Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено
Моето мнение е , че която от двете марки избереш е все тая.От личен опит съм се убедил , че с евтино звук не се прави.Така че, която ти е по симпатична марка тази грабвай.Вземи някакъв запис на банда , чийто звук ти харесва.Пусни го и на двата чифта и си прецени сам!

Ok.

Благодаря много.

Все пак като за начало ще скоча на тях докато се понауча да чувам мониторите и после ще мисля за друг ватиант.

Отговорено

Да използвам темата за 1 въпросче- мисля да сменям китарния амп с активни монитори, за преамп съм с podxt. Та въпроса ми е трябва ли ми и миксер или podxt директно в мониторите и към кой вход е най-добре?

Отговорено

И каква е идеята за всичко това ?Мислиш ли, че звука, който вадиш от кубето ще се промени към по добро?Инак миксер не ти е нужен.Включваш кабелите от LR изходите на процесора към небалансирания вход на колоните!

• 2 months later...
Отговорено

Здравейте купих си http://eshop.bg-audio.com/Studijni-monitor...-B3030A.html,за да чувам какво се случва на изходния звук след запис и смесване на дадено парче.Аз понеже съм лаик в тази област, но имам слух и се шашнах.Досега не бях чувал толкова чист звук.

Въпроса ми е:Имам ли шанс с тези монитори и допълнителния хард и софтуер при положение че знам какво целя,да получа що-годе приличен звук,така че като се пусне на различни места да звучи балансирано?

Миксер http://eshop.bg-audio.com/Analogowi-mikser...-XENYX-802.html

Звукова карта http://eshop.bg-audio.com/PCI-zw-karti/M-A...phile-2496.html

Програмата с която записвам е Qubase 5

Инсртрументите са китара (евентуално и 2-ра китара),бас,на места ползвам Hipersonyc за клавишни,барабаните ги пиша с Ezdrummer ,и рядко добавям звуци на китарите и на баса от Guitar Rig 4

(помещението не е акустично пригодено за студийни записи,но мониторите за на нивото на главата ми и са под оказания ъгъл в схемите )

• 3 months later...
Отговорено (Редактирано)

За тия флат респонс колони в колко ли магазина не попитах и как ли не обяснявах, че не ща да има по-силно чуващи се честоти - не ме разбраха хората, тука поне гледам пичовете разбират за какво става въпрос. Според мен обаче не е задължително да пръскаш супер много пари за студийни монитори, само и само да извадиш микс, който звучи добре на всяка система. Ако си имаш нормални колонки, на които си чул определен брой комерсиални песни, с времето започваш да усещаш кое колко трябва да увеличиш, за да се чува добре както при тях. Преди да мастернеш микса, изтегли няколко песни със сходно звучене и ги използвай за ориентир - това е моята логика.

Редактирано от chamie
Отговорено

Разбира се, че има практика да се използват готови миксове за ориентир, но да пренебрегнеш качеството на колоните или акустичната среда е все едно да правиш графична обработка на разфокусиран развален монитор с грешни цветове, на места с цели петна, в стая осветена неравномерно и в различни цветове.

Отговорено

Малко преувеличено ми се струва. Ако всичко опираше само до парите, Челси трябваше да са шампиони всяка година. Този човек например

беше писал в един форум, че не използва монитори, поради парични съображения, въпреки това миксовете му не ми изглеждат некачествени.
Отговорено

Нещата не опират само до пари, това също е ясно, но и съвсем без пари не става ;) Или става - рядко, по случайност или след ненужно много въртене в кръг. Почти на изуст също може да стане що-годе, независимо от колоните, но ако имаш 10-ина години опит и поне веднъж си чул материала на подходящи колони в хубава стая.

Що се отнася до миксовете на въпросния човек... откъде да започна. Нека спестим време и кажа - щом не ти се струват некачествени, можеш и ти да пропуснеш мониторите и също да правиш не-некачествени миксове. Не целя да звуча арогантно, но ако трябва на всеки новодошъл да се обясни кое, защо и откъде накъде... няма как да стане.

Всичко опира до приоритети и амбиции. Никой няма да те спре да смесваш на каквото желаеш, но не подвеждай и останалите желаещи.

Отговорено

Не ми се разтягат локуми и това ще ми е последният коментар по темата.

но не подвеждай и останалите желаещи

Ами просто приемам, че в този форум пишат различни видове хора - някои свирят професионално, други за удоволствие (отделяйки по-скромни средства за техника) и просто давам съвет. Като изключим китайските стоки, в 2011 година едва ли ще се продават чак такива боклуци, които да не стават за нищо, щом тръгнеш да миксираш на тях.

Отговорено

Само един въпрос, че взе да ме гложди - какво ще рече това "хубава стая"? Има ли някаква отделна тема с по-подробна информация по въпроса?

Отговорено

Ако английският ти е ок чети на воля тук:

http://forum.studiotips.com/

Ако не е, имай едно наум ако четеш статия или упътване на темата написано или зле преведено от нашенец. Акустиката е необятна и не особено проста наука, но не е нужно да изчетеш всичко, за да приведеш стаята си в приемлива среда за любителско смесване. Намери си упътване за това как се прави broadband absorber или corner traps (т.нар. superchunks), не си прави илюзии, че става с кори от яйца или дори с "пирамидки" и си готов.