Voidhanger Отговорено Декември 9, 2020 Автор Отговорено Декември 9, 2020 (Редактирано) Чакам го, поне още две седмици. Всъщност поръчах и MOTU M2, едното от двете ще остане, да видим кое ? Редактирано Декември 9, 2020 от Voidhanger Цитирай
Voidhanger Отговорено Декември 21, 2020 Автор Отговорено Декември 21, 2020 Само да кажа, че MOTU М2 е победителя. Прекрасен звук и визия. Въпреки, че другото има галимации за китаристи (които според мен са си просто маркетинг) звука на Моту е класи над IK mUltimedia axe. А и за обикновено слушане на музика MOTU също го бие. Не знаех, че колoнките на компа и буфера ми всъщност вадят такъв хубав звук Аз доволен. 1 Цитирай
H.R. Отговорено Декември 29, 2020 Отговорено Декември 29, 2020 Предстои да избирам някакъв интерфейс за приятел, който няма опит с тези устройства - ще използвам темата и да споделя някои факти и впечатления. Свиря си вкъщи на китара , записвам си разни неща - VST-ефекти и инструменти - нищо професионално - забавлявам се. Преди 7 години бях решил да си купя първия интерфейс - тогава избора също не беше малък. Допитах се до този форум и някой ми предложи "Абе за сигурност взимай там един TASCAM US 122 mkII - желязна е". Ами все още съм с нея - само съм сменил компютри и софтуери от тогава. Пъровоначално ползвах стационарен компютър с двуядрен AMD процесор (по-късно сложих и SSD диск) и Windows 7, Guitar RIG, а след това и Amplitube. Случваше се често по време на свирене да ми "забие", да се обърка нещо звука, да не успява да преобразува - едни писъци и шумове....следваше нервно рестартиране. Чест проблем бе , че след заспиване на компютъра заспиваше и картата по някакъв начин - трябваше да я рестартирам , чрез изваждане и повторно вкарване на USB кабела. След време вече се бях замислил евентуално за по-нов интерфейс, когато реших да пробвам всичко на нов, мощен компютър, който ползвах предимно за работа - пак с WIN 7 , но вече четириядрен процесор INTEL - съответно различно дъно от първия, същия размер, но значително по-бърза RAM .... абе съвсем друга машина. Същия TASCAM вече няма проблеми със "забиването" на звука от преди и всичко е много по-стабилно. Остана само заспиването, което се оказа и от други познати и за други интерфейси от Windows 7. Преди около година вече реших да мина на Windows 10. Съответно преинсталирах всичко и изтеглих драйвер за WIN 10 за този TASCAM модел от 2010. Изчезна и заспиването ! Всичко работи чудесно, като за моите си любителски познания и разбирания. Чудя се кога и има ли смисъл да си взимам по-нов ?! Преди време за моя приятел с който си записваме от време на време разни неща домашно избрахме един Alesis CORE 1 - оказа се, че няма собствен драйвер, ползва се само Asio4all. Вкарана в неговия лабтоп постоянно се бърка нещо, дава голяма латенция. Сега се чудя да пробвам моя TASCAM в неговия нов лабтоп - ако се държи добре - да намеря още една такава втора употреба. Странно, че държи относително висока цена за толкова старо нещо. Като извод от всичките си излияния до тук искам да спомена, чео има значение и съвместимостта на устройствата, което няма как да се знае преди да се пробва. Различни процесори, дъна, чипове, операционна система, драйвери, софтуер който се използва....уж всичко се води и би трябвало да е стандартно и съвместимо, но явно не е така - всяка комбинация си е уникална Цитирай
wiseppman Отговорено Декември 29, 2020 Отговорено Декември 29, 2020 ^ Но той не е ли на изхода с чинчове (RCA). Това си е неудобство. Цитирай
H.R. Отговорено Декември 29, 2020 Отговорено Декември 29, 2020 Да с чинчове е, но кабели има всякакви. (все пак си е и стар) Цитирай
Baby Thomas Отговорено Декември 29, 2020 Отговорено Декември 29, 2020 Според мен от друг интерфейс има смисъл ако ти трябват повече "екстри": допълнителни вдове/изходи, по-добро рутиране на сигнали (например отделни миксове за основен и слушалков изходи), директен мониторинг (полезно при запис в определени ситуации)... Според мен доста новости се пускат само за да има какво да се продава. Както при смартфоните. Както няма да чуеш разлика между 110 и 120 dB SNR, така няма и да видиш разлика между 320 и 400 ppi (излишно много точки на дисплея) или някакви гръмки мегапиксели на "камерата". 1 Цитирай
H.R. Отговорено Декември 29, 2020 Отговорено Декември 29, 2020 Съгласен съм напълно! Истина е, че създават постоянно нови и нови марки, нови модели с нови дизайни, цветове, нови имена, нови зарибявки ....само и само нещо да върви, да се продава. Трябва да направим нещо ново и различно - ако останем да произвеждаме старото - конкурентите няма да направят така и ще ни изядат на пазара. Основното няма съществена промяна. Сякаш всичко, като 24 bit, 96 kHz ....си остава същото, а може би единствено подобряват някак предусилователите при входовете - гледам при последните модели от същия клас на M-Audio слагат някакви си кристални. Освен ако и това не е някакъв си рекламен трик за не докрай разбиращи потребители. За споменатия от мен модел единствено ме мъчи, че няма отделно рутиране на сигнала за слушалки - т.е. с един общ потенциометър усилвам и нивото за монитори и нивото за слушалки - идва неудобно. В следващия модел вече са се "сетили" и са сложили отделни. Единствено не влязох в час какво е директният мониторинг ... ? Следващата стъпка е да се обръща повече внимание на инструмента, техниката на свирене, вдъхновението и удоволствието. 1 Цитирай
Baby Thomas Отговорено Декември 30, 2020 Отговорено Декември 30, 2020 При директния мониторинг сигналът не минава през компа (това намаля латенцията); чуваш го директно от входа в мониторите/слушалките. В зависимост от сетъпа може и да е неприложим, но в някои ситуации може да се използва и е полезен трик. 1 Цитирай
wiseppman Отговорено Декември 30, 2020 Отговорено Декември 30, 2020 Всъщност ухото е най-чувствителния човешки орган, който работи денонощно. Разлика дори от една питагорова кома и латентност над 40 мс се засичат дори от нетренирано ухо. Затова в добрите интерфейси има предусилватели които възпроизвеждат директно входния сигнал в озвучителния тракт, макар и в DAW да отива с някаква латентност. Затова обикновено се изключва прослушването на трака в програмата и се слуша инструмента в директния мониторинг евентуалноплюс останалите немютнати тракове. При добрите интерфейси, благодарение на ASIO, имат латентност 4-20 мс и при добър комп който може да работи с малък буфер, не се усеща латентността (освен при някои певци). Също така добрите интерфейси имат и управление MIX за балансиране силата на сигнала от компютъра и инструмента- полезна функция която при директния мониторинг дава възможност за безпроблемно наслагване на нов материал в проекта. Тук за съжаление не могат да се поставят картинки, имам някакво ограничение, за това се опитвам да го представя графично така: ГОВОРИТЕЛИ | ИНСТРУМЕНТ -> ИНТЕРФЕЙС <=> КОМПЮТЪР Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 30, 2020 Отговорено Декември 30, 2020 (Редактирано) На мен ми се струва, че директният мониторинг е най-подходящ, за да може музикантът да се чува в слушалките (примерно върху микс), докато изпълнява. Иначе, за тонинженера, който е зад стъкло, е по-скоро все тая, понеже той не чува едновременно директния и закъснелия звук (бих се получила comp-filter характеристика). Редактирано Декември 30, 2020 от Evtim Djerekarov Цитирай
Recommended Posts