TONY Публикувано Септември 26, 2020 Публикувано Септември 26, 2020 (Редактирано) Днес вали и реших да се пробвам, да запиша едно домашно демо. Че съм слаб миксер и записвач, сигурно всички го знаят. Ще пусна днешният вариант и същото парче от преди 5 години. Интересно ми е, да чуя критики, препоръки и сравнявайки двете, има ли смисъл да продължавам ( за мен има - домашните ми дема, са полезни за останалите от групата да разучат идеите ми) Не пускайте силно, почва с гръмотевици, не знам защо в Рипъра е ок, след рендване звучат доста силно, може би трябва да сложа лимитер). Иначе нивото е -6 дБ, което е ок за немастериран вариант. Това е днешният вариант https://www.dropbox.com/s/g1ull2gg7o8mv2c/Pomitasht uragan1.wav?dl=0 Текста вече е променен, ще се казва Помитащ ураган. Старото демо е мега зле, толкова съм могъл преди 5 години. Досега бандата ми Уран има два прилични демо записа, като някой друг записва и смесва нещата са прилични. Въпроса е аз, какво да подобрявам. То е ясно, че като сам правя всичко е едно, а като отидем да запишем с групата, вече е съвсем друго. Редактирано Септември 26, 2020 от TONY Цитирай
musicman Отговорено Септември 28, 2020 Отговорено Септември 28, 2020 Тони, дай някакъв нормален линк. С тоя дропбокс ме губиш. Второ какво значи да продължавам ли? Който иска да направи нещо го прави, който спира- умира. И за това дори няма нужда да съм чул парчето Звучиш малко като "има ли смисъл да се науча да свиря на...?". Това е въпрос на който всеки трябва да си отговори сам и по-нататък от него си зависи дали ще го постигне. 2 Цитирай
TONY Отговорено Септември 28, 2020 Автор Отговорено Септември 28, 2020 Dropbox-а го ползвам, заради другата банда, с която свиря, там си обменяме идеите. Ако (или когато) имам версия с вокал, ще я кача на саундклауд страницата на Уран. Мисля, че съм успял да мина от стъпало А на Б, сега идеята ми е да разбера, как да продължа към В. Моментите на съмнения са нормални. Пък и от нещата, които правя, записите най-ми куцат. (ако ги разделя на А. композиране и текстописане, Б. иструментализъм(китара,бас, редене на барабани) В. записване и миксиране) Ясно ми е, че е друго, песните да се записша от цялата група и в подходяща обстановка. Просто ме човърка да си правя демозаписи с редени барабани, DI китари. Гледам другите какви постивения имат с домашните записи. Имам да оправям още неща. Цитирай
musicman Отговорено Септември 28, 2020 Отговорено Септември 28, 2020 С уточнението, че човек не може да прави всичко сам, избери си кои са ти силните страни и ги развивай тях. Останалото го делегирай. После за да минеш на ниво В е ясно - практика, учене, сравнение, практика, учене, сравнение... И тогава вече ще питаш конкретно "как да направя тази китада да звучи ..." а не "какво да подобрявам". Щото всеки дава мнение през собсвтения си мироглед и под подобрение всеки ще има в предвид различни неща. А ти искаш да напаснеш нещо към твоя. Цитирай
TONY Отговорено Декември 1, 2020 Автор Отговорено Декември 1, 2020 Имам нов завършен домашен вариант, не съм много доволен, но за момента става. Ако се записва пак, по-натам, вече ще бъде с цялата група. Развитието си го чувам, може да е малко за толкова време. Истината е да се стигне да студийни записи, а тези домашни демота са една подготовка. Стефчо записа вокалите, добре се е развил и има още да напредва. Благодаря му. Вокалите ги записахме още тогава, преди 2 месеца, после ковида помете Уран... та затова се позабавих. Сигурно, ако бях по-внимателен в детайлите, да беше малко по-добре станало, ама не си заслужава много усилие за малко по-добър резултат... положението в момента е това. Смятам да презапиша и други стари парчета доманшно, пък кога ще стигнем до студийни записи ... да сме живи и здрави догодина. Цитирай
TONY Отговорено Декември 2, 2020 Автор Отговорено Декември 2, 2020 Предният файл го бях пуснал да се мастерира в ЛАНДР, получават се някакви гадни високи. Сега пускам мой ala мастеринг, не че много разбирам, ама звучи по-натурално. Има едни моменти, на които Стефчо при записа реши да пробва едно пискливо пеене, което при автоматичният мастринг, се вдигат високите и става неприятно. Сега успях да докарам реалният запис в wav. ( мidi файла на барабаните съм го прекарал през семпъл, записал съм китари и бас, миксирал съм към дигитален мултитракер, вокалите сме ги записали на него, там нещо съм миксирал и резултата на диск, после диска в компа, конвeртирам cda.file to wav). Опитвам се да слушам критично, част от високите вокали минават, други са повече пискливи. Не знам как да се справя с тях. Има вариант част от тях да се махнат, други да се направят, като в началото - комбинация от висок и нормален глас. Фалцети някакви. Или да го изпее с нормален глас... Какво правя - евенуално, още да премисля парчето, след ковида - да го запишем с групата и акустични барабани. Цитирай
TONY Отговорено Декември 3, 2020 Автор Отговорено Декември 3, 2020 Направих, предполагам окончателна версия версия на това демо. Общо взето минимизирах вокалите и малко други корекции. Предната (инсейн вок версия) я оставям за сравнение. Цитирай
Koobenot Отговорено Декември 4, 2020 Отговорено Декември 4, 2020 Идеята е готина, ако напишете барабаните на MIDI и ползвате някоя по-съвременна VST библиотека (EZDrummer, Perfect Drums) ще се подобри положението драстично. Същото важи и за баса - има редица хубави библиотеки, лични аз бих препоръчал MODO BASS. Тези пищящите вокали може или да им сложите още room reverb или да промените аранжимента - просто някой паралелно да пее октава по-ниско в унисон. Успех! Цитирай
wiseppman Отговорено Декември 5, 2020 Отговорено Декември 5, 2020 (Редактирано) Виждам, че малко по малко парчето се получава. Напредваш. За смесването наистина трябва опит и то с любимите ми компесори. С тях можеш да оправиш вокала. Атаката да е по-малка при вокала и повечко при баса. И трябва така наречената "автоматизация"- може би най-важната част от постмикса и мастерирането. За модерния звук който обичам, праскам компресори до -30 db, а реверба и дилея при умерено използване украсяват звука. Пробвал ли си вокали с малко хорус? Във всяка DAW има някакви, пък и търд парти плъгини- колкото щеш. Пълно е в Нета и с добри и безплатни. За самата хармония мисля, че тюна си плаче за фригийски доминант (характерен за този стил, само йонийски е скучно, може би)- малката секунда, поне в солата, според мен ще преобрази парчето. И разбира се, най-важното е, че не трябва да спираме да творим. И ние имаме 9 парчета, щяхме да правим албум, ама КОВИД-а... Но няма отказване- верния път е напред и нагоре. Успех! Редактирано Декември 5, 2020 от wiseppman Цитирай
TONY Отговорено Декември 5, 2020 Автор Отговорено Декември 5, 2020 За барабани така съм направил, от миди файл създаден в гитар про през MT 2 power drums, сега смятам един лаптоп да го направя само за записи, там ще сложа Ез дръмър. ( по принцип има дигитални тракери, домашният комп е препълен и се ползва и за нет. в предвид, че ще се записват неща по репетиционни, да един лаптоп ще ми трябва) Баса не е миди, аз съм го свирил, не съм доволен, как звучи, това са ми пръви опити с бас. трябва да обърна внимание на барабаните, обаче на истински запис ще ги свири барабаниста на групата, тези са само примерни. А барабаниста си прави съвсем други партии, много не ми бръща внимание на щимовете. Ще имам предвид съветите за следващите опити. Цитирай
wiseppman Отговорено Декември 5, 2020 Отговорено Декември 5, 2020 Според мен домaшният ти компютър е за предпочитане. Защо? За аудио не трябва много мощен процесор, ако не препълваш с плъгини, но е важно да си стрипнеш два диска, повечко памет, която помага за латентността и системен SSD. Лаптоп с външен диск... може, на USB3 със SuperSpeed ще има 5Gbit/s. А за ПС-то- два големи монитора, добро охлаждане, добавяне на платки... можеш да ъпгрейдвашвъв времето... лаптопа си е само мобилно допълнение. 1 Цитирай
wiseppman Отговорено Декември 5, 2020 Отговорено Декември 5, 2020 (Редактирано) https://drive.google.com/file/d/1xHoNFMPHTsBE0AUPMcpFXqWp8zDtky98/view Ето как записвам на входа с комресор. Редактирано Декември 5, 2020 от wiseppman 1 Цитирай
TONY Отговорено Декември 5, 2020 Автор Отговорено Декември 5, 2020 Днес времето беше хубаво и си направих една разходка на чист въздух. И да си обмисля нещата. Преди да ни удари ковида, с Уран бяхме доста вдигнали нивото, с включването на много добър басист и на професионален музикант клавирист/певец. Правим един общо казано 70-тарски хард рок трибют, насочен към Юрая Хийп и Дийп Пърпъл (и производни). Освен клавириста и Евтим пее добре ниски партии. Търсим основен вокал. Не знам дали ще се появи. Моите авторски, са мислени с идеята за български хеви метъл НВБХМ (каквото и да значи това), с нов клавирист, значи промяна на аранжиментите ( така или иначе за живи участия, това ще се случи). Или да запишем готовите, както са мислени (може би с малко клавири) и да тръгнем към създаване на нови парчета с хард енд хеви стилистика, може би на англиийски (това е само мисъл засега). След НГ и затихване на ковид, след като си порепетираме и върнем форма. Новите музиканти не знаят авторските (свирили са две, три пробно), т.е. трябва да ги научат (те са акули, бързо учат). Избиране на студио и кой ще записва. Има два варианта. Тракваме акустични барабани, китари с микнати кабинети, вокали и после евентуално Евто смесва (ако му се занимава) или си намираме студио, където ще ни чарджнат на твърда тарифа за запис на албум ( аз трябва да си осигуря финансирането) и с този, който ще записва, да мога да се сработя, защото имам визията, т.е ще бъда в ролята на продуцент. Не знам някой, дали е работил така и има ли желание(вероятно има), на запад това е не под въпрос, там така се работи... С Евто сме уточнили, че албум ще записваме наведнъж, а не парче по парче. Т.е. не по едно парче на месец - пр. от март до декември - 10 песни (по една на месец) ( което също е вариант), а примерно един укенд - тракваме барабни и бас. Следващ китарите, след това вокали - понеже групата няма водещ певец, това не ме ограничава, а ми развързва ръцете. Тефата е ок да пее в албума, Коцето от другата ми група, също е ок и още един известен певец (от известна група) също е казал, че ще дойде да запише вокали. Има още двама човека в групата, които пеят, аз рева (ще си запазя ревящите неща от демо записите или ще презапиша или ще ползвам записите ( те са на мултиктракер). Дотук са приказки. Действия - 1. Да си отворя сметка и да калкулирам кеш за запис на албума 2. Да уточня, кое студио би свършило работа и е подходящо за нас и едно пожелателно - да намеря, някой компютърен спец, ако може да ми възстанови файловете от старият диск. 3 парчета, измислени с текст. За това ще пусна тема в говорилнята. Някой може да е имал същият проблем и да си го е решил. Цитирай
TONY Отговорено Декември 5, 2020 Автор Отговорено Декември 5, 2020 Преди 5 часа, wiseppman написа: Според мен домaшният ти компютър е за предпочитане. Защо? За аудио не трябва много мощен процесор, ако не препълваш с плъгини, но е важно да си стрипнеш два диска, повечко памет, която помага за латентността и системен SSD. Лаптоп с външен диск... може, на USB3 със SuperSpeed ще има 5Gbit/s. А за ПС-то- два големи монитора, добро охлаждане, добавяне на платки... можеш да ъпгрейдвашвъв времето... лаптопа си е само мобилно допълнение. Значи, подариха ми един лаптоп. В къщи, не знам кога ще си направя звукова изолация (може да ми е основна грешка, която тъпашки да не я отранявам), а дали ще спечеля от тотото, да си купя помещение за студио - още по малко. Имам и мултитркери (дигитални), но имат някакви ограничения, не са баш като DAW на комп. В домашни условия смятам да си правя само домашни демо версии, а реални записи в студио и друг да смесва ( аз да давам акъл, кое как искам). Идеята за лаптопа е за да не прехвърлям, примерно ако работя нещо на компа, да прехвърля на мултитракер, да запишем вокали някъде и да се върна да смеся. Има вариант обаче, ако съм записал вокали на мултито, да ги пратя, като wav.file към компютъра и да си продължа. Така май ще е по-добре. Цитирай
wiseppman Отговорено Декември 6, 2020 Отговорено Декември 6, 2020 Правим записи на хиляди километри един от друг, но спазваме битрейта и дискретизацията на файловете. Важно е, да се прави сух запис, след това ре-ампинг. Спомена, е ползваш di-box, така че не бива да ти е проблем. Но мултитракерите не са за сериозна работа. Ние работим комерсионално и никога не сме си помисляли за такива джаджи. ... и метроном, със цяло число bpm по възможност кратно на 4... Цитирай
Recommended Posts