Panzergrenadier Отговорено Април 10, 2021 Автор Отговорено Април 10, 2021 Това е немастерираната версия не песента. Madman Lives Again remix.mp4 Цитирай
Jordan_J Отговорено Април 10, 2021 Отговорено Април 10, 2021 Пусни я във .WAV формат, а не МР4 Цитирай
Panzergrenadier Отговорено Април 10, 2021 Автор Отговорено Април 10, 2021 Allowed file extensions are: gif, jpeg, jpe, jpg, png, mp4, 3gp, mov, ogg, ogv, mpg, mpeg, flv, webm, wmv, avi, m4v Цитирай
Jordan_J Отговорено Април 10, 2021 Отговорено Април 10, 2021 Ами качи го на пъблик сървър и дай линк. Цитирай
Jordan_J Отговорено Април 11, 2021 Отговорено Април 11, 2021 (Редактирано) Имах възможност и чух песента по-подробно преди малко. Според мен положението е изтървано още на етап микс. Изпълнението няма да коментирам. Но като баланс - не е добре - има много силна (и бизи) каса, тихи китари за този стил. Вокалът също не е добре балансиран и стърчи. Това парче изобщо не е за мастериране още. Върни се на чертожната дъска и премиксирай всичко както трябва, пък после ще мислиш и за мастеринг. Редактирано Април 11, 2021 от Jordan_J 2 Цитирай
yamaha Отговорено Април 11, 2021 Отговорено Април 11, 2021 Аз ще имам възможност чак след няколко дена, когато се прибирам, но тук на едни 10-сантиметрови колонки (и като се абстрахирам от вокала, който на този етап е в демо версия), жиците звучаха нелошо и с доста тяга. А това с "чертожната дъска" май няма да стане - човекът действа смело без бекъпи...което пък ме връща в 90-те години, когато започнах с едно Atari & Cubase Score, където имаше само 1 UNDO и трябваше много да внимаваш какви редакции правиш. На 22.03.2021 г. at 12:19, Panzergrenadier написа: Именно, правя това поради лошо смесен бас при микса. Нямам време да презаписвам 10 песни с нов бас и режа остатъчния тътен при мастеринга. На 22.03.2021 г. at 17:09, yamaha написа: А защо трябва пак да го презаписваш - нали имаш нещата на канали и може да се върнеш на предишния етап като коригираш само проблемите на баса? На 22.03.2021 г. at 18:27, Panzergrenadier написа: Не винаги е лесно. Хората работят с резервни копия, но не и аз. 3 Цитирай
Baby Thomas Отговорено Април 12, 2021 Отговорено Април 12, 2021 На този файл последните грижи са му МР4 формата или на колко херца да сложиш параметрично ЕКю за да оправиш проблема Х. Моят съвет е изобщо да забравиш термина мастъринг (който и без това се използва почти винаги неправилно). Реално трябва да започнеш от нулата, с такова качество на записа дори да си много добър "смесител" пак няма да постигнеш почти нищо. Jordan_J правилно елиминира изпълнението от уравнението, но мисля е добре да се отбележи, че добри аранжимент/изсвирване също са от доста голямо значение за смесването, колкото да не звучи супер логично на пръв поглед. 2 1 Цитирай
yamaha Отговорено Април 13, 2021 Отговорено Април 13, 2021 (Редактирано) На 12.04.2021 г. at 17:24, Baby Thomas написа: Jordan_J правилно елиминира изпълнението от уравнението, но мисля е добре да се отбележи, че добри аранжимент/изсвирване също са от доста голямо значение за смесването, колкото да не звучи супер логично на пръв поглед. Не звучи логично за тези дето не им е ясно или за онези, дето прекалено разчитат на гласовите си възможности. Винаги съм се опитвал да обяснявам същото на хора, които примерно искат да запишат някакво входно демо за конкурс и носят някакъв смачкан до последно сингбек...и като им кажа, че няма да звучат добре върху това, обикновено получавам отговора "Ама те журито ще слушат най-вече гласа", да ама тия от журито също са хора и повечето възприемат цялостно нещата. Аз също журирам от поне 10 години в подобен конкурс и съм наясно колегите как слушат и какво оценяват, та с чиста съвест мога да кажа, че подложката обикновено е половината от цялата песен. И понеже вече се прибрах, преди малко отново чух парчето - за разлика от слушането ми на онези микроколонки, където жиците направо си ми харесаха, сега установявам, че всичко вътре седи на нехомогенни пластове, а точно харесваните жици ми звучат все едно са от съседната стая. Оставям настрана, че във въведението онази китара в десния канал направо си закъснява, а на повторението й около 2.15 общата тяга рязко хлътва и в двата канала - не мога да измеря RMS-а в момента, но така на ухо имам чувството, че там пада поне с 10-тина децибела. Отделно оня метрономен фус ако го нямаше можеше и да не се забележи теглещата назад китара, то вярно че понякога се прави и умишлено като се търси даден ефект, но тука толкова закъснява, че чак дразни. Също съм на мнение, че идеята вътре е добра, но парчето изобщо не е за мастер, а си иска още доста работа на предварителните етапи...и като човек, работещ най-вече с гласове - много редакции върху вокала преди да стигне до смесване. P.S. Не съм никакъв спец в тези стилове, защото съм ги работил много рядко и не искам Panzergrenadier да ми се сърди за откровеното мнение - винаги предпочитам да съм прям, за да може човекът да работи върху себе си и да става все по-добър. Редактирано Април 13, 2021 от yamaha 1 1 Цитирай
Koobenot Отговорено Април 14, 2021 Отговорено Април 14, 2021 (Редактирано) Както и колегите споменаха, материалът далеч не е готов за фаза мастер. Нещата са концептуално объркани още при запис - фалшиво изпяти моменти, липса на синхрон на места и странности в аранжимента. Забелязах следните проблеми: Фалшиво изпят на моменти вокал. Особено на припева във високите части. Проблеми с тайминга. Пеещият същевременно се отдръпва на няколко места от микрофона, което е нежелано. Изключително сух същевременно - дори да има някакъв ефект за пространство, трябва доста да се напъна, за да го чуя. Стърчи над цялото нещо - неправилно EQ и компресия, предполагам. Странни ритъм китари - тихи, центрирани, неправилно еквализирани, компромисно записани, на моменти неритмични. Звучат или сякаш са записвани с процесор за 100 лв. или със супер архаично VST. Същевременно никаква представа за обем и пространство. Китарното соло - това wah-wah е много странно, или е autowah или е някакъв евтин процесор, пляка неприятно в началото. Баса - доста се озорих докато го чуя, трябва да е доста по-агресивен и масивен за този стил. Барабаните - липса на всякакво пространство, нито като room нито като reverb. На моменти са неритмични. Касата е пукаща и силна. Чувам само пик, но не и масивност и дефинираност. Трябва сериозна ревизия - както на EQ, компресия и пространство, така и на тайминг. Цялостният аранжимент - липса на динамика между припеви и куплети. Виждам, че се заигравате с темпото и ритъма, което е интересен подхох, но трябва да бъде направен с вкус. За да се постигне максималното, нещата трябва да бъдат презаписани с правилния тайминг и да бъдат вярно изпяти и чак тогава да се мисли за смесване. Ако това не е възможно аз бих предложил следните подходи: сериозен AutoTune и ефекти върху вокала, които да замаскират фалшивите места ремонтиране чрез time warp на липсата на синрхон - има я във вокала, в барабаните и в китарите ако има достъп до DI траковете на китарите/баса, да се сложи поне адекватно VST за тоя стил - има доста изписано в тази тема. Ако няма такава, сериозно EQ/harmonic enhancement + правилни панорами. Липсва обем и плътност. цялостен remix на барабаните - както по отделните елеметни, така и като цяло - отново липсва обем и плътност. Моля се от сърце, да си редил MIDI, така поне можеш да ползва адекватни библиотеки - EzDrummer, Superior Drummer, Perfect Drums и т.н. Възможности бол. Работата изобщо не е до фикс с едно EQ, а с цялостна промяна на звученето. Съжaлявам за остротата на изказването, но предпочитам да съм искрен и да има критика, върху която да се работи. В парчето има надежда, но се иска и бачкане. Успех! Редактирано Април 14, 2021 от Koobenot 2 1 Цитирай
Panzergrenadier Отговорено Април 15, 2021 Автор Отговорено Април 15, 2021 Колеги, благодаря Ви за коментарите. 2 Цитирай
yamaha Отговорено Април 15, 2021 Отговорено Април 15, 2021 Добре е, че приемаш нещата позитивно, защото има хора дето се засягат, когато им направиш забележка. И понеже сега съм си у нас и почивам между работата на 2 песни, преди малко отново си пуснах парчето от горния линк - де факто ти не пееш фалшиво, просто имаш грешни тонове, които не си закачил както трябва в това бързо темпо и като се добави и факта, че доста закъсняваш с някои от вокалите, цялото парче започва да се разваля още от там. Останалите неща, които ги коментирахме досега с колегите (закъсняващата китара в началото, далечните китари, постните ударни, сухият глас седящ като кръпка и т.н.) допълнително доразвалят цялата ситуация. За мастер в това положение е безсмислено да се говори, тъй като дори и корифеите в тази област надали биха постигнали много. Сега смятам да изпия едно кафе и докато си почивам ще се опитам да поправя набързо някои от изброените дефекти - за съжаление нямам нещата на канали, но за някакво демо, колкото да добиеш впечатление мисля, че ще докарам нещо....тъкмо да сменя малко звуковия фон, че в момента съм на вълна джаз. 1 Цитирай
yamaha Отговорено Април 15, 2021 Отговорено Април 15, 2021 Така...изпих кафето, оправих песента и пак съм готов за джаза. Понеже сме в темата за мастериране, уточнявам, че това дето направих няма никаква връзка с мастерирането. Оправих ти фалшивите тонове (и то набързо без да им се старая много), оправих разминатия тайминг в гласа спрямо подложката (някъде влизаш късно, другаде рано), опитах се да оправя закъсняващата китара в десния канал в началото и на 2.15, но не ми се получи, затова направих обратното - издърпах отмерващия фус назад. Пуснах ти някой и друг ефект на гласа, един "още по-друг" за по-интересно в средната част в другата тоналност...ей такива работи само съм пипал. Не слушай много променения саунд - разлика има, но това по-скоро бяха получили се артефакти, които допълнително съм замаскирал и за съжаление така винаги се получава, когато се работи върху смесено вече парче ; когато го имаш на канали, нещата стоят по съвсем различен начин. Слушай го най-вече цялостно без да се задълбаваш в детайлите - пусни пак твоята версия, след това пусни моята, направи A/B сравнение и приеми разликата основно като насока какво да правиш следващия път като записваш песен. Пак повтарям - не слушай честоти и баланси, не става дума за тях в момента, слушай къде влизаш с фразите, как звучи гласа ти и т.н. Чудех се в какъв формат да го направя и накрая видях, че мога да го лепна към поста като 'ogg', само не знам защо форумът ми изписа, че зарежда видео. madman.ogg 2 3 Цитирай
Panzergrenadier Отговорено Април 15, 2021 Автор Отговорено Април 15, 2021 Благодаря за положения труд! Интересно звучи, особено вокалите. Имат обем. Вокалите съм правил така: high pass filter, +2 db на 3кHZ и на 10 кHZ, de-esser, компресор 2:1, лимитър по дифолт, лек вокален ривърб с къс при-дилей на 80 милисекунди (0,08 секунди). Цитирай
jabs Отговорено Април 15, 2021 Отговорено Април 15, 2021 (Редактирано) ъх... огг или не, няма го на линка? тъкмо взе да става интересно... Редактирано Април 15, 2021 от jabs Цитирай
yamaha Отговорено Април 15, 2021 Отговорено Април 15, 2021 Преди 3 часа, Panzergrenadier написа: Благодаря за положения труд! Интересно звучи, особено вокалите. Имат обем. Няма за какво, аз така си почивам, особено ако работя нещо, дето вече съм го чул стотина пъти и почти ми е запушило ушите - сменям музиката, за да запазя критерия за първото. А за вокалите - естествено, че с ефект ще са по-обемни, но пък за сметка на това останалото е пълна каша...не по твоя вина, просто не работя проект от канали, а върху стерео микс. @jabs, докато качвах ogg-то ми се отвори прозорец като за видео (и така го изписа), а после видях, че най-долу в поста ми го е заместило с лента на плеър по подобен начин като в поста с оригинала на колегата по-горе в темата (с десен бутон може да се тегли). Няма кой знае колко интересно, понеже от краен микс няма много опции за коригиране, направих го най-вече да чуе колегата, че като поизгладиш гласа, оправиш тайминга и сложиш някой ефект, нещата започват да звучат малко по-мазно. 1 Цитирай
Recommended Posts