niki123bg Отговорено Ноември 2, 2005 Отговорено Ноември 2, 2005 Стойки ще намериш трудно, а и за да не са грозни като смъртта ще трябва да дадеш сума приблизително равна на цената на мониторите ти. Аз бих направил друго. На ул. "Поп Богомил" (близо до Лъвов мост и бул."М. Луиза") има магазин на "Гомапласт". Там можеш да намериш всякакви гумени ленти, уплътнения, листове и подобни. В рамките на 2-5 лв. можеш да си избереш подходящ вид или комбинация, която да сложиш под мониторите. Аз бих пробвал комбинация от по-твърди и по-меки слоеве с разл. дебелина. Не е задължително да са под цялата площ на монитора. С малко експериментиране ще стане Мерси, ще отида да разгледам Мислех си за MoPad на Auralex и докато ровичках да видя кви пари е из нета видях следният коментар за него: I didn't expect much when I ordered these (Auralex MoPad), but I was very pleasantly surprised with the results. I've got some Behringer B2031 powered speakers that are pretty heavy. I was hearing a lot of boomy rattling in the cabinets they were sitting on, and I had tried different configurations of foam, cardboard, and even newspapers and magazines, to isolate the speakers. Nothing worked until I tried these Auralex pads. What a difference they make! Really cleared up the sound, and eliminated all the booming and rattling. Highly recommended if you have speaker isolation issues. Това определено ме обнадеждава и мисля да си ги потърся тези подложки. Цитирай
niki123bg Отговорено Ноември 4, 2005 Отговорено Ноември 4, 2005 Никой не ще да препоръча някакъв смислен усилвател Ето на какво попаднах докато си ровичках: Alesis RA500 Behringer A500 Както се казват във филмовата индустрия, всякаква прилика с имена и действителни лица е случайна Тея ми се струват твърде мощнички. Има ли смисъл от 200+ W на канал при положение, че става въпрос за nearfield монитори? Къде се продават усилватели на Alesis? Цитирай
bobalan Отговорено Ноември 4, 2005 Отговорено Ноември 4, 2005 (Редактирано) Усилватели на Алесис се продават в Динакорд, дори имат на склад. Гледай модела РА150, повече мощност няма да ти трябва. Аз съм с такъв. Но не съм ти го препоръчал, просто защото като схемно решение си е нисък клас усилвател.... Убедих се в мига в който един пич ми направи усилвател Големия плюс му е, че струва малко пари и можеш да разчиташ на него във всяка ситуация (това при правените усилватели се постига по-трудно). Така че не се сърди, че не съм го препоръчал. пп: забравих да спомена, че си взех чифт китайски стойки от Динакорд на прилична цена (около 100лв двете). А в Джаза се продават в момента чифт Ултимейт, мисля че за около 200лв двете. ппп: и последно - някой от форума продаваше Самсон усилвател, който е горе-долу същата баница. Само че май много пари му искаше.... Редактирано Ноември 4, 2005 от bobalan Цитирай
niki123bg Отговорено Ноември 4, 2005 Отговорено Ноември 4, 2005 Мерси, това определено е ценна информация Ще се разходя утре по магазините и ще докладвам ако намеря нещо интересно Цитирай
peshoy2k Отговорено Ноември 4, 2005 Отговорено Ноември 4, 2005 ми и аз имам тоя малкия и пасивни алесиси, но нямам база са сравнение, иначе съм доволен де Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 28, 2005 Отговорено Ноември 28, 2005 (Редактирано) В резултат на няклкогодишното ми бъзикане със звук и колони мога с известна сигурност да кажа следното: Най - важното, за едни монитори е да възпроизвеждат всичко до 20кХц, като отдолу започват поне от 40-50 Хц. Хубаво е да има и някакъв субуфер, но да не е от онези с около 100 Хц резонанс, на които хората им се кефят по колите, и си мислят, че им е страшен баса. Тук трябва да добавя, че за да чуете бас под 40-ина Хц, колоните трябва да са поне на 4м от вас, което е много трудно постижимо в стаите, в които обикновено работим. Неравности в характеристиката от сорта на 7-8 Децибела не са толкова фатални. Лошо е ако някои честоти са прекалено тихи(-20 децибела примерно). Обикновено повечето колони нямат достатъчно изразени високи, което кара хората с такива колони да правят миксове с прекалено много високичестоти. Фазовите изкривявания също не за фатални, нито честотните изкривявантя до 1-2%. Важно е амплитудната характеристика да е линейна(като тресне соловото барабанче да удря). Нито колоните, нито усилвателя не трябва да компресират сигнала с повече от 1%. Постигането на добри миксаторски/мастеринг умения не зависи чак толкова от качеството на мониторите ви. Мозъкът привиква с звученето на ВАШАТА система(монитори - стая). Той привиква дотолкова, че ако изведнъж попаднете в идеално студио с идеални монитори, най вероятно ще направите най-лошия си микс/мастър. Това е и главната причина, поради която повечето тонрежисьори все още използват 15-годишните си раздрънкани монитори. Метода за трениране на ухото ви на вашата система е чрез сравнения ваш микс/известни добре смесени парчета. Всичко тези реклами на идеални монитори/скъпи усилватели са просто нечия рекламна стратегия. в действителност почти всеки горе-долу добър транзисторен усилвател върши работа за пасивни монитори. За малка стяя стигат и 10-20 Вата. Аз си направих едни монитори с БГ бисокоговорители, които не звучат изобщо зле - когато си пуснете Мезофорте звучат идеално, когато си пуснете Металика 84, си проличават всичките грешки в микса, когато си пуснете Металика 91, звучи доста добре. В прочем, повечето метъл музика звучи ужасяващо на мониторни системи. Представлява една ужасна дефазирана "мазня". Когато се слуша на Хай-Фи система, обаче звучи добре. Редактирано Ноември 28, 2005 от Evtim Djerekarov Цитирай
synchu Отговорено Ноември 29, 2005 Отговорено Ноември 29, 2005 (Редактирано) ...Металика 84, си проличават всичките грешки в микса, когато си пуснете Металика 91, звучи доста добре. В прочем, повечето метъл музика звучи ужасяващо на мониторни системи. Представлява една ужасна дефазирана "мазня". Когато се слуша на Хай-Фи система, обаче звучи добре. Не. Не е така. И не само тази част не е така Сори. Редактирано Ноември 29, 2005 от synchu Цитирай
Fortissimo Отговорено Ноември 29, 2005 Отговорено Ноември 29, 2005 И аз не съм много съгласен с Джерваков. Вярно е че има монитори заради които само името на производителя струва пари. Но пък не е и напразно. Също е вярно че насвета няма само Генелек монитори. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 29, 2005 Отговорено Ноември 29, 2005 (Редактирано) Стига, де, Джерекаров ми е фамилията. Колкото до металика 84, абе като и липсват ясните среди си звучи доста по-поносимо. също така е ужасяваща динамиката на записа(около 10dB като удари соловото барабанче, абе, личи си, че е правено на 4 track система) За MP3 128Кбит говоря, може и това да е причината. Кое още не е така според теб, synchu? Има и доста скъпи монитори, които много безобразно компресират сигнала, когато ги поувеличите. Редактирано Ноември 29, 2005 от Evtim Djerekarov Цитирай
bobalan Отговорено Ноември 29, 2005 Отговорено Ноември 29, 2005 Стига, де, Джерекаров ми е фамилията.Колкото до металика 84, абе като и липсват ясните среди си звучи доста по-поносимо. също така е ужасяваща динамиката на записа(около 10dB като удари соловото барабанче, абе, личи си, че е правено на 4 track система) За MP3 128Кбит говоря, може и това да е причината. Кое още не е така според теб, synchu? Има и доста скъпи монитори, които много безобразно компресират сигнала, когато ги поувеличите. много неща не са така. Да не кажем, че направо си творил от душа и сърце като си писал горните съждения. Радвам ти се на творческия дух, но така може да подведеш някой (най-малкото да тръгне да прави монитори с БГ говорители И от допълнението ти също лъха на ТОТО-2, не е вярно че има скъпи монитори, които безобразно компресират сигнала, когато ги поувеличите. Чак безобразно???? Компресират, ама лекичко лекичко, така че да оправдават 10те хиляди лева, които струват Извинявай за излиянието, ама прочетох няколко мнения накуп и не можах да се въздържа. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 29, 2005 Отговорено Ноември 29, 2005 (Редактирано) Това не са само мои мнения, а също така и на известни инженери. Може би наистина има някакъв момент на творческо пресилване, но има и доста истина в твърденията ми. Колкодо до БГ високоговорителите, от тях има и не лоши. След като ги купих, оба4е, ги занесох да ги центроват, и пренавият. Системата не звучи изобщо зле и става за работа. Хубавото при БГ висогоговорителите е е са доста линейни(за сметка на 87-те им децибела чувствителност). Той Nikifena има сусхтите, ако се имаш с него може да ги чуеш, ако не вярваш. Е, това ми е мнението по въпроса. Редактирано Ноември 29, 2005 от Evtim Djerekarov Цитирай
Steppenwolf Отговорено Ноември 30, 2005 Отговорено Ноември 30, 2005 Евтиме, съгласен съм за БГ говорителите. А относно Металика - за подобна преценка MP3 @128kbps, е... малко неприемливо, според мен... Съгласявам се с част от написаното. Дори да има неточност поради момент на творческо пресилване, май долавям какво искаш да кажеш. Цитирай
Katsko Отговорено Ноември 30, 2005 Отговорено Ноември 30, 2005 Евтиме,не се обиждай пич,ма не ми казвай че наистина слушаш на монитори MP3-ки na 128 и си вадиш по това сериозни заключения...освен това как точно си сигурен че твойте монитори които си си направил са flat и изобщо можеш да им вярваш? :think: освен това искам да ти кажа,че големите групи с големи миксери/мастери(в смисъл инженери де )НЯМАТ "грешки" в микса,просто там случайни неща не стават,всичко е нарочно,един вид "концептуално",да оставим настрана фундаменталния факт който забравяш,че музиката не е точна наука Цитирай
Steppenwolf Отговорено Ноември 30, 2005 Отговорено Ноември 30, 2005 (Редактирано) Майк Олдфийлд обаче записва няколко пъти Tubular Bells (примерно) през годините, за да вкара подобрение, включително и на микса. Редактирано Ноември 30, 2005 от Craig Цитирай
Fortissimo Отговорено Ноември 30, 2005 Отговорено Ноември 30, 2005 Евтиме ,сори за фамилията , сигурно сам се отплеснал като съм я писал. Многа сори пак ама 84 не писан на 4 пистов рекордер. Доколкото си спомням е записван в Европа ,в Шведско студио.През 80-те години Скандинавските студиа са едни от най-добрите за метъл музика, а записи се правят на 2 инчови системи СТУДЕР,Ампекс и АМС/НЕЙВ, а те са доста над 4 писти. А за БГ мониторите -- щом са линейни сигурно и си ги калибровал с РТА според помещението.??????????? Цитирай
Recommended Posts