24.01.2022 г. at 17:59, Baby Thomas написа: За първи път чувам за амп, който сам си биас-ва лампите Ако имаш предвид катод-биаснатите (масово повечето ЕЛ84 базирани) - отварял съм не един и два с откровено грешни катод резистори, които трябва да се сменят, за да ги вкараш в нормален режим. И там не е "слагаш к'во да е и си 6", може даже да прочетеш защо фирми като Mesa или Groove Tubes предлагат различно оцветени комплекти. Как се биас ва 333хл инфиниум?Слагал съм му всякакви лампи и така има няма 10 години.Даже микс ел34 и 6л6,нито съм ги мачвал,нито мерил и не съм ходил на „Специалист”.Продължавам да го ползувам,защото ми е интересно колко още ще изкара.Китайска му работа.
synchu Отговорено Януари 27, 2022 Отговорено Януари 27, 2022 Може. Продължавай да си го ползваш. Да - има такива дизайни. Берингер далеч не са първите. И не - това не е валидно за всички дизайни на лампови усилватели. И при част от тях, ако не знаеш какво правиш при подмяна на крайните лампи - най-малкото ще звучи зле. Най-многото вече го описахме. Пропускам ти иронията с елементи на заядливост, че не ми се влиза в тази схема. 4
Ламби Отговорено Януари 27, 2022 Отговорено Януари 27, 2022 Не се заяждам просто някои хора си мислят,че пасем трева.Ставаше въпрос има или да ампове с четири крайни лампи дето няма нужда от биас след смяна на една лампа примерно.Никъде не съм казвал,че Бугера са измислили нещо ново.
Baby Thomas Отговорено Януари 28, 2022 Отговорено Януари 28, 2022 Такива са 3-4 модела от 2-3 марки (примерно). 99% от амповете нямат такива изгъзици. Какво става ако човекът има Fender Twin Reverb или Marshall Plexi да речем? Ще звъни в сервиза на Беринджър да му ги моднат с невероятната им система за самобиасване? Matched Set не означава да имат само идентичен ток при покой. Никой не твърди, че пасеш трева, но просто не е ОК да се разпространява некоректна/непълна информация. Това "слагай каквото и както ти хрумне, няма да гръмне" не означава, че ще има номинални за ампа и лампите условия, ще осигури достатъчно дълъг живот и ще звучи максимално добре. А всеки да си действа според собствените преценка и желание.
Ламби Отговорено Януари 28, 2022 Отговорено Януари 28, 2022 Това е друга работа.Такива изгъзици дето пестят пари ми харесват.Колкото до собствениците на плекси,туин,муин и т.н.да си им берът дертовете.Като имаш брада ще си купиш и гребенче.Между другото купуването на нов скъп лампов амп е неразумно по добре Кемпер или Брадва. 2
jabs Отговорено Януари 29, 2022 Отговорено Януари 29, 2022 18 hours ago, Ламби said: ......Между другото купуването на нов скъп лампов амп е неразумно по добре Кемпер или Брадва. Айдееееее.... почна се. 2
Recommended Posts